Skip to main content
5 min. leestijd

Wat kun je doen om brand te voorkomen? En wat moet je doen als er toch brand uitbreekt? Onze expert geeft uitleg.

Deel dit bericht:

Een woningbrand, u hoopt het nooit mee te maken. Tegelijkertijd is de kans erop in Nederland een op vijfenzestig; en een woningbrand kan al binnen drie minuten voor een levensbedreigende situatie zorgen. Het is dus letterlijk van levensbelang dat u weet hoe u uzelf en uw gezin in veiligheid brengt. Hoe moet u handelen als u met een woningbrand te maken krijgt? Wat kunt u doen om brand te voorkomen of, als die toch uitbreekt, de schade te beperken? Onze expert Nick Lumoindong geeft uitleg en tips.

 Meer woningbranden 

“In het jaar 2020 zijn er veel meer woningbranden geweest dan in 2019, terwijl in de jaren ervoor het aantal branden juist afnam. Hoe dit komt? Waarschijnlijk door het vele thuiswerken. Er zijn veel meer apparaten aangesloten en in gebruik dan voorheen. Denk aan de laptop en een extra scherm, maar ook de mobiele (werk-) telefoon die vaker wordt opgeladen. Daarnaast worden ook de huishoudelijke apparaten vaker aangezet. Niet alleen de waterkoker en het koffiezetapparaat, ook de wasmachine en -droger en diverse keukenapparaten worden intensiever gebruikt. Bovendien zijn veel mensen tijdens de lockdowns aan het klussen geslagen, met alle risico’s van dien.” 

Kans op brand verkleinen 

“Waarschijnlijk gaat u er niet vanuit dat u te maken krijgt met een brand in uw woning. Dat geldt voor de meesten van ons; en gelukkig is die aanname in de meeste gevallen terecht. Toch zijn er in 2020 ruim 66.500 woningbranden gemeld bij Nederlandse verzekeraars. En, nog erger, ieder jaar raken door woningbranden honderden mensen gewond en vallen er tientallen dodelijke slachtoffers. Het kan dus zeker geen kwaad om te bedenken hoe u de kans op een brand kunt verkleinen. Een kleine opsomming:  

  • Blijf erbij als u staat te koken. Even weglopen lijkt misschien niet zo gevaarlijk, maar de vlam kan zomaar in de pan slaan.  
  • Zet kaarsen in een stevige standaard en uit de buurt van brandbare materialen. Pas sowieso op met kaarsen als er kleine kinderen of huisdieren in de buurt zijn.  
  • Heeft u gezellig de open haard aan gehad? Zorg dan dat deze echt helemaal uit is voordat u de kamer uitgaat. Een klein vonkje kan al tot een enorme brand leiden. 
  • Rook nooit in bed en als u moe bent liever ook niet op de bank of in uw luie stoel. Als u in slaap valt en de brandende sigaret of sigaar laat vallen, is de kans op brand zeer groot. 
  • Voorkom kortsluiting: rol haspels helemaal af, gebruik geen verlengsnoer voor zware apparaten en sluit zeker geen verlengsnoeren op elkaar aan. 

Meer tips vindt u in ons artikel ‘7 tips om brand in huis te voorkomen’.”  

Brand

Een goede voorbereiding beperkt de schade  

“U kunt een brand niet in alle gevallen voorkomen, maar u kunt wel veel doen om de schade te beperken als u toch wordt getroffen. Dat zit hem vaak in de voorbereiding. Brandmelders worden niet voor niets per juli 2022 verplicht. Die kunnen de schade enorm beperken, doordat u vroegtijdig merkt dat er brand is en meteen actie kunt ondernemen. Zorg ook dat u de juiste middelen in huis heeft om een brand te bestrijden, zoals een brandblusser of blusdeken met keurmerk. Daarnaast is het heel belangrijk dat u weet wat de beste vluchtroute is en dat u ook een alternatieve route heeft bedacht. Zoals ik al aangaf, heeft u maar een paar minuten om uw huis veilig te verlaten. Stem daarom goed met uw huisgenoten af welke route u volgt en wie waarvoor verantwoordelijk is als u het huis moet ontvluchten.”  

Toch brand? Dit zijn de juiste stappen 

“Ook als u voortdurend goed oplet en uw voorbereidingen treft, kunt u door een brand worden getroffen. Dan is het belangrijk om uw hoofd koel te houden en direct actie te ondernemen. Daarbij is het natuurlijk het belangrijkst dat u en uw huisgenoten veilig zijn. Alarmeer iedereen en probeer zonder al te veel rook in te ademen de woning te verlaten. Vervolgens kunt u bekijken hoe groot de brand is en of u die eventueel nog zelf kunt blussen. Kijk daarbij goed wat voor soort brand het is en welke blusmiddelen u beschikbaar heeft. Probeer een vetbrand bijvoorbeeld nooit met water te blussen, daarmee maakt u de brand alleen maar groter. Is de brand te groot of gevaarlijk om zelf te blussen? Bel dan met 112 en laat de brandweer komen. Het helpt als u in het telefoongesprek de situatie al zo goed mogelijk beschrijft, zodat zij weten waarmee ze rekening moeten houden. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de brandweer weet of er nog mensen binnen zijn. Tot slot informeert u de omgeving, zoals uw buren, dat er brand bij u is, zodat zij ook de benodigde actie kunnen ondernemen.”  

Informatie over nuttige verzekeringen     

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- of opstalverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen leest u wat de opties zijn bij een inboedel- of opstalverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Als specialist op het gebied van particuliere schadeverzekeringen staat hij voor u klaar om te adviseren bij complexere vraagstukken.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.