Dat een ongeluk ook op vakantie in een heel klein hoekje kan zitten, heeft Judith (30) uit Nijmegen helaas zelf ervaren. Tien dagen ontspannen op het zonovergoten Kreta met haar vijf beste vriendinnen, dat was de bedoeling. Maar ze moest haar vakantie al op de tweede avond afbreken.
Rugwervel gebroken tijdens schuimparty
Tijdens een schuimparty in een club maakte Judith op de glibberige vloer een lelijke val en brak daarbij een rugwervel. Door de ernst van het letsel, mocht zij alleen horizontaal vervoerd worden. Gelukkig hoefde zij zich daar dankzij haar reisverzekering zelf geen zorgen over te maken. “Alles was tot in de puntjes geregeld. Ik werd zo het vliegtuig ingerold en bij aankomst op Schiphol opgewacht en netjes in de ambulance gelegd. Ik was zo blij dat ik in goede handen was en dat alles voor me geregeld werd”, vertelt ze. Inmiddels gaat het weer goed met Judith en kijkt ze uit naar haar volgende zonvakantie.
Tent vat vlam
Ook de Amsterdamse Tom (29) was blij dat hij een reisverzekering had afgesloten. Voor een halfjaar zou hij rondreizen door Zuidoost Azië. Alleen met zijn rugzak en een klein tentje. Tom genoot volop van de cultuur en de prachtige natuur, toen het tijdens één van de nachten in zijn tent goed misging. Door onbekende reden vatte zijn tent en vervolgens ook zijn slaapzak vlam. Ook Tom zelf kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf: hij liep brandwonden op aan zijn armen en benen. “Ik verbleef echt ‘in the middle of nowhere’. De medische zorg in dat gebied voelde niet echt vertrouwd. Dankzij mijn reisverzekering kon ik gelukkig snel terug naar Nederland, om daar medische zorg te krijgen”, aldus Tom. Gelukkig gaat ook met Tom alles weer goed en hij is nog altijd reislustig. Inmiddels is hij alweer druk bezig met het plannen van zijn volgende reis, dit keer naar Zuid-Amerika.
Grote financiële gevolgen ongeluk op vakantie
Judith en Tom zijn dankzij hun reisverzekering goed geholpen tijdens hun vakantiedrama’s. Toch gaan er ieder jaar nog steeds veel mensen op vakantie zonder reisverzekering. Aon en alarmcentrales waarschuwen voor de grote financiële gevolgen van onverwachte medische hulp. De zorgverzekering vergoedt alleen kosten tegen Nederlandse behandeltarieven. Deze zijn in de meeste Noordwest-Europese landen hetzelfde. Maar in andere landen kan het verschil flink oplopen. Die kosten zijn dan voor eigen rekening. Daarnaast is het van belang om altijd eerst de alarmcentrale te bellen, alvorens kosten te maken. Zo kan voorkomen worden dat duizenden euro’s onkosten gemaakt worden, die later niet vergoed kunnen worden.