Skip to main content
4 min. leestijd

Wat betekenen de kleuren bij de reisadviezen van de Rijksoverheid?

Deel dit bericht:

De zomer staat voor de deur en langzaam opent de wereld weer zijn deuren voor reizigers. We zitten nu wel in een periode waarin er per land verschillende reisadviezen gelden. Weet u bijvoorbeeld het verschil tussen een groen en een geel reisadvies? En wat is het gevolg van een oranje of rood reisadvies voor uw reisverzekering? We gidsen u door de wereld van de kleurcodes voor uw vakantie.

De overheden bepalen de reisadviezen, onafhankelijk van andere landen. Dit besluit staat los van de reisorganisaties. Een land kan het reisadvies groen, geel, oranje of rood krijgen. Dit betekenen de kleurcodes:

  • Groen Er zijn geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s.
  • Geel Reizen kan, maar wees waakzaam. Er zijn risico’s.
  • Oranje Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting. Vanaf deze kleurcode gelden ook officiële beperkingen op reis en verblijf.
  • Rood Alle reizen worden afgeraden.

Wat betekent een groen of geel reisadvies?

Nu de maatregelen rondom reizen langzaam worden verlicht, veranderen oranje en rode reisadviezen langzaam in gele en groene. Groene reisadviezen zijn simpel uit te leggen: dit is het ‘oude’ normaal: er zijn geen reisbeperkingen en u kunt gaan en staan zoals vanouds. Bij een geel reisadvies ligt dat iets anders. U kunt nog steeds het land in- en uitreizen. Maar er gelden wel beperkingen en risico’s. Zo kunnen er andere regels gelden als in Nederland. Ook heeft u kans dat het reisadvies terugspringt naar oranje of rood bij een oplopend aantal besmettingen. Bij een groen of geel reisadvies bent u gewoon beschermd door uw reisverzekering.

Wat betekent een oranje of rood reisadvies?

Vanaf de kleurcodes oranje en rood gelden er strenge regels voor reizen naar het buitenland. Reisorganisaties krijgen dan ook een bindend advies van de overheid. De overheid beslist dus bijvoorbeeld of zij mogen vliegen en of het hotel open mag blijven. Bij een oranje of rood reisadvies wordt standaard afgeraden om te reizen. Er zijn dan in een land dermate veel coronabesmettingen dat er zeer strenge maatregelen gelden, of dat het er simpelweg niet veilig is.

De leverplicht voldoen

Uw reis- en verblijfovereenkomst op vakantie werkt volgens een leveringsplicht. Dit is de voorwaarde waar bijvoorbeeld een reisorganisatie, vliegmaatschappij of hotel aan moet voldoen om de overeenkomstgeldig te verklaren. Voor een vliegmaatschappij is dit de vlucht van a naar b. Voor een hotel of andere verblijfplaats is dit het verblijf mogelijk maken. Stel u boekt apart van elkaar een vlucht en verblijf. De vlucht gaat door, maar de hotels in het land van aankomst zijn dicht. Het is dan verstandig om contact op te nemen met de vliegmaatschappij. Als zij nog mogen vliegen zijn ze namelijk niet verplicht om u tegemoet te komen. Boekt u een pakketreis bij één organisatie? Dan neemt u contact op met die reisorganisatie.

Onvoorzien is het sleutelwoord

U heeft het misschien weleens gezien in de voorwaarden van uw reisverzekering: het woordje ‘onvoorzien’. De verzekering keert voornamelijk uit in onvoorziene omstandigheden. Verandert het reisadvies als u op vakantie bent, dan is dit onvoorzien. U verliest in dit geval ook niet de dekking van uw verzekering. Is het reisadvies oranje als u vertrekt, dan weet u dat het gevaarlijk is. Het gevaar is niet meer onvoorzien. U verliest daarmee ook vaak de bescherming van uw verzekering.

De kleurcode verandert tijdens uw vakantie

Vakantie in coronatijd is onvoorspelbaar. Door een nieuwe uitbraak kan het reisadvies tijdens uw reis zomaar van geel naar oranje verspringen. Wat doet u dan? Op vakantie in Europa bent u nog gewoon verzekerd. Er wordt wel van u verwacht dat u er alles aan doet om zo snel mogelijk terug naar huis te keren. Buiten Europa verschilt de situatie per land. Aangeraden wordt om contact op te nemen met de reisorganisatie. Zij adviseren u over de beste manier om terug naar huis te komen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.