Wist u dat lekkage de meest voorkomende schade-oorzaak in Nederland is? Veel mensen regelen van alles om ervoor te zorgen dat ze niet worden getroffen door bijvoorbeeld brand in huis. Aan het voorkomen van waterschade wordt helaas een stuk minder vaak gedacht. En dat terwijl u met preventieve maatregelen relatief makkelijk een hoop ellende kunt voorkomen. Wij geven u graag een aantal tips voor het opsporen en voorkomen van lekkage.
Controleer uw dakbedekking en dakgoot
Een langzaam smeltend sneeuw- of ijslaagje op een gebarsten of scheefliggende dakpan kan voor een serieuze lekkage zorgen. Datzelfde geldt voor een losse naad van de dakbedekking op uw uitbouw of dakkapel. Het is dus belangrijk om uw dak ieder jaar te (laten) controleren en waar nodig te repareren. Controleer het na zwaar weer, zoals een storm, even een keertje extra. Vergeet ook niet om de dakgoot regelmatig schoon te maken. Bladeren en vuil kunnen die verzwaren en zorgen voor scheuren. Met alle gevolgen van dien.
Zijn alle kitranden en voegen nog goed dicht?
Bij een lekkage in uw badkamer of keuken, zit het probleem vaak in de kitranden of de voegen. Het is dus belangrijk om die meerdere keren per jaar te controleren en indien nodig direct te vervangen. Sowieso is het advies om de kitranden in uw badkamer om de vijf jaar te vervangen, om lekkage te voorkomen. Vergeet overigens niet om bij uw controle ook de kitnaden rondom het doucheputje of de douchegoot na te kijken.
Aandacht voor uw wasmachine en vaatwasser
Twee apparaten die nog te vaak voor wateroverlast zorgen, zijn de wasmachine en de vaatwasser. Het is belangrijk om bij beide apparaten regelmatig (een paar keer per jaar) de filters schoon te maken. Daarmee voorkomt u lekkage. Met een waterslot bij de wasmachinekraan zorgt u bovendien dat er maar een beperkte hoeveelheid water uit de kraan kan stromen. Na een bepaald aantal liters sluit het waterslot de watertoevoer af, waardoor de gevolgen niet al te groot zijn als er lekkage bij de wasmachine ontstaat. U kunt er ook voor kiezen om de wasmachine in een lekbak te zetten. Met zo’n bak voorkomt u dat de hele boel blank komt te staan als daar lekkage ontstaat.
Gaatje in de waterleiding?
Heeft u waterschade zoals optrekkend vocht en/of schimmel en kunt u maar niet ontdekken waar dat vandaan komt? Bekijk dan de watermeter eens kritisch. Schrijf de stand na het laatste watergebruik op een dag op (of maak een foto) en kijk ’s ochtends vroeg, voordat er water is gebruikt, nogmaals op de meter. Is er iets veranderd in de stand dan heeft u mogelijk ergens een lekkage. Een loodgieter kan u helpen die op te sporen. Nog een tip om een kapotte waterleiding te voorkomen: sluit voordat het gaat vriezen uw buitenkraan af en tap die waterleiding af. Daarmee voorkomt u bevriezing en uitzetting van het water in de buitenleiding. Een vorstvrije buitenkraan is een goed alternatief. Bij deze kranen wordt iedere keer dat u water heeft getapt de watertoevoer gestopt zodra u de kraan weer dichtdraait. Het water dat nog in de kraan zit, stroomt terug naar binnen, waardoor de kraan niet kan bevriezen.
Ook in de tuin even opletten
Tuintegels zorgen ervoor dat regen- en smeltwater minder goed weg kan. Het is dus verstandig om uw tuin niet strak te betegelen. Gras of een border met planten in uw tuin zorgen ervoor dat het water beter door de bodem wordt opgenomen. Wilt u toch graag een tegelterras? Kies dan voor waterdoorlatende tegels en/of combineer die met een strook groen of grind. En zorg voor een goede afwatering, om te voorkomen dat het water uw woning in loopt.
Houd natuurwater buiten de deur
Loopt het water na een flinke regenbui makkelijk uw woning binnen? Denk dan eens aan een extra drempel, ook bij uw schuur of tuinhuisje. Daarnaast kunt u zorgen dat u voor periodes met hoog water zandzakken klaar heeft liggen. Meer informatie over maatregelen waarmee u schade door (extreme) weersomstandigheden kunt voorkomen, vindt u hier.
Verstopping? Pas op met chemische ontstoppers
Het lijkt zo makkelijk om een lekkage te verhelpen met een flinke scheut chemische ontstopper. En dat is het ook. U loopt alleen wel het risico dat de leidingen in uw woning niet tegen dat middel bestand zijn, zeker als het een oudere woning betreft. Probeer het dus liever eerst met een milder middel, zoals soda.
Schaf een watermelder aan
Wist u dat er naast rook- en koolmonoxydemelders ook watermelders bestaan? De werking is vergelijkbaar: als de melder met water te maken krijgt, gaat er een alarm af. Dat kan in de vorm van een geluid, maar er zijn ook varianten die bijvoorbeeld een bericht naar uw mobiele telefoon sturen. Zo’n melder kan de lekkage dus niet voorkomen, maar helpt wel om schade te beperken.
Wordt u, ondanks al uw voorzorgsmaatregelen, toch getroffen door een lekkage? Dan leest u hier wat u het best kunt doen.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:
- Wat dekt een opstalverzekering?
- Wat kost een opstalverzekering?
- Wat is verzekerd bij een inboedelverzekering?