Skip to main content
4 min. leestijd

U ontdekt een lekkage. Wat moet u dan doen? Onze expert legt het uit aan de hand van enkele aandachtspunten.

Deel dit bericht:

Natuurlijk doet u er alles aan om lekkage te voorkomen. Water kan namelijk voor heel veel schade zorgen. Het is dan ook belangrijk dat u direct in actie komt als u toch een lekkage ontdekt. Maar wat moet u dan precies doen? Rinus Maat legt het u duidelijk uit aan de hand van onderstaande aandachtspunten.   

Draai de hoofdkraan dicht 

“Als u een lekkage heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat die nog erger wordt en daarmee grotere schade aanricht. En dus is het verstandig om de waterleiding zo snel mogelijk dicht te draaien. Weet u niet waar de lekkage zich precies bevindt, draai dan voor de zekerheid de hoofdleiding dicht.” 

Schakel indien nodig de elektriciteit uit 

“Het is niet bij iedere lekkage nodig om de elektriciteit uit te schakelen, maar als het om veel water gaat, is dat wel verstandig. Het is zeer gevaarlijk als het water een actief stopcontact of stekkerdoos bereikt. Gaat het water langs uw meterkast, blijf er dan zelf vanaf en schakel een professionele elektricien in.”

Probeer de bron te ontdekken  

“Bij sommige lekkages is meteen duidelijk waar de oorzaak zit, maar dat is lang niet altijd het geval. Ga in ieder geval de veel voorkomende oorzaken na. Denk aan apparaten als de wasmachine en vaatwasser, maar ook de kitranden en afvoer in uw badkamer, het toilet en de waterleidingen in die zogeheten natte ruimtes. Ook als u professionele hulp inschakelt, is het handig als u zelf al een idee heeft waar de lekkage zich bevindt.“  

Breng kwetsbare spullen in veiligheid 

“Loopt het water uw kamer in? Kijk dan of u kwetsbare spullen en lichte meubelen naar een andere plaats in huis of bij mooi weer naar buiten kunt verplaatsen. Daarmee voorkomt u in ieder geval een deel van de bijkomende schade.”  

Verwijder het water 

“Probeer, als de situatie veilig is, zo veel mogelijk water op te ruimen. Hoe eerder u dit doet, hoe meer u de schade beperkt. Maak eventueel gebruik van een waterstofzuiger of huur bij grote lekkages een professioneel bedrijf in. Heeft u overlast door een lekkend dak, probeer dan het water zo goed mogelijk op te vangen, bijvoorbeeld in een emmer.”

Laat de vloer en/of muren opdrogen 

“Het lijkt misschien een beetje een open deur, maar het is erg belangrijk om uw vloer en muren goed te laten drogen. Waterschade kan namelijk al binnen 24-48 uur zorgen voor schimmels en meeldauw. Verwijder natte apparaten, meubels en vloerbedekking uit de ruimte en zet de ramen open, zodat het vocht weg kan. Controleer ook of de muren niet zijn aangetast door het vocht. Bij grote lekkages kan het verstandig zijn om een droogapparaat en/of luchtontvochtiger in te zetten, via een professionele partij.” 

Schakel een specialist in 

“Komt u er zelf niet uit? Schakel dan een of meerdere specialisten in. Lekdetectie kan u helpen het probleem te vinden. In veel gevallen kan een loodgieter de lekkage verhelpen. En als de waterschade groot is en bijvoorbeeld uw muren deels moeten worden vervangen, kan een aannemer uitkomst bieden. Ga in ieder geval nooit zomaar zelf hakken en breken, tenzij u er verstand van heeft.”

Bent u verzekerd? Neem contact op 

“Last but not least: het is goed mogelijk dat u via uw inboedel- of woonhuisverzekering verzekerd bent tegen waterschade. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar of verzekeringsadviseur. Zij denken met u mee en hebben soms al contracten met lekkagespecialisten, waar u gebruik van kunt maken. In sommige gevallen wordt de gevolgschade ook vergoed, afhankelijk van de oorzaak van de lekkage. Neem dus foto’s van de situatie en vraag de specialisten om een rapport op te maken. Die kunt u meesturen als u de schade indient bij uw verzekeraar.

Gaat het om een grote schade? Dan kan het zijn dat uw verzekeraar een schade-expert inschakelt. Die expert stelt vast hoe groot de schade precies is, doet onderzoek naar de oorzaak ervan en bespreekt de werkwijze met u. Vaak zorgen zij ook dat de schade wordt hersteld en begeleiden ze het hele proces van de schadeafhandeling.”

Informatie over nuttige verzekeringen     

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.