Schuren en garages zijn populair bij inbrekers. Gedurende 2020 waren deze bijgebouwen zelfs even vaak het doelwit van inbraak als woonhuizen. Dat terwijl schuren en garages – laat staan de populaire tuinhuisjes – vaak veel slechter beveiligd zijn, en toch vol staan met waardevolle spullen.
Zorg dat er niet in te gluren is
Veel schuren hebben kleine raampjes, zodat er licht naar binnen kan schijnen. Dit is voor dieven een uitgelezen mogelijkheid om even te spieken of er iets te halen valt. Kijk daarom of u bijvoorbeeld een gordijn voor dit raam kunt hangen. Kan of wilt u dat niet? Leg waardevolle spullen dan uit het zicht van het raam. Als u echt geen risico wilt lopen, is het afplakken van het raam natuurlijk altijd de beste optie.
Anti-inbraakstrips en dievenklauwen
Oude vertrouwden, maar nog steeds heel succesvol in het voorkomen van inbraken. Anti-inbraakstrips zijn metalen strips, waarvan de ene helft aan de deur vastzit en de andere helft aan het kozijn. Deze strips vallen in elkaar op het moment dat u de deur sluit, waardoor er geen naad meer zichtbaar is om mee te ‘flipperen’. Dievenklauwen plaatst u boven een scharnier. Het bestaat uit een pin en een geboord gat. Bij een gesloten deur of raam vallen deze twee elementen in elkaar. Als een dief het scharnier vervolgens verwijdert of vernielt zorgt dit mechanisme ervoor dat uw deur of raam alsnog niet open te maken is. Voor beide oplossingen geldt dat u ze nog wel zelf moet installeren.
Een goed slot
Het klinkt vanzelfsprekend: zet een goed slot op de deur en u voorkomt inbraken. Maar weet u wat een goed slot precies is? Inbrekers komen bijvoorbeeld vaak binnen door een deur in te trappen. Dan volstaat een slot op ‘sleutelhoogte’ meestal niet. Denk dus ook eens aan een (extra) slot op kniehoogte. Dit maakt het inbrekers haast onmogelijk om een deur in te trappen. Let ook op een SKG-keurmerk bij het kopen van een slot. Sloten met dit keurmerk garanderen een goede kwaliteit.
Een SKG-keurmerk
SKG is de autoriteit als het gaat om hang- en sluitwerk. Deze onafhankelijke organisatie test ramen en deuren op hun sterkte en duurzaamheid. Hier horen dus ook sloten bij. Een SKG-keurmerk bestaat uit drie klassen:
1 ster: de deur is niet van nature inbraakwerend, maar houdt de meeste dieven wel even bezig
2 sterren: de deur is van nature inbraakwerend, hierdoor heeft een dief een uitgebreide set aan gereedschap nodig om binnen te komen.
3 sterren: extra zwaar inbraakwerend. Deze sloten zijn gemaakt om ‘kerntrekken’ tegen te gaan.
Simpel gezegd: wilt u uw schuur zo goed mogelijk beveiligen dan is een slot met 3 sterren aan te raden. Deze beveiligt u tegen de meest voorkomende manier van inbreken: namelijk het ‘trekken van de kern’. Hierbij verwijderen dieven met een tang het binnenste gedeelte van een slot. Als deze weg is kunnen inbrekers de deur zo opentrekken.
Hoe veilig is een ‘slim’ slot?
Tegenwoordig hebben veel mensen ook slimme sloten die verbonden zijn met het internet en die u via een smartphone kunt bedienen. Deze zijn moeilijk fysiek te forceren, ze bevatten namelijk geen sleutel en dus ook geen sleutelkern. Dit betekent echter niet dat ze volledig inbraakproof zijn. Slimme sloten kunnen gehackt worden. Hiermee kraakt iemand het beveiligingssysteem van je slot, waarna ze zichzelf binnenlaten. Omdat dit echter een stuk moeilijker is dan kerntrekken én de sloten constant beveiligingsupdates krijgen wordt een smart slot over het algemeen gezien als veiliger.
Al deze tips zijn bedoeld om inbraak te voorkomen. Helemaal voorkomen kan natuurlijk nooit, zeker niet als het donker is en dieven gemakkelijker hun gang kunnen gaan. Ben dus altijd op de hoogte van uw inboedelverzekering, dan weet u welke spullen in schuur of garage onder de dekking vallen. Komt u er niet uit? Bel dan met onze afdeling klantadvies.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: