Nu de dagen weer korter worden, slaan criminelen vaker hun slag. Dat geldt zeker voor inbrekers. Zij hebben tijdens de lange, donkere nachten meer mogelijkheden om ongezien hun gang te gaan. Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Onze expert Nick Lumoindong legt uit wat de politie hieraan doet en wat u zelf aan inbraakpreventie kunt doen.
Extra toezicht, inbraakpreventie en informatie
“Niet alleen doordat het langer donker is, kunnen inbrekers makkelijker hun slag slaan. Er is ook minder sociale controle, omdat de meeste mensen vaker binnen blijven in deze tijd van het jaar. Dat verkleint de kans op ‘pottenkijkers’. Onder andere daarom patrouilleert de politie in deze periode wat meer, zeker op plaatsen waar de kans op inbraken relatief groot is. Daarnaast wordt er in de meeste gemeenten extra aandacht besteed aan voorlichting, door middel van berichten in de lokale (sociale) media of door te flyeren.”
Wat kunt u zelf aan preventie doen?
“Natuurlijk ligt hier ook een belangrijke taak voor uzelf. Inbrekers proberen steeds wat nieuws en er zijn dus ook veel verschillende inbraakmethoden. Er zijn de nodige acties die u kunt ondernemen om de kans op een inbraak te verkleinen. Ik geef u graag een aantal tips:
- Zorg dat uw huis er altijd uitziet alsof er iemand thuis is, ook als u een paar dagen weg bent. Gebruik bijvoorbeeld schemerschakelaars op uw verlichting, of tijdschakelaars met een weekprogramma. Daarmee kunt u regelen dat de lampen niet elke dag op exact hetzelfde tijdstip aan of uitgaan. Want ook dat houden inbrekers in de gaten wanneer ze een woning observeren.
- Zorg voor voldoende buitenverlichting. Inbrekers werken liever niet in een omgeving waar ze goed zichtbaar zijn.
- Doe uw ramen en deuren altijd dicht én op slot als u weggaat, zelfs als u alleen maar even de hond gaat uitlaten. Een ervaren inbreker heeft aan een paar minuten genoeg.
- Kies voor goed hang- en sluitwerk met het SKG®-logo, dat voldoet aan het Politiekeurmerk. Daarmee sluit u uw woning niet alleen goed af, het kan u – mits op de juiste manier geïnstalleerd – ook een korting op uw verzekeringspremie opleveren.
- Verstop geen sleutels buiten onder de mat of een bloempot. Inbrekers weten dat deze plaatsen worden gebruikt en zullen daar zeker even kijken. Laat ook geen sleutel aan de binnenkant van uw deur zitten, zeker niet als er een raam naast zit. Als een inbreker dat raam inslaat, heeft hij de sleutel voor het grijpen.
- Laat wat spullen op het aanrecht of op tafel staan. Waardevolle spullen kunt u juist beter uit het zicht zetten, anders maakt u uw woning wel heel erg aantrekkelijk voor inbrekers.
- Zorg voor sociale controle: spreek met buren af om elkaars huis in de gaten te houden bij afwezigheid of organiseer samen een buurtwacht.
- Een elektronisch veiligheidssysteem is een heel effectieve manier om de kans op een inbraak te verkleinen. Het heeft een dubbele werking: inbrekers beproeven hun geluk eerder in een woning zonder alarm; en als ze dan toch een poging wagen in uw woning, geeft zo’n inbraakalarmsysteem een signaal af. Dat kan een alarm (licht en/of geluid) op de locatie zelf zijn, maar ook een stil signaal naar uzelf of een alarmcentrale. Kiest u voor een systeem met een melding naar een alarmcentrale? Dan biedt een Borg-gecertificeerde meldkamer voordelen. Zij mogen de melding namelijk doorgeven aan de politie. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor korting op de premie van uw inboedelverzekering.
- Gaat u langere tijd weg? Vraag dan of de buren uw gordijnen open en dicht doen en regelmatig de post van de mat halen, zodat het niet overduidelijk is dat er niemand in huis is. Heeft u een eigen oprit en blijft uw eigen auto daar niet staan, vraag dan of de buren hun auto er parkeren zolang u weg bent.
- En tot slot: als u op vakantie gaat, is het verstandig om uw berichten en foto’s pas na terugkomst op social media te posten. Spreek ook niet op uw voicemail of antwoordapparaat in dat u weg bent, anders maakt u het criminelen wel erg makkelijk.”
Toch slachtoffer… wat nu?
“Helaas kunt u nooit helemaal voorkomen dat u slachtoffer wordt van een inbraak. Ontdekt u dat er is ingebroken en wellicht ook dat er spullen missen? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Vermoedt u dat de inbrekers nog in de buurt zijn? Misschien kan de politie ze dan nog pakken; bel daarom direct het alarmnummer 112. Is het duidelijk dat de criminelen al een tijdje weg zijn? Doe dan in ieder geval aangifte van de (poging tot) inbraak. Als uw bankpassen of creditcard zijn buitgemaakt, kunt u die het best zo snel mogelijk laten blokkeren, om bijkomende schade te voorkomen of beperken. Stel een lijst van gestolen voorwerpen op en maak foto’s van de inbraakschade. Dat is niet alleen handig voor uw aangifte, deze gegevens zijn ook belangrijk wanneer u de schade meldt bij uw verzekeraar.”
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: