Skip to main content
3 min. leestijd

Tips om diefstal te voorkomen als u op vakantie bent.

Deel dit bericht:

Niets kan uw vakantieplezier zo verstoren als diefstal tijdens die vakantie. Hieronder vindt u tips om diefstal te voorkomen en/of te beperken als u op vakantie bent.

Hoe kan ik diefstal tijdens mijn vakantie voorkomen?

 • Neem niet te veel waardevolle spullen mee.
 • Maak kopieën (in tweevoud) van bankpassen, creditcards, paspoorten en reisdocumenten. Zorg dat u die kopieën apart bewaart van elkaar en van de originelen. Bijvoorbeeld één exemplaar bij uw handbagage (maar niet in uw portemonnee) en één in de auto/caravan. Als extra voorzorg kunt u de documenten ook inscannen en bewaren in bijvoorbeeld uw e-mailaccount.
 • Doe de kofferbak van uw auto (als dat kan) met de sleutel op slot voordat u vertrekt. Door de centrale vergrendeling is de kofferruimte vaak niet afgesloten en daar maakt het dievengilde graag gebruik van bij verkeerslichten of korte tussenstops.
 • Sluit de auto van binnenuit af, vooral als u in een grote stad rijdt.
 • Maak van uw auto geen rijdende etalage. Leg zonnebrillen, mobiele telefoons, laptops, camera’s en andere waardevolle spullen uit het zicht.
 • Als u op een parkeerplaats langs de snelweg stopt om te rusten of eten, zorg dan dat één persoon bij de auto blijft. Of sluit de auto goed af en zorg dat u die goed in het zicht houdt.
 • Bij benzinepompen of parkeerplaatsen saboteert men wel eens een wiel van onbemande auto’s. Als de auto begint te rammelen, rijdt er toevallig een behulpzame automobilist langs. Op de vluchtstrook aangekomen kijken slachtoffer en bijrijder wat er aan de hand is. Als alles weer in orde is, merkt het slachtoffer pas de diefstal van rugzak met inhoud.
 • Als u onderweg moet overnachten, zoek dan een camping. Overnacht niet op een parkeerplaats langs de snelweg.
 • Als u een kluisje in de caravan heeft, zorg dan dat het verankerd is in de bodemplaat. Doet u dat niet dan helpt u inbrekers juist, door alvast alle waardevolle spullen te verzamelen. Het kluisje krijgen ze op een rustig plekje toch wel open.

Hoe kan ik schade door diefstal beperken?

 • Zorg dat er weinig (vakantie)geld op uw bankrekening staat. U kunt via internet bankieren vooraf zorgen dat er wekelijks een bedrag wordt overgeboekt van uw spaarrekening naar de betaalrekening.
 • Verdeel belangrijke spullen over twee tassen en bewaar die op verschillende plekken.
 • Zorg dat u de alarmtelefoonnummers van uw bank bij de hand heeft (in uw telefoon en op papier), zodat u bankpassen direct kunt blokkeren als dat nodig is.
 • Zijn uw identiteitspapieren gestolen? Doe aangifte bij de lokale politie en vraag vervangende documenten aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering:

We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

 • Ruime corona dekking
 • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.