Skip to main content
3 min. leestijd

U krijgt een duur sieraad cadeau of erft een kostbaar schilderij. Hoe zit het met de verzekering?

Deel dit bericht:

Het zal u maar gebeuren: u krijgt een peperduur sieraad cadeau. Of u ontvangt uit de erfenis van uw oudtante een waardevol schilderij. Hartstikke mooi natuurlijk. Maar misschien moet u ook nog iets regelen met uw inboedelverzekering als u er ineens een kostbaar cadeau bijkrijgt. Want zijn die ‘zomaar’ meeverzekerd, of is dat toch niet het geval? Het is goed om na te gaan wat voor uw situatie geldt. 

Inboedelverzekering biedt niet altijd dekking voor uw cadeau 

Die spullen – dus ook dat cadeau – vallen gewoon onder mijn inboedelverzekering, denkt u wellicht. Toch hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn. Over het algemeen biedt een inboedelverzekering maar tot een bepaald bedrag dekking voor kostbaarheden (bij veel verzekeringen tot €5.000 of € 7.500). Als uw geschenk meer waard is dan dat, kan het zomaar gebeuren dat u bij bijvoorbeeld brand of een inbraak in uw woning niet alle schade vergoed krijgt. Ook niet als u de waarde van uw inboedel verhoogt. Dan kunt u het maar beter goed geregeld hebben. 

Speciale dekking voor kostbare cadeau’s  

Gelukkig bestaat hier een oplossing voor: de kostbaarhedenverzekering. Daarmee zorgt u ervoor dat uw kostbare spullen ook verzekerd zijn boven het standaard maximale dekkingsbedrag van uw inboedelverzekering. Bij sommige inboedelverzekeringen kunt u de kostbaarhedenverzekering als aanvullende (extra) dekking toevoegen, andere verzekeraars bieden een aparte kostbaarhedenverzekering aan. Overigens geldt ook voor deze dekking een maximale vergoeding, maar die is vaak wel een stuk hoger dan de maximale vergoeding uit uw inboedelverzekering. 

Vaak ook buitenshuis dekking 

Welke waardevolle spullen vallen dan onder de dekking van zo’n kostbaarhedenverzekering? In ieder geval kunst en antiek, sieraden, muziekinstrumenten en medische apparatuur of hulpmiddelen. Het fijne is dat bij de meeste kostbaarhedenverzekeringen de dekking voor sieraden, gadgets en muziekinstrumenten niet alleen thuis geldt, maar ook onderweg. Dus als u uw dure ketting tijdens een galafeest verliest, of uw viool beschadigd raakt tijdens een concert, is dat in principe ook verzekerd. Daarbij gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet u er zelf alles aan hebben gedaan om schade of verlies te voorkomen. En beschadigingen of slijtage door normaal gebruik, zoals deuken, krassen en barsten, komen ook niet voor vergoeding in aanmerking. 

Zorg voor voldoende bewijsmateriaal 

Tot slot een paar tips. Allereerst is het belangrijk dat u bij een eventuele schade of verlies de waarde van uw kostbaarheden kunt aantonen. Dat kan met de aankoopnota, als u die heeft. Anders kunt u ook gebruikmaken van een taxatierapport door een erkend of registertaxateur.  

Laat sieraden met een hoge waarde iedere drie jaar controleren en herstellen door een juwelier of andere deskundige en berg ze op in een verankerde afgesloten kluis.  

En we adviseren u om veel en goede foto’s van uw kostbaarheden te maken. In geval van diefstal helpt u de politie zo met de opsporing. Als de spullen worden teruggevonden, is aan de hand van die foto’s snel duidelijk dat ze van u zijn.  

Informatie over nuttige verzekeringen    

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- of opstalverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In deze artikelen leest u wat de opties zijn bij een inboedelverzekering:    

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.