Skip to main content
4 min. leestijd

Wat moet u doen bij een inbraak in uw woning als u nog op vakantie bent?

Deel dit bericht:

U zit net lekker te ontbijten aan de kampeertafel als de telefoon gaat. Het is de buurman. Hij heeft slecht nieuws: er is vannacht ingebroken in uw huis. Weg vakantiegevoel! U moet nu onverwacht van alles regelen. Maar waar begint u als er tijdens uw vakantie is ingebroken? Wij leggen uit welke maatregelen u het best kunt nemen.

Na een inbraak tijdens uw vakantie moet er veel gebeuren. Wij adviseren u om deze stappen te volgen:

Stap 1: Pasjes blokkeren

Op vakantie neemt u uw betaalpassen mee. Heeft u extra pinpassen of creditcards thuisgelaten en weet u nog niet of deze zijn gestolen? Laat de passen dan voor de zekerheid blokkeren via uw bank. Bij veel banken kunt u dat tegenwoordig overigens ook zelf regelen via hun app of de website. Als u dat snel doet, voorkomt u dat de daders meer schade aanrichten.

Stap 2: Aangifte bij de politie

Doe bij inbraak in uw woning direct aangifte via politie.nl of bel de politie via +31 (0)34 357 88 44. Als aangifte doen lastig is vanaf uw vakantieadres, kunt u aan familie, kennissen of buren vragen of zij dit voor u willen regelen. Als er aangifte is gedaan, stelt de politie een onderzoek in naar de daders. Aangifte doen is ook belangrijk voor uw woonhuis- en inboedelverzekering; zonder aangifte heeft u namelijk geen recht op schadevergoeding.
Als u weer thuis bent, doet u zelf uitgebreid aangifte op het politiebureau. Vaak overziet u dan pas precies wat er is gestolen en welke schade is aangericht.

inbraak tijdens vakantie

Stap 3: Schade melden & vergoeding

Uw opstal- en inboedelverzekeraar heeft niet alleen uw aangifte nodig, maar ook foto’s en/of aankoopbewijzen van de spullen die zijn gestolen of beschadigd tijdens de inbraak. Bijvoorbeeld vernielde ramen, maar ook deuren of sloten die zijn geforceerd. Uw verzekeringsadviseur legt uit hoe de schadeafhandeling in zijn werk gaat en wanneer de schade aan u wordt vergoed. 
Let op: vooral kostbare spullen als juwelen en dure horloges zijn vaak niet standaard onbeperkt meeverzekerd. Hiervoor heeft u meestal een aanvullende kostbaarhedenverzekering nodig. In de polisvoorwaarden van uw inboedel- en opstalverzekering leest u hoe u bent verzekerd bij woninginbraak.

Stap 4: Reparatie van sloten, deuren en ramen

De Nederlandse wetgeving bepaalt dat iedereen verplicht is om schade zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Bij inbraak wordt dus van u verwacht dat u direct uw sloten en ingeslagen ruiten vervangt om uw huis weer veilig af te sluiten. Als u nog op vakantie bent en uw woonverzekeringen via Aon heeft afgesloten, kunnen wij een schadehersteller voor u inschakelen. Zo kunnen de noodzakelijke dingen toch meteen geregeld worden.

Stap 5: Voorkom herhaling 

Een woninginbraak is een nare ervaring, waarbij u onverwachts een heleboel moet regelen. Ook de emotionele nasleep kan grote impact hebben. En dus wilt u er het liefst voor zorgen dat het nooit meer gebeurt. Een inbraak voorkomen is moeilijk, maar u kunt de kans erop wel verkleinen. Zet bijvoorbeeld kopjes op tafel, waardoor het lijkt of er iemand thuis is; en berg ladders, containers en ander ‘klimgerei voor dieven’ op als u op vakantie gaat. Met onze handige inbraakpreventietips voelt iedereen in huis zich veiliger.

Slachtofferhulp

Als iemand ongevraagd in uw woning is geweest, kan dat een groot gevoel van onveiligheid geven. Bij uzelf, maar ook bij uw gezinsleden. Slachtofferhulp biedt hulp als u gespannen of angstig bent nadat er is ingebroken. De organisatie kan ook helpen om een civiele procedure te starten als de dader is opgepakt, maar u de schade niet (of maar voor een deel) vergoed krijgt.

Online schade melden

Naast ziekte is niets zo vervelend tijdens uw vakantie als diefstal of schade aan uw spullen. Heeft u toch een keer schade? Meld dat dan zo snel mogelijk online of bel de Aon Hulpdienst via +31 (0)30 890 96 14. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Uiteraard hoeft u de benodigde foto’s en aankoopbewijzen van uw gestolen of beschadigde spullen pas bij thuiskomst aan te leveren.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en opstalverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.