Skip to main content
3 min. leestijd

Wat is nou het verschil tussen een inboedel- en een woonhuisverzekering. En welke heeft u nodig? Onze expert legt het uit.

Deel dit bericht:

Veel mensen halen de begrippen inboedel- en woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) nog weleens door elkaar. Dat is helemaal niet zo vreemd, want de grens tussen deze verzekeringen is soms een beetje vaag. Wat valt nu waaronder? Heeft u als huurder hetzelfde nodig als wanneer u woningeigenaar bent? Onze expert Nick Lumoindong vertelt u alles wat u moet weten.  

Opstal- of inboedelverzekering: de verschillen uitgelegd  

“Het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) is eigenlijk heel simpel. De opstalverzekering is er voor alles wat vastzit aan uw huis. Bijvoorbeeld de keuken, zonnepanelen of een tuinschutting. Uiteraard zijn de woning zelf en een eventuele garage of schuur ook gedekt. De inboedelverzekering verzekert de losse spullen in en om uw huis. Denk hierbij aan een laptop, bank of schilderij. Waardevolle spullen die u meeneemt (zoals een smartphone) kunt u vaak verzekeren door een aanvullende dekking bij de inboedelverzekering te kiezen”.  

Welke verzekering heeft u nodig?  

“Een inboedelverzekering is voor iedereen een goed idee. U bent dan in de meeste gevallen verzekerd als er iets gebeurt met uw spullen. Of u een opstalverzekering nodig heeft, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is wel goed om uw inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, zodat er geen problemen of onduidelijkheden zijn over wie welke schade vergoedt. Een aanvullende glasdekking kunt u bijvoorbeeld zowel bij de inboedel- als bij de opstalverzekering kiezen. Als u woonverzekeringen bij verschillende verzekeraars heeft, is er een kans  dat u dubbel verzekerd bent voor glasschade. Of dat uw schade juist niet (geheel) vergoed wordt.  

Soms is het lastig om te bepalen welke verzekering bepaalde spullen dekt. Denk bijvoorbeeld aan een verlijmde vloer, die valt onder de opstalverzekering. Maar een zwevend gelegde laminaatvloer is dan weer gedekt onder de inboedelverzekering”. 

inboedelverzekering en woonhuisverzekering

U heeft een koopwoning 

“Als u een koopwoning heeft is een opstalverzekering erg verstandig en bij het afsluiten van een hypotheek vaak zelfs verplicht. Als u schade heeft aan een huis krijgt u snel te maken met hoge kosten, bijvoorbeeld voor schade door een lekkage, inbraak of brand. Het is fijn om te weten dat u dan goed verzekerd bent”.  

U bent eigenaar van een appartement 

“Bent u de eigenaar van een appartement? Dan is de opstalverzekering vaak al door de Vereniging van Eigenaren (VVE) geregeld. Het hele gebouw is dan namelijk in één keer verzekerd. Het is wel goed om te controleren wat de dekking is van deze verzekering. Als u bijvoorbeeld voor extra luxe heeft gekozen, zoals een dure parketvloer, zonnepanelen op het dak of een luxe keuken, dan is dit niet altijd meeverzekerd. Overweeg dan om voor ‘huurders- of eigenaarsbelang’ te kiezen binnen uw inboedelverzekering. U verzekert dan alle verbeteringen die u zelf heeft aangebracht of laten aanbrengen in het appartement”. 

U bent huurder 

“Als u een woning huurt is de eigenaar van de woning verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Maar als u zelf de woning heeft verbouwd of verbeterd dan is dat niet altijd meeverzekerd binnen deze opstalverzekering. Ook dan is het goed om de extra dekking ‘huurders- of eigenaarsbelang’ te overwegen. Daarnaast is een glasdekking vaak niet opgenomen in de opstalverzekering van de verhuurder. Dit kunt u als huurder uiteraard zelf aanvullend verzekeren in een inboedelverzekering”.  

Informatie over nuttige verzekeringen   

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.