Skip to main content
4 min. leestijd

Jongeren blijven steeds langer thuiswonen. Of u dit als ouder nu wel of niet zo’n probleem vindt, het is fijn om te weten hoe u uw kind(eren) het beste kunt helpen om uit huis te gaan. Maar ook hoe u er financieel mee om kan gaan. Wij geven u daar samen met het Nibud een aantal tips over.

Deel dit bericht:

Het komt vaker voor dan u misschien denkt, kinderen die eind-twintig of dertig zijn nog bij hun ouders wonen. Zeker nu er in deze woningmarkt lastiger aan een huis te komen is, verlaten jongeren steeds later het ouderlijk huis. Of u dit als ouder nu wel of niet zo’n probleem vindt, het is fijn om te weten hoe u uw kind(eren) het beste kunt helpen om uit huis te gaan. Maar ook hoe u er financieel mee om kan gaan. Onze expert vertelt u hier samen met het Nibud graag meer over.

Gemiddelde leeftijd uit huis gaan 

Lange inschrijftijden voor huurwoningen, een studieschuld, gestegen huizenprijzen en hypotheekrente; het werkt allemaal niet mee. Maar stiekem had u misschien toch gehoopt dat uw kind het huis al verlaten zou hebben. Al is het maar omdat ze dan zelfstandig zijn en een eigen plekje hebben. 

Wat de ideale leeftijd is om huis te gaan, hangt af per persoon en per situatie. De een is er eerder aan toe dan de ander, maar de meeste jongeren verlaten volgens het CBS tussen hun 18e en 30e het huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. 

Volgens Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut is uit huis gaan een belangrijke stap op weg naar zelfstandigheid, gezien vanuit de ontwikkeling van jongeren gezien uit huis gaan een belangrijke stap op weg naar zelfstandigheid. Uitstel daarvan betekent vaak ook uitstel van andere belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld op het gebied van relaties en kinderen krijgen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is wel frustrerend voor jongeren die toe zijn aan het opbouwen van een eigen leven. 

Hoe kunt u uw kind stimuleren om uit huis te gaan?

Het is belangrijk om uw kind alvast goed voor te bereiden. Geef een aantal taken, bijvoorbeeld een vaste dag waarop hij of zij moet koken en de boodschappen moet doen. In principe alles wat uw kind gaat tegenkomen als ze straks het huis uitgaan. Dat geeft het perspectief dat uw kind straks voor zichzelf moet gaan zorgen.  

Daarnaast kunt u een deadline stellen. Bespreek dit samen en noem een moment, bijvoorbeeld over een half jaar, om op zichzelf te wonen. Dan is er iets om naartoe te werken. U kunt natuurlijk ook meehelpen met zoeken naar een woning, of alvast een inventaris maken. Als u meerdere thuiswonende kinderen heeft, dan is het ook een idee dat ze samen onder één dak gaan wonen. Dat scheelt tijd en geld.  

Hoe zit het met financiële ondersteuning?

Als u uw kind financieel wilt en kunt helpen, heeft u een aantal mogelijkheden. Een van de manieren om uw kind te ondersteunen, is door geld te schenken. Nu de jubelton is afgeschaft, heeft u wel de mogelijkheid gekregen om eenmalig in 2023 per kind (tussen de 18 en de 40 jaar) maximaal € 28.947 belastingvrij te schenken voor een eigen woning. Dit geld kan uw kind dan gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop of verbouwing van een koophuis, of voor de aflossing van een hypotheek. Alleen in 2023 geldt deze eenmalige verhoogde vrijstelling nog. Wel kunt u elk jaar kleinere bedragen schenken. Ouders mogen in 2023 bijvoorbeeld € 6.035 belastingvrij schenken aan hun kind. Het maakt hierbij niet uit waar dit aan wordt uitgegeven. Het zou dus ook een mooie ondersteuning kunnen zijn voor een huurwoning. 

Daarnaast zou u eraan kunnen denken om een huis te kopen en verhuren aan uw kind of kinderen. Hier moet u natuurlijk wel de mogelijkheden voor hebben. Daarnaast kan een tweede huis ook voor uzelf een goede investering zijn. Maar net als alle andere mogelijkheden voor financiële ondersteuning heeft dit natuurlijk ook nadelen. Check daarom altijd vooraf wat de regels precies zijn. 

Kostgeld: hoeveel kostgeld kan ik vragen aan mijn kind? 

Zolang uw kind nog bij u in huis woont, volwassen is en een eigen inkomen heeft, is het redelijk om kostgeld te vragen als bijdrage in de woonlasten. Het kan lastig zijn om te vragen, maar het is wel belangrijk dat uw kind een bijdrage in de woonkosten betaalt, zo leren ze dat levensonderhoud geld kost en om welke uitgaven het eigenlijk gaat. Maar welk bedrag is redelijk en welke afspraken maakt u? 

Het Nibud geeft hier advies over. Ten eerste is het goed om te weten dat er geen standaard bedrag voor kostgeld is. Het hangt af van de situatie, want die is bij iedereen verschillend. Zorg er daarom voor dat u het bedrag dat u vraagt goed kan onderbouwen. Wat hierbij kan helpen is om het bedrag samen vast te stellen. Loop alle uitgavenposten even door en bespreek een redelijk bedrag voor beiden. 

Zorg daarnaast dat u duidelijke afspraken maakt met uw kind(eren). Het is belangrijk om af te stemmen hoe het bedrag betaald wordt. Wordt het maandelijks overgemaakt, contant betaald of een andere vorm? Maak ook afspraken over wat er gebeurt als er tussentijdse stijgingen van bepaalde uitgavenposten zijn. U kunt de gemaakte afspraken na enkele maanden evalueren en eventueel aanpassen. 

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

Wilt u advies over geldzaken? Aon helpt u graag, bijvoorbeeld met het maken van een financiële planning. Door dit overzicht krijgt u inzicht en daarmee grip op uw geld en mogelijkheden. Ook geeft het kansen en mogelijkheden voor het verwezenlijken van uw dromen, zoals eerder stoppen met werken, dat fantastische (vakantie)huis aankopen, op wereldreis gaan na uw pensioen of het financieel ondersteunen van uw kind.

Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan maakt u de kans op succes vele malen groter. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel met een van onze adviseurs (088 – 810 81 15) voor een kennismakingsgesprek waarin we u meer vertellen over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.