Skip to main content
3 min. leestijd

Stel, u wilt een flink geldbedrag schenken aan uw kind. Waar moet u dan rekening mee houden? Onze expert legt het uit.

Deel dit bericht:

Stel, u wilt als ouder geld schenken aan uw kind omdat hij of zij een huis koopt of gaat studeren. Of als opa of oma een spaarrekening openen voor uw kleinkind. Waar moet u dan aan denken? Geld schenken is in principe vrij eenvoudig, maar zodra het om hoge bedragen gaat, moet u rekening houden met extra belastingen en andere fiscale grenzen. Onze expert Ad van Iersel legt uit hoe dit werkt en waar u rekening mee moet houden als u geld schenkt. 

Belastingvrij schenken aan uw kind  

“Geld schenken aan uw kind kan op verschillende manieren. Hoe u dat het beste kunt doen, hangt af van de hoogte en het doel van de schenking. Een populaire manier van schenken is om elk jaar een bepaald bedrag over te maken. Per kind mogen ouders in 2021 maximaal € 6.604 onbelast schenken. Dat bedrag geldt voor beide ouders samen, ook als ze gescheiden zijn.”  

Schenking voor grote aankoop zoals een huis 

“In deze oververhitte woningmarkt kunnen veel starters geen woning kopen zonder extra financiële steun. Gelukkig geldt er een extra grote vrijstelling voor een schenking die gebruikt wordt voor de aankoop van een woning (in 2021 € 105.302). Het komt ook weleens voor dat ouders kinderen (deels) een hypotheek verstrekken en daarnaast jaarlijks een geldbedrag schenken. In deze constructie ontvangen de ouders rente (onbelast) en kunnen de kinderen de betaalde hypotheekrente aftrekken bij hun belastingaangifte. Wist u trouwens dat door een wijziging van de regels opa’s en oma’s ook een grote schenking kunnen doen zonder belasting te betalen?” 

Schenking aan kind dat gaat studeren  

“Als uw zoon of dochter gaat studeren, kunt u ook een bedrag schenken als die studie minimaal € 20.000 per jaar kost. U krijgt dan een extra eenmalige belastingvrijstelling (in 2021 € 55.996). De schenking geldt helaas dus niet voor gewone studies en mag ook niet gebruikt worden om een studieschuld mee af te lossen. Meer weten over wat u en uw kind financieel allemaal kunnen regelen als hij of zij gaat studeren? Met deze checklist zijn jullie goed voorbereid.” 

Schenking op papier 

Ook als u (nog) niet veel vermogen op de bank heeft staan, kunt u geld schenken door te kiezen voor een zogeheten schenking op papier. Vaak spreekt de schenker af dat pas na zijn overlijden het geld mag worden opgeëist door de ontvanger. Eigenlijk is het dus een toezegging die later wordt uitbetaald. Zo kunt u toch al vermogen overdragen als het bijvoorbeeld nog vastzit in uw huis. Schenken op papier mag niet zonder een bezoek aan de notaris, houd dus rekening met notariskosten.” 

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

 Eerder stoppen met werken, op wereldreis gaan na uw pensioen, meer tijd voor uw kinderen nu ze nog klein zijn of een hypotheek voor u of uw kind? Deze en andere wensen hebben ook een financiële kant. Hoe kunt u deze dromen bekostigen? Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan kunt u uw toekomstplannen verwezenlijken. Financiële planning is het in kaart brengen en optimaliseren van uw gehele financiële huishouding. Aon helpt u hier graag bij. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs voor een kennismakingsgesprek waarin we u meer vertellen over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten. 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Ad van Iersel

Ad van Iersel

Ad van Iersel is al jaren werkzaam als financieel planner (FFP) en vermogensplanner (FVP). Hij heeft ruime kennis en ervaring in het adviseren rondom hypotheken, pensioen-, zorg, inkomens- en vermogensvraagstukken.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.