Skip to main content
4 min. leestijd

Stel, u wilt uw kinderen nog helpen bij de aanschaf van een woning of de aflossing van hun hypotheek. Waar moet u dan rekening mee houden? Onze expert legt het uit.

Deel dit bericht:

Tot en met eind 2022 is het nog mogelijk om mensen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig maximaal € 106.671 belastingvrij te schenken voor de eigen woning. Vanaf 1 januari 2023 komt er een einde aan deze jubelton. De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt per 1 januari 2023 gelijk aan het bedrag dat ouders eenmalig voor vrije besteding aan hun kinderen kunnen schenken ( 27.231). Per 1 januari 2024 wordt de vrijstelling voor de eigen woning helemaal afgeschaft. Hoe kunt u uw (klein)kinderen nog helpen bij de aanschaf van een woning of de aflossing van hun hypotheek? Onze expert William de Jong legt het u uit.

De jubelton uitgelegd

Het lijkt me handig om eerst uit te leggen wat die jubelton nou precies is en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Mensen mogen dus eenmalig een bedrag van ruim een ton geschonken krijgen, zonder dat ze daar schenkbelasting over moeten betalen. Er gelden twee absolute voorwaarden: als eerste moet het geld gebruikt worden voor óf de aankoop van een nieuwe woning, óf om af te lossen op de (hypothecaire) lening voor de bestaande eigen woning, óf om bijvoorbeeld de erfpacht af te kopen. En als tweede voorwaarde moet de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar zijn (de dag waarop iemand 40 wordt, telt ook nog mee). Voor de jubelton is het niet verplicht om aan een eigen kind te schenken, dat mag ook een kleinkind, neef/nicht of zelfs bijvoorbeeld de buurvrouw zijn.

Waarom deze afbouw en het einde van de jubelton?

De regering wil zo snel mogelijk van de regeling af, omdat die de huizenprijzen verder opdrijft en de ongelijke kansen op de woningmarkt vergroot. Om verschillende redenen kan de jubelton niet per direct afgeschaft worden. Een heel praktisch argument is, dat ouders hun kinderen ook in 2023 nog eenmalig ruim €27.000 belastingvrij mogen schenken. Zelfs zonder specifieke bestemming. Daarom wordt de schenkingsvrijstelling eigen woning voor dat jaar gelijkgetrokken met die eenmalige algemene schenkingsvrijstelling. Vanaf 2024 vervalt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning dan helemaal.

jubelton

Nog snel gebruikmaken van de regelening voor het einde van de jubelton  

U kunt in 2022 nog gebruikmaken van de jubelton. Maar dan moet de ontvanger van uw schenking uiteraard wel een eigen woning hebben waarop die ton nog kan worden afgelost. Of dit jaar nog een nieuwe woning op de kop tikken. Verwacht u dat die nieuwe woning er pas in 2023 komt? Ook dan is er nog een mogelijkheid om te profiteren van deze belastingvrije schenking, door de schenking nu al op papier vast te leggen. Het is belangrijk dat het geld wel nog in 2022 wordt overgeboekt. Is het niet zeker of het geld in 2023 in een eigen woning geïnvesteerd wordt? Dan is het verstandig om in de schenkingsovereenkomst op te nemen dat de schenking wordt teruggedraaid als er voor eind 2023 geen eigen wonen is waarin het geschonken geld wordt geïnvesteerd. Zo voorkomt u dat er toch schenkbelasting moet worden betaald.

Mogelijkheden als eigen middelen vastzitten

Wilt u schenken, maar zitten uw eigen middelen vast in uw eigen woning of een beleggingsportefeuille? Dan kunt u overwegen om een lening af te sluiten waarmee u de jubelton financiert. Als er genoeg overwaarde in uw eigen woning zit, kunt u een extra hypotheek afsluiten en daarmee de jubelton uit te betalen. Houd er wel rekening mee dat dat stuk hypotheek in box 3 valt en dus niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Is een extra hypotheek geen optie, maar heeft u een grote beleggingsportefeuille? Mogelijk kunt u dan een lening afsluiten met uw beleggingen als onderpand.

Vergeet uw eigen (toekomst)plannen niet

Het is verstandig om, voordat u de jubelton schenkt, na te gaan of u het geld echt kunt missen. En dan niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Wat gebeurt er als uw inkomen na uw pensioendatum fors omlaaggaat? Of wanneer u later zorg moet inkopen en daar eigen geld voor nodig heeft? Kunt u dit geld dan nog steeds missen? Tot slot is het slim om, voordat u de schenking in gang zet, advies te vragen aan uw notaris, fiscalist of financieel adviseur. Mijn collega’s en ik denken uiteraard ook graag met u mee.

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

Eerder stoppen met werken, op wereldreis gaan na uw pensioen of een hypotheek voor u of uw kind? Deze en andere wensen hebben ook een financiële kant. Hoe kunt u deze dromen bekostigen?Met een zorgvuldigopgesteldfinancieel plankunt u uw toekomstplannen verwezenlijken. Financiële planning ishet in kaart brengen en optimaliseren van uw gehele financiële huishouding.Aonhelptu hier graag bij.Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel via 088-810 81 15 meteen van onze adviseurs voor een kennismakingsgesprek waarin we u meer vertellen over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
William de Jong

William de Jong

William de Jong is als fiscalist in 1998 in de financiële dienstverlening terechtgekomen. Vanaf 2000 is hij werkzaam bij Aon op de afdeling Financial Planning. William heeft een brede kennis en ervaring opgebouwd. Momenteel is hij werkzaam als specialist toekomstvoorzieningen en eigen woning.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.