Skip to main content
4 min. leestijd

Sinterklaas, kerst en Cyber Monday komen eraan. Veel van de cadeautjes worden nu met flinke korting aangeschaft. Maar zijn al die gadgets wel onder een verzekering? Onze expert legt het uit.

Deel dit bericht:

Voor veel mensen (en vooral kinderen) breekt de leukste tijd van het jaar aan: de aanloop naar Sinterklaas en kerst. Black Friday en Cyber Monday zijn momenten waarop veel van de cadeautjes voor dat feest worden aangeschaft, liefst met een flinke korting. Maar zijn de meeste cyber gadgets die worden gekocht eigenlijk wel verzekerbaar: vallen ze onder een standaard verzekering?

Smartphones en elektronische gadgets zijn vanzelfsprekend populair. Het is goed om te weten dat niet alle gadgets zomaar overal gebruikt mogen worden. Wat kunnen de gevolgen zijn als u dat toch doet? En hoe houdt u uw gadgets veilig? Onze expert Rinus Maat legt uit en geeft tips.

Elektrische step en drone steeds vaker op het verlanglijstje

Technische gadgets zoals een drone, elektrische step of hoverboard staan bij veel kinderen – en regelmatig ook bij volwassenen – op het lijstje met felbegeerde cadeaus. Begrijpelijk, want het zijn leuke apparaten waar je veel mee kunt. Toch is het verstandig om even goed uit te zoeken wat er wel en niet mag, voordat u zo’n gadget op Cyber Monday in uw winkelwagentje plaatst.

Schade door een drone; hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Zo gelden voor drones officiële richtlijnen die bijvoorbeeld aangeven waar u, afhankelijk van onder andere het gewicht van het apparaat, wel en niet mag vliegen. En wist u dat er een minimumleeftijd van zestien jaar geldt voor het zelfstandig besturen van een drone? Bovendien kunt u (of uw kind) aansprakelijk gesteld worden als u schade aan mensen of spullen van anderen veroorzaakt. Controleer daarom goed of uw aansprakelijkheidsverzekering schade door drones dekt. U wilt tenslotte niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Mag een hoverboard op de weg?

Voor voertuigen zonder stuur en zitplaats, zoals een hoverboard of elektrisch skateboard, geldt dat u er niet op de openbare weg mee mag rijden, zelfs niet op de stoep. Doet u dat wel dan loopt u de kans dat u een boete krijgt, of zelfs dat het apparaat in beslag wordt genomen.

Hoe hard mag een elektrische step?

Ook de meeste elektrische stepjes mogen niet op de openbare weg gebruikt worden. Maar een heel klein deel van de stepjes voldoet aan de voorwaarden die hiervoor gelden. Sowieso moet een bestuurder 16 jaar of ouder zijn. Daarnaast mag u met een elektrische step niet op de stoep rijden en niet harder dan 25 kilometer per uur.

Mag ik mijn telefoon gebruiken op een elektrische step?

Ook is het bijvoorbeeld verboden om een telefoon te gebruiken als u op de step rijdt. En ook hier moet u er rekening mee houden dat u aansprakelijk gesteld kunt worden als u schade aan (spullen van) anderen veroorzaakt. Dekt uw aansprakelijkheidsverzekering die schade of draait u daar zelf voor op? Kijk het na voordat u de weg opgaat.

Nieuwe telefoon kapot? Kijk wat uw verzekering dekt

We noemden de mobiele telefoon al even; dat is het nummer één cadeau op veel verlanglijstjes. Gelukkig kunt u die gewoon overal gebruiken en geldt er geen minimumleeftijd; dat bepaalt u gewoon zelf. Het is wel een gadget die gevoelig is voor diefstal en schade. Bedenkt daarom goed of u de kosten om uw toestel te vervangen eventueel zelf kunt en wilt dragen of dat een verzekering toch wel verstandig is.

Vallen mobiele telefoons onder de inboedelverzekering?

Houd er rekening mee dat de mobiele telefoon bij de meeste verzekeraars niet onder de basisdekking van de inboedelverzekering valt, of bijvoorbeeld alleen binnenshuis. Het is verstandig om na te gaan wat uw verzekering dekt en of u een aanvullende verzekering of een aparte telefoonverzekering nodig heeft. Houd er rekening mee dat ook dan niet alle schade gedekt is. Krassen en deuken worden bijvoorbeeld meestal gezien als slijtage die bij het gebruik hoort.

Zorg dat Cyber Monday niet leidt tot cybercrime

Een ander risico dat niet alleen voor uw mobieltje geldt, maar voor heel veel gadgets, is het cyberrisico. Als uw telefoon, tablet, computer of zelfs een van uw smart home gadgets wordt gehackt, kan de crimineel toegang krijgen tot uw netwerk. Daar kunnen ze bijvoorbeeld ransomware plaatsen of uw apparaten gebruikt om een cyberaanval op iemand anders uit te voeren. Kijk wat u zelf kunt doen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Heeft u een smart home speaker zoals Alexa, Amazon Echo of Apple Home, om de muziek aan te zetten of de lichten te dimmen? Dan heb ik een goede suggestie voor op uw verlanglijstje: een audio spy detector, die u een seintje geeft als hij verdacht gedrag opmerkt.

Tot slot wil ik nog graag benoemen dat het verstandig is om te checken of uw inboedelverzekering nog wel goed aansluit bij de spullen die u heeft. Zeker als er vaker dure spullen in huis bijkomen. 

Informatie over nuttige verzekeringen   

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijnbij eeninboedelverzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.