Skip to main content
3 min. leestijd

Hoe zorg je als ouder dat kinderen veilig internetten? Dit zijn de 5 belangrijkste uitgangspunten. 

Deel dit bericht:

Filmpjes kijken, spelletjes spelen, informatie opzoeken voor school: kinderen raken steeds jonger wegwijs op het internet. Hoe zorg je als ouder dat ze hun mobiele telefoon en laptop veilig gebruiken? Dit zijn de 5 belangrijkste uitgangspunten. 

Zorg voor een veilige basis 

In de wereld van onze kinderen is het internet er altijd geweest. Ze groeien op met mobiele telefoons en laptops, met Google, YouTube en Instagram. 95 procent van de Nederlandse jeugd van 12 jaar en ouder zit zelfs dagelijks op het internet. De kans is groot dat ze dat doen op hun eigen mobiele telefoon of laptop. Zorg dat deze apparaten goed beveiligd zijn tegen ransomware en phishing. Installeer een goede virusscanner op een laptop. En zorg dat geïnstalleerde software en apps betrouwbaar zijn. 

Maak goede afspraken 

Het downloaden van software of het installeren van apps: het is een onderwerp waar u goede afspraken over kunt maken met uw kinderen. Misschien wilt u het samen doen? Zo leren ze zelf het onderscheid maken tussen veilige software en gevaarlijke malware. U kunt ook andere afspraken maken. Hoeveel uur per dag ze mogen internetten bijvoorbeeld. En welke websites, sociale media of games u vindt passen bij hun leeftijd.  

Houd een oogje in het zeil 

Goede afspraken of niet: je wilt weten waar je kinderen zich online allemaal mee bezighouden. Dat is niet altijd eenvoudig, zeker niet bij tieners. U kunt natuurlijk hun sociale media-accounts monitoren en af en toe de surfhistorie checken. Maar er zijn ook handige tools om u te helpen. Besturingssystemen als Android, Windows en iOS hebben de optie om ouderlijk toezicht in te stellen. Zo kunt u bepalen welke websites en apps verboden terrein zijn. Bang dat uw kinderen liever gamen dan huiswerk maken? Met een paar muisklikken stelt u in wanneer ze mogen internetten. 

kinderen veilig op internet via telefoon

Laat uw kinderen de valkuilen zien 

We hoeven onze kinderen niet te vertellen hoe een telefoon of laptop werkt. Daar zijn ze vaak handiger in dan wij. Maar ze snappen niet altijd waar de gevaren schuilen. Ze weten dat ze op straat nooit met vreemde mensen mee mogen gaan. Maar weten ze ook wat de valkuilen zijn op het internet? Ondanks goede afspraken en slimme hulpmiddelen kunnen we niet alle gevaren uitbannen. Daarom is het belangrijk om uw zoon of dochter van jongs af aan te wijzen op de valkuilen. Die kinderlokker loopt niet alleen op straat; je kunt ‘m ook online tegenkomen. Met wachtwoorden moet je heel voorzichtig zijn. En kijk goed uit met wie je informatie deelt op het internet. Kortom: gebruik je gezond verstand, ook online.  

Praat erover met elkaar 

Deze tip is er eentje in de categorie ‘last but not least’. Ga al vroeg met uw kinderen in gesprek. Maak die belangrijke afspraken samen en leg uit waarom u bepaalde grenzen stelt. Zorg voor een open en eerlijke discussie over de dingen die niet mogen. Het zal uw kinderen helpen om online weerbaar te worden. En gaat het toch fout? Krijgen ze bijvoorbeeld te maken met cyberpesten? Of klikken ze per ongeluk op een verkeerde link? Dan weten ze dat ze altijd bij u kunnen aankloppen.  

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.