Skip to main content
3 min. leestijd

Waar moet ik op letten bij cybercriminaliteit?

Deel dit bericht:

Het lijkt misschien een modewoord, cybercriminaliteit, maar niets is minder waar. Deze vorm van criminaliteit rukt al geruime tijd op; in het bedrijfsleven, bij (overheids-)instellingen, maar ook bij particulieren. De coronacrisis en het vele thuiswerken hebben deze dreiging zeker niet minder gemaakt. Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit en hoe voorkomt u dat u het slachtoffer wordt van een cybercrimineel? Wij lichten het voor u toe.

Phishing

Via phishing probeert een internetcrimineel toegang te krijgen tot vertrouwelijke persoonlijke gegevens of bankgegevens. In de meeste gevallen gebeurt dit door middel van een e-mail, die vaak van een betrouwbare bron afkomstig lijkt. Daarin wordt om deze gegevens gevraagd, of u krijgt het verzoek om op een link te klikken naar een pagina waar u de gegevens moet invullen. Doe dat nooit zomaar, bedenk eerst of het logisch is dat de afzender dit van u vraagt. Zo zal uw bank bijvoorbeeld nooit vragen om uw bankrekeningnummer of pincode. En ook andere organisaties vragen niet per e-mail om vertrouwelijke gegevens. Goed om te weten: sms en WhatsApp worden steeds meer gebruikt voor hacking en dit soort praktijken. Neem daarom bij een verdacht berichtje altijd contact op met de persoon of instantie van wie het afkomstig lijkt.

Malware

Malware is schadelijke software die de cybercrimineel op uw computer probeert te installeren. Een bekend voorbeeld hiervan is een computervirus; dat kan informatie op uw computer verspreiden of er juist voor zorgen dat uw computer geblokkeerd wordt. Ransomware is een vorm van malware waarbij bepaalde belangrijke bestanden op uw computer geblokkeerd worden. U krijgt het beheer hierover alleen terug nadat u een som geld heeft betaald aan de crimineel. Ook voor het installeren van malware wordt vaak gebruik van een link naar een (nep-)website, let dus goed op als u de vraag krijgt om op een link te klikken.

Cyberstalking

Een van de snelst groeiende misdaden van dit moment is cyberstalking. Hierbij worden de moderne digitale technologieën gebruikt om iemand lastig te vallen of te intimideren. Een cyberstalker kan zijn slachtoffer (on- en offline) volgen, maar ook bedreigen. Of vrienden en bekenden van het slachtoffer op bijvoorbeeld social media benaderen met vervalste foto’s of berichten. De stalker kan zelfs de identiteit van het slachtoffer overnemen door valse profielen aan te maken. U verkleint de kans op cyberstalking als u zorgt dat er zo min mogelijk van uw persoonlijke gegevens vindbaar zijn op internet.

Password cracking

Het woord zegt het eigenlijk al: bij password cracking ‘kraakt’ de internetcrimineel uw wachtwoord(en). Hoe meer voor de hand liggend uw wachtwoord is, des te groter de kans dat het achterhaald wordt. Gebruik geen persoonlijke gegevens als uw naam of geboortedatum in een wachtwoord. Kies voor een sterke combinatie met letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. En gebruik niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord, maar zorg voor variatie. Als uw wachtwoord dan in verkeerde handen valt, blijft de schade in ieder geval beperkt.

Cyberdekking standaard bij inboedelverzekering

Steeds meer mensen krijgen te maken met cybercriminaliteit. In sommige regio’s wordt inmiddels meer aangifte gedaan van cyberincidenten dan van inbraken. Daarom heeft Aon ervoor gekozen om, per de contractvervaldatum, Aon Cyberhulp toe te voegen aan alle standaard inboedelpolissen. Daarmee zijn de verzekerden op eenvoudige wijze net zo goed verzekerd tegen deze nieuwe risico’s als tegen meer traditionele schade-oorzaken als brand, lekkage of inbraak. In de polisvoorwaarden leest u precies wat wel en niet verzekerd.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.