Skip to main content
2 min. leestijd

Cybercriminaliteit neemt flink toe. Cyberhulp van Aon kan u helpen.

Deel dit bericht:

Cybercriminaliteit neemt flink toe nu de meeste mensen veel thuis zijn. Steeds vaker proberen criminelen data te gijzelen, gegevens te stelen en te gebruiken voor criminele doeleinden. Soms worden de gegevens niet direct gebruikt, maar als het ware gegijzeld. De Cyberhulp van Aon kan u hierover adviseren. 

Ransomware is dus schadelijke software die uw bestanden gijzelt. Uw bestanden worden achter slot en grendel gezet, totdat u een geldbedrag overmaakt naar de cybercriminelen. U wordt hier als privépersoon niet speciaal voor geselecteerd. Het is dus niet zo dat u geen risico loopt als u geen rijke zakenman of een bekende Nederlander bent. Het verspreiden van ransomware gaat via grote, geautomatiseerde programma’s, zoals Emotet. Dit programma is in de afgelopen jaren via e-mailbijlages bij miljoenen computers binnengedrongen. Eind januari is Emotet door Europol ontmanteld, maar het volgende grote infectieprogramma is vermoedelijk al in omloop.

Hoe voorkomt u ransomware?

Zoals vele vormen van cybercriminaliteit, begint ransomware bij het achterhalen van uw gegevens. Net als bij online identiteitsfraude is phishing een belangrijke truc die cybercriminelen hiervoor gebruiken. Dus ook hier geldt: open nooit zomaar een verdacht uitziende e-mail, en download zeker nooit een bestand dat u niet vertrouwt. Cyberexpert Maarten de Jonge raadt daarnaast aan om een goede virusscanner te installeren en om te zorgen dat uw computer altijd tot de laatste versie is bijgewerkt.

Toch slachtoffer geworden?

Het kan natuurlijk alsnog gebeuren dat u slachtoffer wordt van ransomware. In dat geval is het verstandig om de Cyberhulp te bellen. Zij kunnen je adviseren met welke stappen u verdere schade kunt voorkomen. Het advies is in ieder geval altijd om het losgeld niet te betalen. Dit geeft namelijk geen garantie dat de computer wordt ontgrendeld en u alle gegijzelde bestanden terugkrijgt. Bovendien houdt u een crimineel systeem in stand. De belangrijkste tip: zorg dat u altijd een back-up hebt, in de cloud of op een losse harde schijf of usb-stick. Dan bent u uw computer misschien kwijt, maar uw bestanden in ieder geval niet.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.