Skip to main content
2 min. leestijd

In welke situaties biedt een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) uitkomst? Onze expert legt het u graag uit.

Deel dit bericht:

Stel dat door uw toedoen iemand anders zich bezeert of schade oploopt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat er een dakpan van uw woning valt en op de auto van de buurman terechtkomt. Kleine kans natuurlijk, maar toch. Wie is er dan aansprakelijk? En hoe biedt een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) in zo’n situatie uitkomst? Verzekeringsexpert Nick Lumoindong legt het u graag uit.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) voor particulieren

Uw huis verzekert u met uw opstalverzekering. Uw auto met uw autoverzekering. En voordat u op reis gaat, kijkt u nog eens even goed naar uw reisverzekering. Schade aan anderen kunt u ook verzekeren, met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Anders dan de WA-verzekering voor uw auto is een AVP niet verplicht. Toch kiezen veel particulieren ervoor om een AVP af te sluiten. In Nederland hebben zo’n zes miljoen mensen een aansprakelijkheidsverzekering.

“Als iemand u aansprakelijk stelt voor schade die u aan die ander heeft toegebracht, biedt een AVP uitkomst. De persoon die schade heeft opgelopen heeft recht op een schadevergoeding. Bij letselschade kunnen die bedragen hoog oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) beschermt zowel degene die de schade oploopt (omdat de schade wordt vergoed vanuit de AVP) als degene die de schade veroorzaakt. U hoeft zelf geen hoge bedragen neer te leggen.” 

Lage premie 

Hoewel een AVP u beschermt tegen mogelijk hoge kosten, is de verzekering zelf over het algemeen goedkoop, stelt Nick. “Voor een paar euro per maand kunt u zich al verzekeren. Veel mensen doen dit dan ook. Stel: op een gezellige buurtbarbecue in uw tuin gaat er iets mis, waardoor uw buurman ernstige brandwonden oploopt. De langdurige medische behandeling die nodig is, is duur. In zo’n geval bent u blij als u een – relatief goedkope – AVP heeft. Zo bent u beschermd tegen mogelijk hoge kosten. Het verschilt per verzekeraar, maar doorgaans bent u in ieder geval tot een bedrag van 1 miljoen euro verzekerd.”  

aansprakelijkheid verzekering

Wat valt er niet onder uw AVP? 

Loopt er iemand schade op door een auto-ongeluk? Dan biedt een AVP geen uitkomst. Deze schade wordt namelijk gedekt vanuit de verplichte WA-verzekering.  Andere uitzonderingen waardoor u geen aanspraak kunt maken op uw AVP zijn: 

  • Schade die met opzet is veroorzaakt (behalve door kinderen jonger dan 15 jaar) 
  • Schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs 
  • Schade veroorzaakt door grove schuld, waaronder vandalisme 

Onder de aansprakelijkheidsverzekering AVP is onderlinge aansprakelijkheid niet verzekerd wanneer het gaat om materiële schade voor verzekerden op dezelfde polis (binnen een gezin). Onderlinge aansprakelijkheid is wél verzekerd als het gaat om schade aan personen. Denk hierbij niet alleen aan zorgkosten, maar bijvoorbeeld ook aan het verlies van inkomsten als gevolg van de opgelopen schade.  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.