Skip to main content
3 min. leestijd

Als samengesteld gezin wilt u natuurlijk niet dat er verzekeringen overlappen of dat er gezinsleden opeens niet meer verzekerd zijn. Lees hier waar u op kunt letten.

Deel dit bericht:

Ouders van samengestelde gezinnen krijgen doorgaans te maken met een groot aantal uitdagingen. Heel begrijpelijk dus dat het doorspitten van de verzekeringspolissen niet direct tot de prioriteiten behoort. Toch is het verstandig om hier een keer goed voor te gaan zitten. Aan de ene kant kunnen de verzekeringen van beide ouders elkaar overlappen en dat is zonde van het geld. Aan de andere kant kan blijken dat sommige leden van het samengestelde gezin met de huidige polissen juist niet verzekerd zijn. Ook dat is ongewenst. In dit artikel leest u waar u op kunt letten. 

Wat is een samengesteld gezin?

Een samengesteld gezin is een gezin waarbij minimaal één ouder een kind uit een vorige relatie heeft. Vroeger werd dit ook wel een stiefgezin genoemd. Omdat dit bij sommige mensen negatieve associaties oproept worden tegenwoordig vaak andere benamingen gebruikt, zoals cadeaugezin, combinatiegezin of patchworkgezin. In de jeugdhulp spreekt men meestal over een samengesteld gezin. Inmiddels behoort bijna één op de tien gezinnen in Nederland tot deze categorie.

Uitdagingen voor ouders en kinderen

Een samengesteld gezin vormt zich na een echtscheiding of na het overlijden van een van de ouders. Omdat er vaak een traumatische gebeurtenis aan de samenstelling van een dergelijk gezin vooraf gaat, is het voor kinderen lang niet altijd makkelijk om aan de nieuwe situatie te wennen. En ook ouders moeten regelmatig alle zeilen bijzetten om alles goed te laten verlopen. Hoewel het in het begin geen prioriteit zal hebben, is het toch verstandig om op een zeker moment ook aandacht te besteden aan de diverse verzekeringspolissen van het nieuwe gezin.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van alle gezinsleden?

In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Zeker voor gezinnen met kinderen is het wel aan te raden. Een afgedwaalde bal door een ruit of tijdens het spelen een geparkeerde auto per ongeluk beschadigen zijn dingen die nu eenmaal kunnen gebeuren. Wanneer na een echtscheiding de kinderen meeverzekerd blijven met de verzekering van een van de ouders, kan het zo zijn dat de verzekeraar de schade niet dekt als het kind bij de andere ouder is. En hetzelfde geldt voor de kinderen van uw nieuwe partner. Neem in geval van twijfel contact op met uw verzekeraar om te controleren of alle gezinsleden onder alle omstandigheden verzekerd zijn. Dit is ook een goed moment om te checken of u eventueel dubbel verzekerd bent.

Goed verzekerd op reis met het hele samengestelde gezin

Om onbezorgd van uw welverdiende vakantie te kunnen genieten sluit u van tevoren natuurlijk een reisverzekering af. Als u een samengesteld gezin heeft is het heel belangrijk goed te controleren of alle gezinsleden meeverzekerd zijn. Verzeker u ervan dat de verzekeraar geen onderscheid maakt tussen uw kinderen en de kinderen van uw partner. Datzelfde geldt voor de annuleringsverzekering. Check en double-check of alle leden van het nieuwe gezin zijn meeverzekerd. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bekijk opnieuw de waarde van uw inboedel

Het volgende is niet een exclusief aandachtpunt voor samengestelde gezinnen, maar het kan in een hectische situatie wel makkelijker over het hoofd worden gezien: de waarde van uw inboedel. Wanneer uw nieuwe partner bij u intrekt, kan het voorkomen dat deze dure dingen meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan elektronica, designerspullen of sieraden. Het kan in zo’n geval verstandig zijn om de waarde van de inboedel van uw woningverzekering opnieuw te taxeren en indien nodig te verhogen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In of om het huis, maar bijvoorbeeld ook op reis. Daarom is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) en een reisverzekering altijd het overwegen waard. Verzekeringen kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.