Skip to main content
3 min. leestijd

Is schade die wordt veroorzaakt door studerende en/of uitwonende kinderen, logés en huisdieren meeverzekerd binnen de aansprakelijkheidsverzekering?

Deel dit bericht:

Het zal u maar overkomen. Uw kinderen zijn over de vloer bij familie of vrienden en er ontstaat schade. Wat veel mensen niet weten, is dat schade die wordt veroorzaakt door kinderen, logés of huisdieren in veel gevallen meeverzekerd is binnen de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). In dit artikel zetten wij duidelijk de kaders van de aansprakelijkheid neer zodat u zorgeloos slaapfeestjes kunt organiseren zonder u druk te maken over de verzekering.

Is mijn kind meeverzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering? 

Het kan voor u als ouder soms nog een beetje onduidelijk zijn hoe het precies zit met de aansprakelijkheid van uw kinderen. Bent u daarvoor verzekerd? Hoe zit dat met studerende uitwonende kinderen? En tot welke leeftijd zijn uw kinderen op uw verzekering meeverzekerd? 

Zolang u heeft aangegeven dat u een meerpersoonshuishouden heeft, zijn uw kinderen (waaronder pleeg- en stiefkinderen) automatisch meeverzekerd zolang ze nog thuis wonen. Hun leeftijd maakt dan niet uit. Ook als zij voor het volgen van een opleiding uitwonend zijn, zijn ze meeverzekerd. Hier hoeft u dus geen aparte verzekering voor af te sluiten. Uw kind heeft een eigen aansprakelijkheidsverzekering nodig in het geval dat uw kind stopt met zijn/haar studie, maar nog wel uitwonend is. 

Met een aansprakelijkheidsverzekering is uw kind dus ook verzekerd voor schade die hij of zij aan anderen toebrengt. Het gaat hierbij wel om een actieve gedraging van uw kind, uw kind moet dus echt iets dóen. Gaat het om een nalaten (bijvoorbeeld iemand niet waarschuwen), dan is er geen sprake van aansprakelijkheid (niet van uw kind, maar ook niet van u).

Slaapfeestje op komst: zijn logés meeverzekerd? 

Als er binnenkort een slaapfeestje op de planning staat, is het handig om te weten of de logés ook meeverzekerd zijn. Het kan zomaar gebeuren dat een van de logés een ongeluk veroorzaakt. In dat geval kan het slachtoffer de logé aansprakelijk stellen voor het ongeval. Die aansprakelijkheid valt vervolgens onder de aansprakelijkheidsverzekering van degene die het slaapfeestje organiseert. Logés zijn dus inderdaad meeverzekerd binnen een AVP.

Huisdieren en aansprakelijkheid: Hoe zit dat precies? 

Natuurlijk zijn huisdieren voor veel mensen ook een geliefd lid van het gezin. Maar er zitten ook risico’s aan. Vanaf het moment dat u het huisdier in uw bezit heeft, bent u hiervoor aansprakelijk. 

Stel dat uw hond bijvoorbeeld de voordeur uitrent en vervolgens een fietser ten val brengt, dan kan de fietser u aansprakelijk stellen voor de schade. Gelukkig kunt u hier vervolgens een claim voor indienen bij uw aansprakelijkheidsverzekering, omdat het huisdier is meeverzekerd. In dit artikel leest u meer over uw huisdier en aansprakelijkheid.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij kinderen. Een goede aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Heeft u geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Dan moet u de schade zelf vergoeden. Om te voorkomen dat u onnodige kosten moet maken, doet u er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.