Skip to main content
2 min. leestijd

Wanneer bent u als ouder aansprakelijk en wanneer is uw kind dat zelf?

Deel dit bericht:

Hoe zit het met uw aansprakelijkheid voor uw kind of kinderen? Iedere ouder weet dat kinderen spelenderwijs iets kapot kunnen maken. Wanneer bent u als ouder aansprakelijk en wanneer is uw kind dat zelf? Dat wordt bepaald door de leeftijd van uw kind.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedere ouder weet dat kinderen en huisdieren spelenderwijs iets kapot kunnen maken. Bent u dan verplicht om dit te vergoeden? Soms is dat schade aan zaken van u of uw kind, maar het kan ook schade aan andermans eigendommen zijn. Wanneer bent u als ouder aansprakelijk en wanneer is uw kind dat zelf? Dat wordt bepaald door de leeftijd van uw kind.

Uw kind is jonger dan 14 jaar

Heeft u kinderen onder de 14 jaar, dan bent u volledig aansprakelijk. Het gaat hierbij wel om een actieve gedraging van uw kind, uw kind moet dus echt iets dóen. Gaat het om een nalaten (bijvoorbeeld iemand niet waarschuwen), dan is er geen sprake van aansprakelijkheid (niet van uw kind, maar ook niet van u).

Uw kind is 14 of 15 jaar

Heeft u kinderen die 14 of 15 jaar oud zijn, dan bent u als ouder of voogd aansprakelijk. Maar dat is niet altijd zo. Als u aantoont dat u uw best heeft gedaan om de gedragingen van uw kind te voorkomen, dan kan uw kind zelf aansprakelijk worden gesteld voor de door hem of haar veroorzaakte schade.

Uw kind is 16 jaar of ouder

Kinderen van 16 jaar of ouder zijn altijd zelf aansprakelijk. De ouders zijn niet aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door kinderen vanaf deze leeftijd. Heeft u geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Dan moet u de schade zelf vergoeden. Om te voorkomen dat u onnodige kosten moet maken, doet u er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en uw kinderen daarop mee te verzekeren.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.