Skip to main content
3 min. leestijd

Wat is het verschil tussen een WA- en een AVP-verzekering?

Deel dit bericht:

Als particulier kunt u door anderen aansprakelijk gesteld worden voor schade die u heeft veroorzaakt. Er zijn twee soorten verzekeringen die dekking bieden voor dergelijke schade: de wettelijke aansprakelijkheid (WA)-verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Het is niet vreemd dat veel mensen deze verzekeringen met elkaar verwarren. Expert Joey van Druten legt graag het verschil aan u uit.

WA-verzekering verplicht voor motorvoertuigen

De WA-verzekering vergoedt de schade die u met uw auto, motor of ander motorrijtuig veroorzaakt bij iemand anders. Deze verzekering is verplicht als u een motorvoertuig in uw bezit heeft.  Als u geen WA-verzekering heeft afgesloten, kunt u een hoge boete krijgen van de RDW. Daarnaast mag u de weg niet op met uw auto of motor en mag ook een ander uw voertuig niet besturen. Doet u dat toch en veroorzaakt u of een ander schade aan een persoon of object? Dan komt de benadeelde uit bij het Waarborgfonds Motorverkeer die de schade op u zal verhalen.

Het is belangrijk om te weten dat schade aan uw eigen auto of motor niet is verzekerd via de WA-verzekering. Wilt u dit risico wel verzekeren? Dan kunt u daar aanvullende dekkingen voor afsluiten. Ook wel bekend onder de namen Beperkt of Volledig casco.

WA VS aansprakelijkheid

Aansprakelijkheidsverzekering juist niet voor motorvoertuigen

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (ofwel AVP) is juist bedoeld om schade aan anderen te vergoeden, die niet met of door een motorvoertuig is veroorzaakt. Wat dekt deze verzekering dan wel? De AVP biedt dekking als u, uw partner, kind of huisdier schade veroorzaakt bij een ander. Dit kan zowel letselschade als materiële schade zijn. Een paar voorbeelden ter verduidelijking:

  • Uw hond bijt tijdens het uitlaten een voorbijrennende hardloper.
  • Uw kind fietst onderweg naar school per ongeluk tegen een geparkeerde auto aan.
  • U stoot tijdens een gezellig avondje bij de buren een glas wijn om, precies over de nieuwe laptop van uw buurman. 

Met een AVP voorkomt u dat u de schade in dit soort situaties uit uw eigen portemonnee moet vergoeden. Deze verzekering kan u dus een heleboel financiële ellende besparen, voor maar een paar euro per maand. De meeste verzekeraars bieden twee varianten van deze aansprakelijkheidsverzekering: voor alleenstaanden en voor een gezin.

Belangrijke verschillen tussen de WA-verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering

De belangrijkste verschillen tussen de WA-verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn:

  1. De WA-verzekering dekt alleen schade die met of door een motorvoertuig is veroorzaakt en de AVP juist niet
  2. De WA-verzekering is wettelijk verplicht als u een motorvoertuig in uw bezit heeft; een aansprakelijkheidsverzekering sluit u vrijwillig af.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.