Mensen lenen om allerlei redenen hun auto uit. Niet alleen als vriendendienst of in geval van nood, maar ook om de hoge kosten van autorijden te delen of om duurzamer om te gaan met het milieu. Wanneer u uw auto uitleent aan een buurman, vriend of familielid vraagt u zich misschien wel af hoe het zit met de verzekeringen als er iets misgaat. Mag u uw auto eigenlijk wel zo maar uitlenen? En wie is er aansprakelijk voor eventuele schade of een ongeval? Onze productexpert Joey van Druten legt het u uit.
Mag u uw auto uitlenen?
Stel, uw buurman vraagt of hij een dagje uw auto mag lenen. U stemt toe, maar onderweg gaat het mis en de buurman rijdt een andere auto aan. Gevolg, beide auto’s lopen een flinke deuk op. Maar had u uw auto wel mogen uitlenen? Jazeker, dat is geen probleem. Er is geen wet die dat verbiedt, mits degene die de auto bestuurt natuurlijk in het bezit is van een geldig rijbewijs. Maar wie is aansprakelijk voor de schade, uw buurman of uzelf? En welke verzekering moet u aanspreken?
Verplichte verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid
Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dat ieder motorvoertuig verplicht voor aansprakelijkheid verzekerd is. Dit noemen we de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-dekking). Met deze verzekering is de schade gedekt die met uw voertuig aan anderen veroorzaakt wordt. Het maakt niet uit wie er op dat moment achter het stuurt zit, aangezien deze WA-verzekering namelijk niet is gekoppeld aan u als persoon, maar aan het kenteken van uw voertuig. Als iemand vaker in uw auto rijdt dan uzelf, dient u deze persoon wel te registeren als regelmatige bestuurder van het voertuig (bekijk video).
Waarom is de WA-verzekering verplicht?
De WA-verzekering is verplicht voor alle motorvoertuigen op de openbare weg. Op die manier wordt voorkomen dat een gedupeerde van een schade extra benadeeld wordt omdat de veroorzaker niet verzekerd zou zijn. Zeker bij letselschade kan het om grote bedragen gaan. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen moet niet verward worden met een ‘gewone’ (persoonlijke) aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is bedoeld voor andere (niet-motorrijtuig)schades die andere mensen lijden door uw toedoen. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden.
Nadeel na schade door ander
Toch is het verstandig om heldere afspraken te maken met degene aan wie u uw auto uitleent. U kunt er namelijk wel nadeel van ondervinden als uw buurman schade veroorzaakt met uw auto. Dit heeft te maken met het aantal schadevrije jaren op uw polis. Na een schade daalt het aantal schadevrije jaren op uw polis. Daardoor krijgt u van uw verzekeraar minder korting op uw autopremie en gaat u jaarlijks meer geld betalen voor uw autoverzekering. Denk dus goed na aan wie u uw auto uitleent.
Wat als iemand pech krijgt met mijn auto?
Belangrijk om te weten is dat als u pechhulp heeft afgesloten deze vaak persoonsgebonden is. Als uw buurman dus met pech langs de weg komt te staan, kan hij hiervan geen gebruik maken. Als u wilt dat anderen ook gebruik kunnen maken van pechhulp als ze in uw auto rijden, dan zult u pechhulp moeten afsluiten die is verbonden aan uw kenteken.
Hoe zit het als ik mijn auto verhuur via een deelplatform?
Via een deelplatform (carsharing) is het mogelijk om tegen betaling uw auto te verhuren aan anderen. Dit zijn vaak mensen die u niet kent. Ook dan wilt u natuurlijk geen nadeel ondervinden als iemand schade aan uw auto berokkent. Daarom voegen dit soort platforms in de regel aan iedere huurperiode een allriskverzekering toe. Dit betekent dat u niet alleen verzekerd bent voor schade aan anderen, maar ook aan eventuele schade aan uw eigen voertuig.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: