Skip to main content
3 min. leestijd

Diefstal van of schade aan de huurauto? Lees hier hoe u de risico’s kunt beperken en of het loont om het eigen risico af te kopen.

Deel dit bericht:

Veel mensen maken tijdens hun vakantie in het buitenland gebruik van een huurauto. Maar als u op vakantie schade heeft aan uw huurauto, geldt in de meeste gevallen een eigen risico. Dit kan een aanzienlijk bedrag zijn, afhankelijk van de huurauto en het verhuurbedrijf. Gelukkig bieden veel reisverzekeringen een optie om het eigen risico af te kopen. Hieronder een aantal redenen waarom het handig is om dit te doen.

huurauto verzekeren

Verplichte verzekeringen voor huurauto  

Als u binnen de Europese Unie een auto huurt dan is een WA-verzekering (liability insurance) verplicht. Deze verzekering dekt kosten voor schade die u aan anderen veroorzaakt en is vaak al bij de prijs inbegrepen. Maar ook de diefstalverzekering (theft protection) en CDW cascoverzekering (Collision Damage Waver) zijn vaak verplicht. Deze laatste verzekering dekt schade aan de huurauto bij een ongeval met een ander voertuig of vandalisme. Er zijn reisverzekeringen die de afkoop van een eigen risico vergoeden, zoals de reisverzekering van Aon. Dit houdt in dat u in geval van schade niet hoeft bij te dragen aan de kosten van reparatie. Dit kan u veel zorgen schelen als u bang bent dat de kosten van schade aan de huurauto hoog kunnen uitvallen. Vooral als u in een onbekend land rijdt.

Maar ook een rechtsbijstandverzekering kan interessant zijn als u een auto huurt. Zodat als u toch een conflict krijgt met de verhuurder over bijvoorbeeld schade, de huurprijs of borg u kunt rekenen op hulp.

Wat zijn de voordelen als ik het eigen risico afkoop?

Het afkopen van het eigen risico heeft een aantal voordelen. Ten eerste hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten als er schade aan de huurauto is. Dit kan een geruststellende gedachte zijn als u in uw vakantieland niet bekend bent met de lokale wetgeving of verkeersregels. Ook kan het afkopen van het eigen risico goedkoper zijn dan het betalen van het eigen risico als er schade is. Zeker als u een lange huurperiode heeft, of een dure huurauto.

Daarnaast is het meestal voordeliger om het eigen risico af te kopen via uw reisverzekering dan bij het verhuurbedrijf. De kosten bij het verhuurbedrijf kunnen aanzienlijk zijn, terwijl de kosten via een reisverzekering vaak veel lager zijn. Ook is het meestal eenvoudiger, minder stressvol, en komt er minder papierwerk aan te pas als u de afkoop van het eigen risico via uw reisverzekering regelt. Het is simpelweg een aanvullende dekking op uw bestaande verzekering.

Bekijk vooraf wat voor u de beste optie is

Maar, het afkopen van het eigen risico is ook niet altijd nodig. Het kan zijn dat u een verzekering afsluit bij het verhuurbedrijf en dat de dekking van het eigen risico bijvoorbeeld al in de basisverzekering zit. Heeft u een creditcard? Bij sommige creditcards is er een verzekering inbegrepen voor schade bij een huurauto. In de polisvoorwaarden van uw creditcardmaatschappij kunt u lezen of deze dekking is inbegrepen bij  uw creditcard en wat het maximale bedrag is dat wordt uitgekeerd. In dat geval kan het afkopen van het eigen risico onnodig zijn en extra kosten met zich meebrengen.

Informatie over nuttige verzekeringen  

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Als u twijfelt over het afkopen van het eigen risico, is het verstandig om contact op te nemen met één van onze Aon adviseurs. Wij kunnen u adviseren over de beste opties voor uw situatie.

In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.