Skip to main content
4 min. leestijd

Wilt u ook besparen op autorijden? Wij geven u enkele tips die u kunnen helpen om efficiënter met uw brandstof om te gaan, zonder dat uw rijplezier eronder lijdt.

Deel dit bericht:

Autorijden geeft ons veel vrijheid, maar kost ook een boel geld. Vooral wanneer de brandstofprijzen stijgen, kunnen de kosten snel oplopen. U kunt veel geld besparen door zuiniger te rijden. We geven u enkele tips die u kunnen helpen om efficiënter met uw brandstof om te gaan, zonder dat uw rijplezier eronder lijdt.

Rustig optrekken en afremmen

Een van de eenvoudigste manieren om brandstof of elektriciteit te besparen is door rustig op te trekken en af te remmen. Hard optrekken en abrupt remmen verbruikt meer energie. Probeer geleidelijk snelheid te maken en anticipeer op het verkeer om eerder het gas los te laten en hard remmen te voorkomen. Wanneer u de auto laat uitrollen, remt u op de motor, wat bij hybride of elektrische auto zelfs stroom oplevert. Vooral bij het rijden in files kunt u hiermee uw voordeel doen.

Schakel eerder door naar de juiste versnelling

Rijd zuiniger door op tijd te schakelen naar de juiste versnelling. Dit heeft allemaal te maken met het toerental van de auto. De toerenteller op het dashboard geeft u een indicatie van hoe hard de motor op dat moment werkt. Hoe hoger het toerental, hoe meer brandstof u verbruikt. Schakel daarom naar een hogere versnelling bij een toerental vanaf 2.000 bij een dieselmotor en vanaf 2.500 bij een benzinemotor.

Rijd niet te hard

De meeste auto’s rijden het zuinigst met een snelheid van rond de 80 kilometer per uur. Bij elke kilometer die u per uur harder rijdt, neemt het brandstofverbruik exponentieel toe. Heeft u geen haast? Overweeg dan om niet altijd de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur te rijden. Dit scheelt flink in uw portemonnee.

Houd uw banden op de juiste spanning

Banden die niet goed opgepompt zijn, zorgen voor meer rolweerstand en dat betekent een hoger brandstofverbruik. Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg dat deze op het aanbevolen niveau is. Dit staat meestal vermeld in het instructieboekje van uw auto of u kunt dit makkelijk online vinden. Goed opgepompte banden zorgen niet alleen voor een lager brandstofverbruik, maar ook voor een betere wegligging en langere levensduur van de banden.

Gebruik de cruise control

Op lange ritten, vooral op de snelweg, helpt het gebruik van cruise control u om een constante snelheid aan te houden. Dit voorkomt onnodige versnellingen en vertragingen, wat leidt tot een efficiënter brandstofverbruik. Let wel op dat u de cruise control uitschakelt in heuvelachtig terrein, omdat het systeem dan juist meer brandstof verbruikt om de snelheid constant te houden.

Vermijd onnodig stationair draaien

Stationair draaien, bijvoorbeeld bij het wachten voor een spoorwegovergang of in de file, verbruikt onnodig brandstof. Moderne auto’s zijn uitgerust met een start-stopsysteem dat de motor automatisch uitschakelt wanneer u stilstaat en weer start zodra u het gaspedaal indrukt. Als uw auto dit niet heeft, kunt u de motor handmatig uitschakelen als u verwacht langer stil te staan. U bespaart vaak al brandstof als u langer dan 1 minuut moet wachten.

Licht reizen

Hoe zwaarder uw auto, hoe meer brandstof u verbruikt. Haal daarom spullen uit de auto, zoals rommel in de kofferbak, die uw auto onnodig zwaarder maken. Als u dakkoffers en fietsendragers tijdelijk niet gebruikt, verwijder ze dan van uw auto. Behalve dat dit gewicht scheelt, verhogen deze bovendien de luchtweerstand en daarmee het brandstofverbruik. Dit lijkt misschien niet de moeite, maar op lange termijn bespaart u er flink wat geld mee.

Onderhoud uw auto goed

Een goed onderhouden auto rijdt niet alleen veiliger, maar ook zuiniger. Schone motorolie zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw motor beter gesmeerd is. Minder wrijving zorgt voor een lager brandstofverbruik. Ververs daarom regelmatig de motorolie. Zorg ook dat een vuil luchtfilter niet de luchtstroom naar de motor belemmert. Met een schoon luchtfilter bespaart u energie.

Gebruik uw airco alleen als het nodig is

Het gebruik van de airco in uw auto zorgt voor een hoger energieverbruik, vaak maar liefst 3 tot 10 procent. Zet deze dus alleen aan als het nodig is. Is het erg warm, zet dan voor u wegrijdt eerst even enkele deuren open, om de ergste warmte te laten ontsnappen. Tijdens het rijden uw raampjes openzetten kan ook, maar hierdoor neemt de luchtweerstand van uw auto toe, wat het brandstofverbruik ook verhoogt.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.