Skip to main content
3 min. leestijd

Helaas wordt vermoeidheid achter het stuur vaak onderschat, terwijl het een belangrijke oorzaak is van ernstige verkeersongevallen. Lees hier wat u kunt doen om alert te blijven als u langere tijd in de auto zit.

Deel dit bericht:

Iedere bestuurder heeft het wel eens meegemaakt tijdens een lange autorit; u rijdt op de snelweg en voelt langzaam uw ogen zwaarder worden. Een schok gaat door uw lijf en u beseft dat u in slaap had kunnen vallen. Helaas wordt vermoeidheid achter het stuur vaak onderschat, terwijl het een belangrijke oorzaak is van ernstige verkeersongevallen. Expert Joey van Druten bespreekt in dit artikel daarom de gevaren van vermoeidheid tijdens het autorijden en wat u kunt doen om alert te blijven wanneer u langere tijd achter het stuur zit.

Hoe gevaarlijk is vermoeidheid achter het stuur?

Als straks in de herfst de dagen korter worden en veel mensen het kantoorleven weer oppakken, ligt het gevaar van slaperigheid op de loer. Vermoeidheid heeft een aanzienlijke impact op onze reactietijd. Dit verklaart waarom vermoeid rijden een belangrijke factor is bij veel kop-staartongevallen. Vaak vinden deze ongevallen plaats zonder enige remreactie, simpelweg omdat de bestuurder in slaap is gevallen. Het risico op vermoeidheid is vergelijkbaar, zo niet groter, dan bij chauffeurs die onder invloed zijn van alcohol of afgeleid zijn. Behalve onze reactietijd beïnvloedt vermoeidheid ook onze coördinatie en beoordelingsvermogen, waardoor onze snelheid sterk wisselt of we zelfs gaan slingeren over de weg.

Bent u in staat om veilig de weg op te gaan?

Er zijn verschillende factoren die onze alertheid en het risico op vermoeidheid tijdens het rijden kunnen beïnvloeden. Het is vanzelfsprekend dat het gebruik van alcohol en drugs verboden is en een ernstig gevaar vormt op de weg. Daarnaast kan slaaptekort leiden tot vermoeidheid achter het stuur. Wanneer u lijdt aan slaapapneu is het zelfs verboden om auto te rijden.

Het is belangrijk om altijd uitgerust te zijn en te zorgen voor voldoende slaap voordat u aan lange autoritten begint. Ga niet met een ‘after dinner dip’ rijden vlak na een uitgebreide maaltijd en draag een bril wanneer u die nodig heeft. Ook een handige tip is om bij lange ritten vooraf uw pauzes in te plannen. Zo voorkomt u dat u pas gaat zoeken naar een rustplek wanneer het eigenlijk al te laat is en u slaperig begint te worden.

Wat kunt u doen tijdens het rijden?

Een bekende tip is natuurlijk om een raampje open te zetten. Frisse lucht houdt u wakker en alert. Is het daarvoor te koud – bijvoorbeeld in de winter – zet dan de verwarming lager of de airconditioning een tandje hoger. Door de omgevingstemperatuur in uw voertuig te verlagen vermindert u een gevoel van slaperigheid. Speel muziek af – en zing lekker hard mee – of luister naar een praatprogramma op de radio of een podcast om wakker te blijven. Het helpt het monotone geluid van de motor te doorbreken waardoor u minder snel wegdoezelt.

Rijdt u samen met een medepassagier? Voer dan een gesprek met elkaar. Dit helpt erg goed om alert te blijven. Ook een gevarieerde route met bochten, stoplichten en een ander landschap kan helpen om u bij de les te houden en voorkomt dat u gaat dagdromen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.