We weten allemaal dat we niet met ons mobieltje in de hand mogen bellen wanneer we autorijden. Toch? Maar als uw smartphone in een houder zit, mag u dan de navigatie op uw telefoon bedienen terwijl u rijdt? En hoeveel personen mogen er eigenlijk tegelijk in uw auto? En hoe zit het met grote voorwerpen die nét niet helemaal in de kofferbak passen? In dit artikel geven we antwoord op deze en andere vragen. Zo helpen we u boetes te voorkomen en dragen we bij aan uw veiligheid en die van uw medeweggebruikers.
Hoeveel mensen mag ik meenemen in mijn auto?
U mag niet meer personen vervoeren dan dat er goedgekeurde zitplaatsen in de auto aanwezig zijn. Als basisregel geldt dat iedere inzittende van een auto verplicht is een veiligheidsgordel te dragen. Dat geldt in ieder geval voor auto’s die gebouwd zijn na 1 januari 1971. Het is niet toegestaan om met twee personen in één autogordel te zitten.
Ben ik nog verzekerd met te veel mensen in de auto?
We weten dat de verleiding groot kan zijn om snel even 4 kinderen op de achterbank te zetten, bijvoorbeeld na het sporten. Of een kind even bij oom of tante op schoot te laten zitten. Het past immers makkelijk en het is maar een klein stukje rijden. Toch kunt u dit beter niet doen. In de eerste plaats natuurlijk omdat het gevaarlijk is. En krijgt u een ongeluk op het moment dat er meer mensen dan gordels in de auto zitten, dan vergoedt de verzekeraar in het geval van letselschade vaak niet alles.
Mag ik een film kijken in de auto?
Over het gebruik van elektronische apparaten terwijl u autorijdt is de wet duidelijk. U mag geen mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem vasthouden als u de auto bestuurt. Ook het klemmen van deze apparaten tussen uw oor en schouder is niet toegestaan. Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit, bijvoorbeeld om een alternatieve route te accepteren wanneer uw navigatiesysteem dat vraagt. Overigens kunt u wel een bekeuring krijgen als u het verkeer in gevaar brengt, bijvoorbeeld door met de telefoon in de houder te appen, te gamen of een film te kijken.
Mag ik mijn telefoon vasthouden in de file?
Als u stilstaat met de auto, brommer of fiets, dan mag u de telefoon of andere elektronische apparatuur wel vasthouden en gebruiken. Bijvoorbeeld in de file, voor een stoplicht of op een parkeerplaats. U bent dan immers niet aan het rijden. Daarvan is pas sprake zodra u weer in beweging komt. Let op; ook als u net optrekt of langzaam vooruitgaat in een file, is er volgens de wet sprake van rijden. Houdt u op dit moment de telefoon nog vast dan bent u in overtreding en kunt u dus een boete krijgen.
Mag ik vergaderen in de auto?
Door de opkomst van Teams en Zoom is online vergaderen het nieuwe normaal geworden. Met de telefoon in de houder is videobellen in de auto toegestaan. Dit heeft ertoe geleid dat mensen steeds vaker in de auto vergaderen. Hoewel het dus niet verboden is, kunt u zich wel afvragen of het verstandig is. Een serieuze vergadering volgen tijdens het rijden vergt flink wat aandacht, waardoor u minder attent bent op de verkeerssituatie. Als u een constructieve bijdrage wilt leveren aan uw meeting en het verkeer niet in gevaar wilt brengen, is het verstandiger om de auto even stil te zetten op een parkeerplaats.
Mag ik met de achterklep open rijden?
We kennen allemaal de voorbeelden wel. De kerstboom die niet helemaal in de achterbak past, of die leuke nieuwe stoel, dat handige ladekastje. Gelukkig is het toegestaan om te rijden met een geopende achterklep, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Aan de zijkant mag het object, de wet spreekt overigens van een ondeelbaar voorwerp, niet verder dan 20 centimeter uitsteken en aan de achterzijde maximaal een meter. Verder moet het kenteken goed leesbaar blijven en moeten de achterlichten en richtingaanwijzers zichtbaar zijn. Daarnaast is het verstandig om de (half) openstaande achterklap zo goed mogelijk vast te binden. Al is het maar om schade door het heen en weer klapperen te voorkomen.
Moet ik een gevarendriehoek meenemen in de auto?
In tegenstelling tot veel andere landen in Europa is het in Nederland niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. Maar het is natuurlijk wel verstandig om altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een EHBO-doos, een brandblusser en reservelampen aan boord te hebben. Zo staat u in geval van pech of een ongeluk in ieder geval niet met lege handen.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: