Skip to main content
4 min. leestijd

De herfst heeft z’n charme, maar vraagt tegelijkertijd extra scherpte in het verkeer. Waar moet u op letten?

Deel dit bericht:

We merken al een tijdje dat het steeds vroeger donker wordt en dat kan maar een ding betekenen: de herfst is in aantocht. Dit seizoen heeft zeker zijn charme, met alle gekleurde bladeren en de prachtige taferelen door de herfstzon in combinatie met de ochtendmist. Tegelijkertijd vraagt het ook extra scherpte van u in het verkeer.

Het weer wordt kouder en natter en ook de laagstaande zon draagt eraan bij dat er in de herfst meer ongevallen zijn. Op welke gevaren moet u letten en wat kunt u er zelf aan doen? We geven u graag een aantal praktische tips.

Zorg dat uw auto klaar is voor de herfst (en winter)

Het is altijd belangrijk dat uw auto technisch in orde is, maar de weersomstandigheden waarmee u in de herfst en winter te maken kunt krijgen, vragen zéker om een goed onderhouden auto. Laat een winterbeurt doen, zodat u bijvoorbeeld zeker weet dat uw verlichting in orde is en dat alle vloeistoffen goed zijn bijgevuld. Controleer of het profiel in uw banden nog voldoende diep is. En ook belangrijk: zorg voor schone ruiten. Daarmee bedoelen we niet alleen die regelmatige wasbeurt, houd ook rekening met condensvorming in deze tijd van het jaar. Ga dus op tijd de deur uit om de verwarming of airco zijn werk te laten doen. Niets is zo gevaarlijk als met onvoldoende zicht de weg op gaan.

Wees scherp in het verkeer

Dat verminderde zicht kan ook andere oorzaken hebben. Bij regen of sneeuw is uw zicht logischerwijze minder, net als wanneer een herfststorm de afgevallen bladeren in het rond blaast. En wat denkt u van de laagstaande herfstzon? Zorg dat u niet verblind wordt achter het stuur, door altijd een goede zonnebril bij de hand te hebben.

Verminderd zicht kan ervoor zorgen dat u minder snel reageert. Het is daarom belangrijk dat u zelf uitgerust en alert achter het stuur zit. Dat lukt het best als u zorgt dat u niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld uw mobiele telefoon en als u voldoende heeft geslapen. Wist u dat slaaptekort hetzelfde effect heeft op uw reactievermogen als alcohol?

Pas uw remweg aan

In deze tijd van het jaar hebben we sneller te maken met een glad wegdek door water (aquaplaning) en wat later in het seizoen mogelijk ook sneeuw en ijs. Maar ook bladeren op de weg kunnen zorgen voor gladheid. Pas uw snelheid aan in gladde situaties en rem rustig en op tijd. Plotseling remmen kan ervoor zorgen dat uw auto gaat schuiven en u geen controle meer heeft. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Wilt u weten wat u te wachten staat bij blikschade na een aanrijding? In dit artikel leest u er meer over.

Slechte weersomstandigheden en onverwachte verkeersacties kunnen zorgen voor een flinke herfstfile. Hier leest u onder andere wat u zelf kunt doen om de kans op file te verkleinen en hoe u zich tijdens een file kunt vermaken.

Zorg op tijd voor winterbanden onder uw auto

Het lijkt misschien een voorbarige tip in de herfst, maar zorg dat u op tijd uw banden verwisselt en op winterbanden rijdt. Wist u dat winterbanden al bij temperaturen onder 7 graden Celsius veiliger zijn dan zomerbanden? En ook bij een nat wegdek biedt een winterband vaak meer grip dan de zomerband. Het kan dus zomaar verstandig zijn om die banden eerder te wisselen dan u zich had voorgenomen.

Controleer uw verzekering

Door de andere weersomstandigheden is in deze tijd van het jaar de kans op een aanrijding helaas groter. Uw verzekering zorgt ervoor dat u zich geen zorgen te maken over de gevolgen van een ongeval. Kijkt u voor de zekerheid nog eens na welke dekking uw verzekering biedt en of dat past bij (de leeftijd van) uw auto en uw eigen wensen. Wilt u weten wat de verschillen tussen de dekkingen zijn of laten berekenen wat een andere dekking u kost? Ga dan naar aonverzekeringen.nl.  

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.