Skip to main content
4 min. leestijd

Een aanrijding is erg vervelend. Weet u wat u moet doen bij blikschade aan uw auto?

Deel dit bericht:

Een aanrijding met een andere weggebruiker is erg vervelend. Weet u wat u moet doen als een andere bestuurder per ongeluk schade aan uw auto veroorzaakt? Hoe zit het met het schadeformulier? Wie is er aansprakelijk voor de schade? En welke verzekeringen zijn daarvoor nodig? Onze expert Rinus Maat legt het u graag uit.

aanrijding

Het schadeformulier

Helaas, de bestuurder van de andere auto lette niet goed op en raakte uw auto. Gelukkig is iedereen er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Dat is het belangrijkste! Maar hoe zit het met dat deukje in uw auto? Bij een aanrijding is de veiligheid van uzelf en anderen natuurlijk het eerste en belangrijkste om aan te denken. Pas daarna komt de schade aan bod. In dit artikel gaan we verder in op de situatie bij lichte blikschade.

Eenmaal veilig langs de kant van de weg, kunt u het schadeformulier erbij pakken. Daarop vult u informatie in over de feitelijke situatie van de aanrijding: wat is er precies gebeurd en welke schade is er aan welk voertuig? U vult samen met de tegenpartij één formulier in. Dit formulier wordt in tweeën gesplitst, waardoor beide partijen een eigen exemplaar hebben. Het schadeformulier (ook wel Europees schadeformulier genoemd) bestaat uit twee delen: een voorkant en een achterkant.

De voorkant vult u samen met de tegenpartij in op de plaats van het ongeval en bestaat uit 15 vragen. De achterkant vult u thuis in. Deze informatie heeft de verzekeraar of assurantietussenpersoon nodig voor de verdere afhandeling van uw schadeclaim. Het is belangrijk dat beide partijen het formulier invullen én ondertekenen. Heeft u een telefoon bij u? Maak dan enkele duidelijke foto’s van de situatie en van de schade. Nogmaals: denk daarbij allereerst aan uw veiligheid. Bekijk de checklist over wat te doen na een auto-ongeluk.

blikschade auto

Aansprakelijkheid

Wie is er aansprakelijk in het geval van blikschade? Degene die schade aan een andere partij toebrengt, bijvoorbeeld omdat hij een verkeersregel overtrad, is aansprakelijk voor die schade. In sommige situaties hebben beide verkeersdeelnemers schuld, bijvoorbeeld wanneer ze tegelijk uitparkeren en elkaar raken. In dat geval zijn ze ieder aansprakelijk voor de schade die ze aan de ander toegebracht hebben.

Verzekeringen

Of en in welke mate de blikschade aan uw auto wordt vergoed, hangt ook af van uw verzekering. Er zijn drie soorten dekkingen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (All Risk).

1. WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Het is verplicht om een motorvoertuig tenminste te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid. Uit deze dekking wordt de schade vergoed die u toebrengt aan anderen of hun eigendom. Ook het letsel van degenen die bij u in de auto zitten valt onder deze dekking, wanneer u de veroorzaker van dat letsel bent. Schade aan uw eigen voertuig is met een WA-verzekering niet gedekt.

2. WA + Beperkt Casco

Heeft u een WA + Beperkt Casco dekking? Vaak zijn dan, naast de schade die u aan anderen toebrengt, onder andere ook de volgende zaken aan uw eigen voertuig verzekerd:

  • Ruitschade
  • Stormschade
  • Brandschade
  • Diefstal

3. WA + Volledig Casco (All Risk)

Indien u Allrisk verzekerd bent, is niet alleen de schade die u veroorzaakt aan anderen verzekerd, maar ook die aan uw eigen voertuig. Wilt u weten welke dekking bij u past? Lees hier verder.

In alle gevallen geldt dat schade niet is verzekerd als u deze opzettelijk veroorzaakt of als u rijdt onder invloed van alcohol of drugs.

Bonus-malusladder

Zolang u geen schade claimt, bouwt u tijdens de looptijd van uw verzekering schadevrije jaren op. Daarmee stijgt u jaarlijks een trede op de zogeheten bonus-malusladder en dat levert u korting op uw verzekeringspremie op. Claimt u wel schade, dan valt u een aantal treden terug en gaat u meer premie betalen. In de polisvoorwaarden van uw verzekering vindt u de bonus-malustabel, waarin staat welke treden, stappen en kortingspercentages uw verzekeraar toepast.

Belangrijk om te weten: als u van verzekeraar wilt veranderen, is het belangrijk dat u uw daadwerkelijke (zuivere) schadevrije jaren gebruikt wanneer u de bonus-malustabel van de verzekeraars vergelijkt. Deze vindt u over het algemeen terug op uw jaarnota en anders kunt u deze opvragen bij uw huidige verzekeraar.  

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.