Skip to main content
3 min. leestijd

Het einde van de zomer is in zicht en voor we het weten staat de herfst voor de deur. Nu is het perfecte moment om uw huis (en tuin) klaar te maken voor de aankomende natte en koude periode.

Deel dit bericht:

Het einde van de zomer is in zicht. De dagen worden weer korter en voor we het weten staat de herfst voor de deur. Het begin van de herfst is het perfecte moment om uw huis (en tuin) klaar te maken voor de aankomende natte en koude periode. Want om uw woning in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud nodig. Tijd om uw woning klaar te maken voor het najaar dus. Wij geven u een kort overzicht van de belangrijkste onderhoudsklussen, zodat uw woning op tijd herfst- en winterklaar is.

Isoleren

Isolatie helpt u niet alleen om de winterse kilte op afstand te houden, maar ook om uw stookkosten te beperken. Overweeg het aanbrengen van vloerisolatie en muurisolatie in spouwmuren, dit draagt bij aan het behouden van de warmte. Daarnaast kunnen het vervangen van slecht geïsoleerde ramen en de installatie van isolerende rolluiken aanzienlijke verbeteringen opleveren.

En ten slotte dakisolatie, want vergeet niet dat tot wel 25% van de warmte in een matig geïsoleerde woning verloren kan gaan via het dak. Om kosten en moeite te besparen kunt u deelnemen aan gezamenlijke inkoopacties, vaak georganiseerd door gemeenten. Daarnaast kunt u subsidie ontvangen voor isolatiemaatregelen, zoals de ISDE-subsidie.

Centrale verwarming

Laat ook jaarlijks een onderhoudsbeurt aan uw cv-ketel uitvoeren door een erkend cv-monteur. Dit verlengt de levensduur en verzekert een goede werking van de ketel. Een slecht onderhouden ketel verbruikt meer energie en vergroot het risico op het vrijkomen van CO (koolmonoxide). Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel na en vul bij indien nodig.

Plan op tijd uw onderhoud met een erkende monteur in. Juist in de herfst en winter zijn verwarmingsmonteurs erg druk. Voorkom dus dat u bij een storing een paar dagen in de kou moet zitten. Ontlucht ook de radiatoren. Radiatoren met veel lucht in het systeem geven minder warmte af. Om een ruimte op temperatuur te krijgen, is dan meer energie (gas) nodig. Ontluchten is nodig om een maximaal rendement te garanderen en storende (tikkende of borrelende) geluiden te voorkomen. Weet u niet hoe dit moet? Er staan duidelijke instructievideo’s online, maar u kunt het ook aan uw verwarmingsmonteur vragen tijdens de onderhoudsbeurt.

Onderhoud aan dak

Wilt u lekkage voorkomen? Dan is het verstandig al voor de herfst uw dak te controleren. Check of alle dakpannen goed vastzitten en intact zijn (erg belangrijk voor de herfststormen). Dakpannen die weggewaaid of gebroken zijn of scheefliggen, kunnen voor lekkage of schade zorgen. Heeft u een plat dak? Verwijder dan opgehoopt vuil rondom afvoeren om verstoppingen te voorkomen. Daarnaast kunnen wortels van planten schade aan het platte dak veroorzaken. Maak ook uw dakgoot schoon, zodat het regenwater goed kan blijven doorstromen en niet wordt tegengehouden door bladeren of rommel.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.