Skip to main content
3 min. leestijd

Ook in Nederland zien we steeds vaker dat het noodweer toeslaat. Lees wat u zelf kunt doen om schade te beperken.

Deel dit bericht:


Waar het niet zo lang geleden nog ver van ons bed leek, zien we steeds vaker dat ook in Nederland het noodweer toeslaat. De verwachting is dat dit, als gevolg van het veranderende klimaat, vaker zal gebeuren. En waar noodweer is, volgt vaak ook de schade.

Uw huis en bezittingen kunnen (grote) schade oplopen door hoge windkrachten en grote hoeveelheden regen. Hoewel de kans groot is dat u de meeste van deze schades heeft verzekerd, is voorkomen altijd beter dan genezen. Wilt u weten wat u zelf kunt doen om stormschade te voorkomen of beperken? Maak dan gebruik van onderstaande checklist.

Noodweer

Dak

 • Controleer of alle dakpannen nog goed (vast)liggen. Check ook het dak van uw uitbouw of dakkapel op (warmte-)scheuren of zwakke plekken.
 • Verwijder het mos van het dak.
 • Controleer de dakgoot en de afvoerpijpen op eventuele verstoppingen.
 • Heeft u zonnepanelen? Ga dan na of ook die goed (vast)liggen. 

Ramen en deuren

 • Controleer de kitranden en tochtstrips langs uw ramen en deuren.
 • Zorg dat ramen en deuren goed gesloten zijn. Vergeet ook uw berging of garage niet.
 • Plaats een drempel of schot voor de deuren op de begane grond. Denk ook aan de ingang en ramen van uw kelder, om instromend water zo goed mogelijk tegen te houden. Plaats eventueel zandzakken.
 • Controleer rolluiken en/of zonneschermen en rol ze veilig op.

Binnen

 • Verwacht u wateroverlast? Schakel dan in ieder geval altijd de hoofdstroom uit.
 • U kunt overwegen om bepaalde meubels en/of kostbare apparatuur tijdelijk op een hogere verdieping te plaatsen.
 • Berg waardevolle spullen en papieren in ieder geval op een droge plaats op.
 • Haal bij onweer de stekkers van uw apparatuur uit het stopcontact.

Buiten

 • Verwijder losse en dode boomtakken.
 • Haal tuinmeubilair binnen of zet het met een slot vast; denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de trampoline of ander groot losstaand speelgoed.
 • Controleer de schutting op loszittende en rottende onderdelen en vervang die.
 • Zet uw auto op een veilige plaats. Indien nodig hoger gelegen en bij voorkeur niet onder de bomen.

Los eventuele problemen zo snel mogelijk op

Ontdekt u tijdens het nalopen van deze checklist problemen in of rond uw woning? Los deze dan zo snel mogelijk op, liefst voordat het extreme weer losbarst. Twijfelt u? Schakel dan een vakman in.

Ontstaat er toch schade door noodweer?

Stormschade aan uw woning is bij de meeste verzekeringsmaatschappijen gedekt; soms via uw inboedelverzekering, in andere gevallen via uw opstalverzekering. Neem in ieder geval zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar, om de schade te melden en afspraken te maken over de afhandeling.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

 • Keuze uit basis- en topdekking
 • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.