Skip to main content
4 min. leestijd

Herfst: vallende blaadjes, regen en… files. Erg vervelend, maar als u met de auto de weg op moet, ontkomt u er helaas niet aan. Lees in dit artikel meer over de factoren die de kans op files vergroten en hoe u er het beste van kunt maken.

Deel dit bericht:

Nu er dit jaar weer meer mensen op de weg zijn, zijn de files ook weer terug van weggeweest. Met de donkere dagen in aantocht ontstaan er steeds meer files door de minder goede weersomstandigheden en andere gedragingen van medeweggebruikers. Hoe ontstaat een file en wat kunt u zelf doen om het te voorkomen? Wij vertellen het u, plus tips om filerijden draaglijk te maken.

Factoren die de kans op files vergroten

Naast de grotere drukte op de weg en de minder goede weersomstandigheden, spelen er nog meer factoren mee bij het ontstaan van de herfstfiles. Bijvoorbeeld rijgedrag: de één past zijn rijstijl aan en gaat voorzichtiger rijden, de ander blijft net zo hard doorrijden. Door die verschillen in snelheid ontstaan onoverzichtelijke en soms gevaarlijke situaties.

De laagstaande zon zorgt net zo goed voor minder overzicht. Maar ook vermoeidheid is een belangrijke factor. Daardoor nemen zowel de alertheid als rijdiscipline af. Dit vergroot niet alleen de kans op ongelukken, maar als gevolg van noodgrepen ook op files.

Eigen weggedrag in de file

Wat kunt u zelf doen om in ieder geval niet bij te dragen aan de file? Om te beginnen: wissel niet van rijstrook. Natuurlijk lijkt de strook naast u altijd sneller te rijden, maar hoe vaak komt het niet voor dat u na het ‘opschuiven’ ziet dat u wordt ingehaald door de auto’s die net achter u reden?

Houd daarnaast voldoende afstand tot andere weggebruikers, zodat u uw rijgedrag kunt aanpassen als dat nodig is. En pas uw snelheid aan aan de drukte, vooral als het nat en donker is. U hoeft niet meteen stapvoets te gaan rijden, zolang het verkeer daar niet om vraagt, maar probeer ook niet uw normale snelheden te halen. Als iedereen ongeveer 90 km/uur rijdt, is de kans het grootst dat het blijft doorrijden.

Denk aan het milieu

Filerijden kost veel meer brandstof, door het continue optrekken en afremmen. Het is het beste om, als file dat toelaat, uw auto op lage snelheid te laten doorrollen. Wanneer u langer dan acht minuten stilstaat, is het zelfs beter om de motor uit te zetten. Daarmee spaart u brandstof en dat is beter voor het milieu én voor uw portemonnee.

Wist u trouwens dat u door het gebruik van de airco het brandstofgebruik met zo’n tien procent verhoogt en door het rijden met open ramen tot wel twintig procent?

Tips om klaar te zijn voor autorijden in de herfst

  • Zorg dat u niet oververmoeid in de auto stapt. Uw zicht en reactievermogen gaan dan namelijk achteruit. Moet u toch de weg op en merkt u dat het echt te zwaar wordt? Zet uw auto dan even aan de kant voor een powernap.
  • Zorg voor een zonnebril in de auto, om te voorkomen dat u bij laagstaande zon wordt verblind.
  • Laat u niet afleiden in de file. Het is verleidelijk om even op uw telefoon te kijken of iets op te zoeken in een tas, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.
  • Zet de verwarming niet te hoog, dat maakt slaperig. Zet liever de airco aan of een raampje open.
  • Zorg dat ook uw auto klaar is voor de herfst. Denk bijvoorbeeld aan goede, niet versleten ruitenwissers, banden met voldoende profiel en spanning en natuurlijk alle noodzakelijke vloeistoffen.
  • Gaat het toch mis? Zorg dan dat uw autoverzekering past bij uw situatie.

Toch in de file? Maak het zo leuk mogelijk

Niemand staat voor zijn lol in de file. Maar in Nederland ontkomen we er bijna niet aan. U kunt zich daardoor laten frustreren, maar u kunt er ook het beste van maken. Hoe? Maak bijvoorbeeld thuis een playlist met uw favoriete nummers aan die u in de auto kunt afspelen, luister naar een leuke radiozender of zet een podcast op. Heeft u kinderen mee in de auto? Dan zijn er genoeg filespelletjes te vinden die het oponthoud een stuk minder vervelend maken.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.