Skip to main content
3 min. leestijd

Het KNMI raadt bij ernstige weersomstandigheden aan om niet de weg op te gaan. Maar soms zijn we genoodzaakt om toch de auto in te stappen.

Deel dit bericht:

Het KNMI raadt bij ernstige weersomstandigheden aan om niet de weg op te gaan. Maar soms zijn we genoodzaakt om toch de auto in te stappen, zelfs wanneer er storm, sneeuw, hagel, ijzel of overstromingen worden voorspeld. In dit artikel bespreken we wat u kunt doen als u toch in de auto zit tijdens noodweer.

1. Blijf op de hoogte van het weerbericht

Voordat u vertrekt, is het belangrijk om het actuele weerbericht te checken. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van eventuele waarschuwingen of adviezen van het KNMI. Dit geeft u een idee van wat u kunt verwachten en helpt bij het plannen van de route.

2. Bereid u goed voor

Zorg ervoor dat uw auto klaar is voor extreem weer. Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat alle verlichting goed werkt. Houd ook altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een EHBO-kit in uw auto. 

Daarnaast is het verstandig om extra voorzorgsmaatregelen te nemen afhankelijk van het type extreem weer dat wordt voorspeld: 

 •  Bij storm: Houd voldoende afstand tot andere voertuigen en vermijd bomen en andere objecten die kunnen omvallen.
 • Bij sneeuw: Zorg voor winterbanden of sneeuwkettingen en neem een ijskrabber en een sneeuwschep mee.
 • Bij hagel: Probeer een overdekte parkeerplaats te vinden of zoek beschutting onder een brug of viaduct.
 • Bij ijzel: Rijd langzaam en voorzichtig. Houd voldoende afstand tot andere voertuigen en vermijd abrupte stuurbewegingen of remacties.
 • Bij overstromingen: Vermijd ondergelopen wegen en kies indien mogelijk voor hoger gelegen routes. 

 3. Pas uw rijstijl aan

Tijdens extreem weer is het essentieel om uw rijstijl aan te passen. Hier zijn een paar tips: 

 • Rijd langzamer dan normaal, vooral bij slecht zicht of een glad wegdek. 
 • Houd voldoende afstand tot andere voertuigen, aangezien remafstanden langer kunnen zijn tijdens extreem weer. Toch een auto-ongeluk gehad? In dit artikel leest u wat u moet doen plus een handige checklist. 
 • Gebruik uw verlichting, zelfs overdag, om beter zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.
 • Voorkom plotselinge stuurbewegingen of remacties om slippen te voorkomen.

4. Wees voorbereid op noodsituaties

Ondanks al uw voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat u in een noodsituatie belandt tijdens extreem weer. Zeker in de herfst en de winter kan het vaker voorkomen, maar ook in de zomer zijn er steeds meer zware stormen. Zorg ervoor dat u weet hoe u moet handelen in dergelijke situaties: 

 • Bij pech: Parkeer uw auto zo ver mogelijk van de rijbaan af en zet de alarmlichten aan. Bel de wegenwacht en wacht veilig achter de vluchtstrook of als dat niet mogelijk is door het weer binnen in uw auto totdat hulp arriveert.
 • Bij overstromingen: Als u vast komt te zitten in een ondergelopen gebied, verlaat dan nooit uw auto. Bel onmiddellijk de noodhulpdiensten en wacht tot zij arriveren. 

5. Blijf kalm en geconcentreerd

Het is belangrijk om rustig te blijven en uw aandacht op de weg te houden tijdens extreem weer. Vermijd afleidingen zoals het gebruik van uw telefoon of andere elektronische apparaten. Concentreer u op het rijden en anticipeer op mogelijke gevaren. 

6. Check uw verzekering

Vanwege het veranderende klimaat worden de weersomstandigheden steeds heftiger. Denk aan meer heftige stormen en ernstige hagel. Hierdoor neemt het risico op verkeersongevallen tijdens noodweer helaas toe. Gelukkig biedt uw verzekering wat gemoedstrust wat betreft de gevolgen van zo’n incident. Wij raden u aan om uw dekking goed te controleren om te zien of deze nog aansluit bij de leeftijd van uw auto en uw persoonlijke wensen wat betreft een autoverzekering. Als u meer informatie wilt over de verschillende mogelijkheden en kosten, bezoek dan aonverzekeringen.nl. 

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

 • Tot wel 80% no-claimkorting
 • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.