Skip to main content
3 min. leestijd

De herfst is het moment om de tuin klaar te maken voor de winter.

Deel dit bericht:

De herfst is het moment om uw tuin klaar te maken voor de winter. Als uw tuin de onstuimige tijd van de herfst en de kou van de winter goed overleeft, kunt u er straks in het voorjaar weer optimaal van genieten.

Het moment om te (ver)planten

In de herfst is de grond nog relatief warm van de zomer en door de toenemende neerslag vaak ook vochtig. Dat maakt dit het ideale moment om de planten die naar een andere plaats in uw tuin moeten te verplaatsen. En om nieuwe planten toe te voegen, bijvoorbeeld om uw tuin nog even wat extra kleur te geven. De planten kunnen nu immers nog makkelijk wortels vormen en aan hun nieuwe plek wennen.

Oogsten en zaaien

Heeft u een moestuin? Voor veel gewassen is het nu oogsttijd. Vergeet ook niet om het fruit van de fruitbomen en -struiken te halen. De herfst is tegelijkertijd het moment om ook weer het nodige in te zaaien voor het volgende jaar. Goed om daar nu aan te denken dus.

Dit is ook het moment om met de bollen aan de slag te gaan. Haal zomerbloeiers als Dahlia’s uit de grond en berg ze vorstvrij op. De voorjaarsbloeiers mogen nu juist geplant worden; doe dat in ieder geval voordat de nachtvorst begint.

Dek waterpartijen af

Heeft u een vijver of zwembad in uw tuin? Maak deze dan goed schoon en dek hem zo goed mogelijk af. Er kan dan tijdens een herfststorm niet allerlei rommel inwaaien, zoals vallende bladeren. Zitten er vissen in de vijver, blijf die dan voeren zolang het water warm blijft.

Snoeien en opschonen

De herfst is ook de tijd om uw tuin op te schonen. Snoei bomen, heggen en struiken op de juiste manier terug (vaak is op internet wel te vinden hoe) en verwijder uitgebloeide bloemen uit de struiken. Laat de afgevallen bladeren en bloemen van planten in uw border gerust liggen; dat vormt dan een natuurlijke isolatielaag. Zorg sowieso dat niet-winterharde planten goed zijn afgedekt of ingepakt. Groenblijvers kunt u beter onbedekt laten.

Aandacht voor uw gazon

Ook uw gazon verdient een goede voorbereiding op de winter. Zorg dat het gras niet wordt bedekt door afgevallen bladeren, maai het gras nog een keer als dat nodig is, en geef het nog een goede onderhoudsbeurt (verticuteren, mos, onkruid en dode grasresten verwijderen en najaarsbemesting). Overigens is vooral de maand september een prima moment om een nieuw gazon aan te leggen of bij te zaaien.

Tuinmeubelen en schuttingen

Tot slot verdienen ook de niet-levende elementen in uw tuin aandacht. Zorg dat tuinmeubelen goed afgedekt of opgeborgen zijn, zodat ze niet onnodig vies worden of het weer erin gaat zitten. Denk ook aan het opbergen van tuinaccessoires, die anders speelbal van de wind kunnen worden. Controleer of de schuttingen nog goed staan en zorg waar nodig voor versteviging.

Tot slot kunt u overwegen de schuttingen van een extra beschermlaagje te voorzien, zodat die beter bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de herfst en winter.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.