Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om hun woning te verduurzamen. Maar wist u dat u uw tuin ook duurzamer kunt maken? Het is eigenlijk best eenvoudig en levert veel voordeel op. Voor uzelf en voor het milieu. Ons klimaat verandert; denk maar eens aan de heftige regenval van de afgelopen jaren en de lange, droge periodes die ons klimaat steeds vaker kent. Daar zijn onze huidige tuinen vaak (nog) niet op ingericht. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om uw tuin te verduurzamen en we geven u een aantal tips waarmee u zelf aan de slag kunt.
Hoe ziet een duurzame tuin eruit?
Laten we eerst uitleggen wat we nu eigenlijk met een duurzame tuin bedoelen. Dat is een tuin die vriendelijk is voor planten, dieren en het milieu. Daarbij kunt u denken aan:
- hoogteverschillen en begroeiing in verschillende hoogtes (lagen);
- plantensoorten die bij ons klimaat horen en kleine dieren en insecten aantrekken;
- materialen en planten die weinig onderhoud nodig hebben;
- energiezuinige en waterbesparende keuzes;
- gebruik van milieuvriendelijke onderhoudsmiddelen
Het belang van een duurzame tuin
Waarom is het belangrijk om voor een duurzame tuin te kiezen? Het broeikaseffect is (helaas) inmiddels een bekende term. Onder andere door het groeiende aantal huizen en de uitbreiding van het wegennetwerk warmt de grond sneller op. Ook wordt het moeilijker om (regen)water af te voeren, doordat een groot deel van de tuinen betegeld is. Natuurlijk kunt u in uw eentje het broeikaseffect niet tegengaan, maar als veel particulieren duurzame keuzes in hun tuin maken, helpen we de natuur wel een handje.
Voordelen voor uzelf
En welke voordelen heeft het voor u om uw tuin te verduurzamen? Een duurzame tuin is over het algemeen onderhoudsvriendelijker, doordat u de natuur meer haar gang laat gaan. Dat kan u de nodige tijd besparen. Bovendien trekt u er allerlei kleine dieren mee aan, zoals egels en vogels, maar ook nuttige insecten als bijen en hommels. En zo’n levendige, kleurrijke tuin is over het algemeen veel leuker om in te zitten. Daarnaast kunt u energie en water (en dus geld) besparen door duurzame keuzes te maken voor de verlichting en bewatering van uw tuin.
Tips om uw tuin te verduurzamen
U kunt heel veel duurzame keuzes maken in uw tuin. Een greep uit alle mogelijkheden:
- Kies natuurlijke materialen voor de bestrating. Tegels laten weinig water door, waardoor het water blijft staan. Materialen als boomschors, schelpen of split maken de afwatering veel makkelijker. Een betegelde tuin lijkt misschien makkelijker qua onderhoud, maar als u die schoon wilt houden, bent u ook veel tijd kwijt aan het verwijderen van aanslag en onkruid.
- Zorg voor veel vaste groene planten, die helpen regenwater op te vangen en geleidelijk af te voeren. Combineer die met bloeiers die nuttige insecten zoals hommels en bijen aantrekken.
- Houdt u niet zo van onkruid schoffelen? Kies dan voor natuurlijke bodembedekkers in uw tuin. Die houden de grond bovendien koeler en vochtiger voor uw andere planten.
- Kies een natuurlijke erfafscheiding, zoals een haag of een schutting van takken. Wilt u toch liever een houten schutting? Ga dan voor duurzaam Europees hout met een FSC-keurmerk.
- Sluit een waterton aan op uw regenpijp. Als u dit water opvangt en over de tuin verdeelt, hoeft u daar geen leidingwater voor te gebruiken.
- Overweeg om een composthoop te maken van GFT-afval. Daarmee kunt u uw tuin op natuurlijke wijze bemesten. Heeft u niet zo’n grote tuin? Dan kan een compostvat uitkomst bieden.
- Wilt u verlichting in uw tuin? Kies dan voor LED-lampjes of, nog duurzamer, voor verlichting op zonne-energie.
- Overweeg een sedumdak op uw woning of berging. Daarmee draagt u bij aan de natuur en het milieu en bovendien zorgt het voor een goede natuurlijke isolatie. Zo blijft uw huis in de zomer koeler en hoeft u in de winter minder te stoken.
Informatie over nuttige verzekeringen
Als u met uw tuin aan de slag gaat, is het prettig om zeker te weten dat u goed verzekerd bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen geven we u graag meer informatie: