Skip to main content
3 min. leestijd

De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Maar zijn zonnepanelen nog wel rendabel nu energieleveranciers kosten beginnen te rekenen voor de teruglevering van energie?

Deel dit bericht:

Ze waren de laatste jaren niet aan te slepen: zonnepanelen. Iedereen wilde ze op het dak, want je kon er flink mee besparen op de energierekening en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu. Nu blijkt dat steeds meer energieleveranciers kosten gaan berekenen voor het terugleveren van de energie. Hoe zit dat precies en zijn zonnepanelen dan nog wel rendabel?  Is zonnepanelen kopen nog steeds een slimme investering voor de toekomst?

Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Het verhaal begint bij de salderingsregeling, een soort subsidie voor eigenaars van zonnepanelen. Wat houdt deze precies in? Wanneer u zonne-energie opwekt met uw zonnepanelen, verbruikt u die stroom direct. Maar soms verbruikt u minder stroom dan u opwekt, bijvoorbeeld als de zon schijnt en u niet thuis bent. Dit overschot aan energie levert u dan automatisch terug aan uw energieleverancier. Door de salderingsregeling zijn zij dan verplicht deze energie van u ‘terug te kopen’. Dat betekent feitelijk dat de door u opgewekte energie wordt weggestreept op uw energierekening en deze dus een stuk lager wordt.

Word deze regeling niet afgeschaft?

Er was inderdaad sprake van dat de salderingsregeling afgebouwd zou worden. Mensen met zonnepanelen zouden daardoor op den duur een steeds lagere vergoeding voor hun teruggeleverde energie krijgen. In februari 2024 heeft de Eerste Kamer echter tegen de afschaffing gestemd, omdat dit nadelig zou zijn voor mensen die het minder breed hebben. De salderingsregeling blijft dus voorlopig gewoon bestaan.

Waarom rekenen energieleveranciers nu extra kosten?

Het in stand houden van de salderingsregeling zorgt er wel voor dat energieleveranciers voor hogere kosten komen te staan. De reden is dat het energienet overbelast is, waardoor het steeds meer geld kost om de extra opgewekte stroom terug te leveren.  Daarom berekenen energieleveranciers deze kosten door aan de klant. Dat doen ze nu aan alle klanten. Om deze kosten eerlijker te verdelen gaan steeds meer energieleveranciers deze kosten doorberekenen aan de mensen die elektriciteit terugleveren aan het stroomnet.

Is het nog wel interessant om zonnepanelen te laten installeren?

Jazeker! Dit heeft te maken met de korte terugverdientijd van zonnepanelen. Zonnepanelen gaan vaak 25 jaar of langer mee. De kosten die u bij de aankoop investeert heeft u meestal al binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend doordat u zelf energie opwekt. Daarna is de opbrengst van de energie die u zelf opwekt, dus pure winst. De terugverdientijd zal wellicht iets toenemen door de terugleveringskosten die de energieleveranciers vragen. 

Bovendien zijn zonnepanelen nu goedkoper dan vroeger. Door een groter aanbod van installateurs, is er meer concurrentie ontstaan en zijn de prijzen gedaald. Ook nu is het dus nog steeds een goed moment om te investeren in zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat een lage prijs niet ten koste gaan van een veilige en kwalitatief goede installatie van uw zonnepanelen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Ook in de zomer is het is fijn om te weten dat u goed bent verzekerd. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.