Skip to main content
2 min. leestijd

Hoe handig is om uw zonnepannelen vaak te controleren? Lees hier meer over.

Deel dit bericht:

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Met een goede regen- of sneeuwbui wordt het meeste vuil wel weggespoeld. Toch is het handig om uw zonnepanelen regelmatig te controleren. Er kan namelijk stof of ander vuil achterblijven, waardoor het rendement minder wordt. En dat is natuurlijk zonde. Wij leggen uit wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat het rendement van uw panelen zo hoog mogelijk blijft.

De panelen monitoren om de prestaties te volgen

Zoals gezegd spoelt het meeste vuil wel van de zonnepanelen af, ook omdat ze een speciale coating hebben die vuil afstoot. Maar soms blijven er toch bladeren plakken, ligt er een waas van stof, stuifmeel of luchtverontreiniging over de panelen of zit er hardnekkig vuil als vogelpoep op. Dat zorgt voor een lager rendement van zo’n 2 tot 3 procent en dus is het verstandig om ze schoon te maken. U kunt hier een specialist voor inhuren; als u het ziet zitten om het dak op te gaan, kunt u het ook zelf doen. Het is belangrijk om géén schoonmaakmiddel te gebruiken als u de panelen reinigt. Dat laat namelijk een glans achter die de zon reflecteert. En dat is bij zonnepanelen nu net niet de bedoeling. Alleen schoon, lauw water is beter, liefst zelfs gedestilleerd of regenwater. Gebruik voor het schoonmaken een zachte doek, spons of een speciale borstel. Een harde borstel of schuursponsje kan de panelen beschadigen en voor de hogedrukreiniger geldt dat al helemaal! Beschadigde panelen geven een veel slechter rendement, dus probeer dat in ieder geval te voorkomen.

zonnepanelen

Technisch onderhoud

Met alleen het (al dan niet periodiek) schoonmaken van de panelen bent u er nog niet. Het systeem heeft ook technisch onderhoud nodig, ook om het veilig te houden. Controleer de panelen regelmatig op beschadigingen of breuken en kijk ook of de kabels, aansluitingen en omvormer nog goed werken. Laat dit eventueel doen door een installateur en dan het liefst degene die ze ook heeft aangesloten. Mogelijk kunt u daar een onderhoudscontract bij afsluiten; dan hoeft u zelf niet te onthouden wanneer er weer onderhoud nodig is. Een goed onderhouden systeem zorgt dat het rendement optimaal is en dat de levensduur van de panelen behouden blijft. Bovendien weet u zo zeker dat het systeem veilig blijft, wel zo’n prettig idee

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.