Skip to main content
3 min. leestijd

Sneeuw op uw zonnepanelen: wat kunt u er aan doen en heeft het effect op het rendement?

Deel dit bericht:

Hoewel het in Nederland steeds minder vaak sneeuwt, komt het gemiddeld nog wel een keer per winter voor. Het levert aan de ene kant sneeuwpret op, aan de andere kant zijn er ook gevolgen waar we minder blij mee zijn. Zo heeft sneeuw effect op het rendement van uw zonnepanelen. In dit artikel bespreken we hoe erg dat is en wat u kunt doen om de sneeuw te verwijderen.

Opbrengst van uw zonnepanelen in de winter

Het zal duidelijk zijn dat het rendement van uw zonnepanelen in de zomer het hoogst is. In de maanden waarin de kans op sneeuw het grootst is (november tot en met februari), is de stralingsintensiteit van de zon juist het laagst. Toch wekken uw zonnepanelen nog steeds energie op, zelfs op een bewolkte dag.

Effecten van een lichte sneeuwbui

Na een lichte sneeuwbui kan er een dun laagje sneeuw op uw zonnepanelen liggen, wat vaak verandert in een ijslaagje. Dat zorgt ervoor dat de panelen geen energie kunnen opwekken. U hoeft dan niet meteen op het dak te klimmen, eigenlijk kunt u het best afwachten.
Zodra de temperatuur iets stijgt, kan er een stukje van de ijslaag smelten. Een klein ijsvrij hoekje is al voldoende om ervoor te zorgen dat het zonnepaneel weer energie gaat opwekken. Bij de warmte die dan vrijkomt, smelt de rest van de ijslaag vanzelf weg.

Een dik pak sneeuw

Als er een dikke sneeuwlaag op uw zonnepanelen ligt, zal die minder snel vanzelf verdwijnen. Zeker als de temperatuur onder het vriespunt blijft, kan dit pak best een paar dagen blijven liggen. Door de sneeuw kunnen de panelen geen energie opwekken. Dat is natuurlijk zonde; realiseert u zich wel dat u door de beperkte stralingsintensiteit van de zon relatief weinig opbrengst van uw zonnepanelen verliest. Dus ook nu kunt u ervoor kiezen om gewoon af te wachten tot de sneeuw smelt.
Goed om te weten: de meeste zonnepanelen in Nederland kunnen zeker 10 centimeter sneeuw dragen.

Waar moet u aan denken als u de sneeuw toch wilt verwijderen?

Wilt u de sneeuw toch van uw zonnepanelen verwijderen? Denk dan in ieder geval aan de volgende punten:

 • Uw eigen veiligheid staat voorop. Ga niet het dak op als dat gevaar oplevert en zorg dat u niet recht onder het dak staat als u dat van onderaf schoonmaakt. Zo voorkomt u dat de vallende sneeuw u raakt.
 • Zorg dat uw regenafvoeren schoon zijn, zodat ze het smeltwater goed kunnen afvoeren. Haal bladeren en dergelijke weg.
 • Probeer nooit om ijs van de zonnepanelen te krabben. De kans is groot dat u krassen op de panelen maakt en dat is nadelig voor de levensduur en het rendement.
 • Veel eigenaren kiezen ervoor om de sneeuw met een tuinslang of hogedrukreiniger weg te spuiten. De sneeuw zal hier zeker door verdwijnen. Bedenk wel dat u er weinig mee opschiet als er dan een ijslaag ontstaat.
 • Gebruik in geen geval strooizout. Dit beschadigt niet alleen de zonnepanelen maar ook de dakbedekking en gevelbekleding van uw woning.
 • Het is ook geen goed idee om de panelen in te smeren met autowas. De garantie op uw zonnepanelen kan vervallen, omdat u een substantie gebruikt die niet voor de panelen is bedoeld.
 • Wat kunt u dan wel doen? Met een telescopische wisser of uitschuifbare zachte dakhark kunt u de sneeuw van uw zonnepanelen vegen. Deze middelen beschadigen uw zonnepanelen niet en omdat ze uitschuifbaar zijn, hoeft u het dak niet op.

Wilt u zeker weten dat u uw zonnepanelen niet beschadigt bij het schoonmaken? Schakel dan een specialist in. Check of uw woonhuisverzekering schade aan zonnepanelen vergoedt.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

 • Keuze uit basis- en topdekking
 • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.