Hoewel het in Nederland steeds minder vaak sneeuwt, komt het gemiddeld nog wel een keer per winter voor. Het levert aan de ene kant sneeuwpret op, aan de andere kant zijn er ook gevolgen waar we minder blij mee zijn. Zo heeft sneeuw effect op het rendement van uw zonnepanelen. In dit artikel bespreken we hoe erg dat is en wat u kunt doen om de sneeuw te verwijderen.
Opbrengst van uw zonnepanelen in de winter
Het zal duidelijk zijn dat het rendement van uw zonnepanelen in de zomer het hoogst is. In de maanden waarin de kans op sneeuw het grootst is (november tot en met februari), is de stralingsintensiteit van de zon juist het laagst. Toch wekken uw zonnepanelen nog steeds energie op, zelfs op een bewolkte dag.
Effecten van een lichte sneeuwbui
Na een lichte sneeuwbui kan er een dun laagje sneeuw op uw zonnepanelen liggen, wat vaak verandert in een ijslaagje. Dat zorgt ervoor dat de panelen geen energie kunnen opwekken. U hoeft dan niet meteen op het dak te klimmen, eigenlijk kunt u het best afwachten.
Zodra de temperatuur iets stijgt, kan er een stukje van de ijslaag smelten. Een klein ijsvrij hoekje is al voldoende om ervoor te zorgen dat het zonnepaneel weer energie gaat opwekken. Bij de warmte die dan vrijkomt, smelt de rest van de ijslaag vanzelf weg.
Een dik pak sneeuw
Als er een dikke sneeuwlaag op uw zonnepanelen ligt, zal die minder snel vanzelf verdwijnen. Zeker als de temperatuur onder het vriespunt blijft, kan dit pak best een paar dagen blijven liggen. Door de sneeuw kunnen de panelen geen energie opwekken. Dat is natuurlijk zonde; realiseert u zich wel dat u door de beperkte stralingsintensiteit van de zon relatief weinig opbrengst van uw zonnepanelen verliest. Dus ook nu kunt u ervoor kiezen om gewoon af te wachten tot de sneeuw smelt.
Goed om te weten: de meeste zonnepanelen in Nederland kunnen zeker 10 centimeter sneeuw dragen.
Waar moet u aan denken als u de sneeuw toch wilt verwijderen?
Wilt u de sneeuw toch van uw zonnepanelen verwijderen? Denk dan in ieder geval aan de volgende punten:
- Uw eigen veiligheid staat voorop. Ga niet het dak op als dat gevaar oplevert en zorg dat u niet recht onder het dak staat als u dat van onderaf schoonmaakt. Zo voorkomt u dat de vallende sneeuw u raakt.
- Zorg dat uw regenafvoeren schoon zijn, zodat ze het smeltwater goed kunnen afvoeren. Haal bladeren en dergelijke weg.
- Probeer nooit om ijs van de zonnepanelen te krabben. De kans is groot dat u krassen op de panelen maakt en dat is nadelig voor de levensduur en het rendement.
- Veel eigenaren kiezen ervoor om de sneeuw met een tuinslang of hogedrukreiniger weg te spuiten. De sneeuw zal hier zeker door verdwijnen. Bedenk wel dat u er weinig mee opschiet als er dan een ijslaag ontstaat.
- Gebruik in geen geval strooizout. Dit beschadigt niet alleen de zonnepanelen maar ook de dakbedekking en gevelbekleding van uw woning.
- Het is ook geen goed idee om de panelen in te smeren met autowas. De garantie op uw zonnepanelen kan vervallen, omdat u een substantie gebruikt die niet voor de panelen is bedoeld.
- Wat kunt u dan wel doen? Met een telescopische wisser of uitschuifbare zachte dakhark kunt u de sneeuw van uw zonnepanelen vegen. Deze middelen beschadigen uw zonnepanelen niet en omdat ze uitschuifbaar zijn, hoeft u het dak niet op.
Wilt u zeker weten dat u uw zonnepanelen niet beschadigt bij het schoonmaken? Schakel dan een specialist in. Check of uw woonhuisverzekering schade aan zonnepanelen vergoedt.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: