Skip to main content
3 min. leestijd

Veel mensen vragen zich af hoe veilig zonnepanelen zijn. We vertellen u er graag meer over.

Deel dit bericht:

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te laten installeren op het dak van hun woning. Zelf energie opwekken is populair, past binnen de energietransitie en is een mooie manier om geld te besparen. Toch verschijnen er soms nieuwsberichten over brand die ontstaan is door zonnepanelen. Veel mensen vragen zich daarom af hoe veilig zonnepanelen zijn. We vertellen u er graag meer over.

Hoe veilig zijn zonnepanelen echt?

Eigenlijk zijn ze heel veilig. De kans dat er brand uitbreekt door zonnepanelen is klein. Zeker wanneer je de vele miljoenen installaties in ons land afzet tegen het aantal branden dat erdoor is ontstaan. Toch is het altijd verstandig te zorgen voor een zo veilig mogelijke installatie om het risico op brand te minimaliseren. Installateurs moeten bijvoorbeeld voldoen aan de NEN 1010-norm en het ISSO Handboek Zonne-energie. Controleer dus altijd of uw installateur voldoet aan deze voorwaarden. En kies voor zonnepanelen die zijn goedgekeurd voor de Europese handel en voldoen aan de veiligheidseisen van de EU, herkenbaar aan het CE-logo.

Hoe zit het met blikseminslag?

De kans op blikseminslag wordt niet groter door zonnepanelen op uw dak. Het is dus niet nodig om een aparte bliksemafleider te installeren. Wel is het belangrijk dat het montagesysteem en de eventuele metalen frames goed geaard zijn. Uw installateur zorgt ervoor dat deze verbonden zijn met de aardelektrode van uw woning. Op die manier voorkomt u dat het dak onder stroom kan komen te staan en dat er door blikseminslag schade ontstaat.

Hoe ontstaan de branden dan?

Wanneer er brand uitbreekt door zonnepanelen, is dat in de meeste gevallen te wijten aan een gebrekkige installatie. Ga dus niet zelf aan de slag, maar schakel experts in met verstand van zaken. Het gaat altijd om maatwerk, dus het is belangrijk dat u alleen in zee gaat met professionele, gecertificeerde installateurs.

Wat kan ik zelf doen om schade te voorkomen?

Bij zonnepanelen hoort een omvormer. Zorg ervoor dat dit elektrische apparaat altijd haar warmte kwijt kan door de ruimte eromheen voldoende vrij te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de kabels van de omvormer naar de zonnepanelen veilig zijn. Houd ze dus buiten het bereik van huisdieren en kinderen en voorkom schade tijdens verbouwing.

Zijn mijn zonnepanelen verzekerd op mijn woonhuisverzekering?

Er kan natuurlijk toch altijd iets gebeuren met uw zonnepanelen, bijvoorbeeld door storm, een flinke hagelbui of brand. Wordt uw schade dan vergoed? Wanneer uw zonnepanelen zijn geïnstalleerd op het dak van uw eigen huis, dan zijn ze normaal gesproken meeverzekerd op uw woonhuisverzekering (opstal). Het is wel verstandig om dit bij uw verzekeraar te checken. Mogelijk moet de herbouwwaarde van uw verzekering verhoogd worden met de waarde van de panelen. Bent u niet de eigenaar van de woning, maar huurt u? Dan heeft u geen woonhuisverzekering en is er dus geen dekking voor uw zonnepanelen. Dan is het verstandig om de zonnepanelen apart te verzekeren, bijvoorbeeld door ze mee te verzekeren op uw inboedelverzekering.

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat er wel of niet verzekerd is op uw woonhuisverzekering? Kijk dan op deze pagina. U kunt daar ook direct uw premie berekenen.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.