Skip to main content
4 min. leestijd

Waarom is het belangrijk om uw woning te verduurzamen en hoe hoe kunt u dit financieren? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Deel dit bericht:

De verduurzaming van uw woning financieren? Dit zijn de mogelijkheden 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. Dat is in de eerste plaats goed voor het milieu en kan het binnenklimaat en comfort in uw woning positief beïnvloeden. Daarnaast kunt u het merken in uw portemonnee: de energierekening gaat omlaag. En door sommige maatregelen stijgt de waarde van uw woning ook nog. Het is dus een goede investering. Maar hoe financiert u die? Heeft u spaargeld of geld uit beleggingen dat u hiervoor kunt gebruiken? Zijn er wellicht subsidies waar u aanspraak op kunt maken? En hoe kunt u dit financieren als u onvoldoende eigen middelen heeft? Onze expert Cor Dammers legt aan u uit welke mogelijkheden er zijn en wat handig is. 

Maatregelen om te verduurzamen

Als u uw woning wilt verduurzamen, is het handig om eerst te bekijken welke mogelijkheden daarvoor bestaan en welke nuttig zijn bij uw woning. Dat begint al bij eenvoudige dingen als het plaatsen van een waterbesparende kraan, folie achter de verwarming of tochtstrips bij uw ramen en deuren. U kunt ook voor drastischere keuzes gaan en bijvoorbeeld uw woning (beter) laten isoleren, een groen dak, zonnepanelen plaatsen of uw cv-ketel inruilen voor een warmtepomp.

 

Duurzaming financieren

Aanpassingen zelf betalen?

Kleinere maatregelen, waar ik net een aantal voorbeelden van noemde, kunnen de meeste mensen zelf wel betalen. Als u voor duurdere aanpassingen gaat, is dat al een stuk minder vanzelfsprekend. Als u voldoende geld achter de hand heeft, kunt u uw spaar- of beleggingsgeld gebruiken voor de verduurzaming van uw woning. Maar als u uw eigen geld daar liever niet voor gebruikt, zijn er ook nog andere mogelijkheden.

Verduurzaming woning financieren met een extra stukje hypotheek

Gaat u een nieuwe woning kopen of heeft u voldoende overwaarde op uw huidige woning? Dan kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld het laten isoleren van uw woning te financieren met een extra stukje hypotheek. Normaal gesproken is het mogelijk om tot 100% van de woningwaarde te lenen, als u uw woning verduurzaamt mag dat tot 106%. Als u een extra stukje hypotheek op uw bestaande woning wilt afsluiten, moet u mogelijk nog wel naar de notaris.

Lenen zonder notarisbezoek

Een andere mogelijkheid kan een consumptief krediet zijn. Daar hoeft u niet voor naar de notaris en het is over het algemeen vrij snel geregeld. Bovendien is een consumptief krediet flexibeler dan een hypotheek, omdat u meestal niet aan vaste looptijden en aflosschema’s vastzit. Vaak betaalt u wel meer rente bij een consumptief krediet.

Nationaal Warmtefonds

En natuurlijk wil ik ook het Nationaal Warmtefonds noemen, een initiatief van de Rijksoverheid. Speciaal voor de verduurzaming van huizen bieden zij de energiebespaarlening aan. Deze lening van minimaal € 2.500 en maximaal € 65.000 kunt u aanvragen als u de eigenaar én bewoner van een woning bent. Anders dan bij een consumptief krediet kan deze lening bijvoorbeeld 20 jaar lopen. U betaalt een vergelijkbare rente als bij een hypotheek; en die rente is fiscaal aftrekbaar, omdat u maandelijks (annuïtair) aflost. Een bijkomend voordeel is dat, in tegenstelling tot andere leningen, voor de energiebespaarlening geen bovengrens geldt qua leeftijd.

Komt u voor subsidie in aanmerking?

Voordat u een financiering regelt of uw eigen geld investeert, is het de moeite waard om na te gaan of u voor subsidie in aanmerking komt. Als u een nieuwe zonneboiler of warmtepomp koopt, uw woning laat isoleren, HR-glas laat plaatsen of uw woning laat aansluiten op het warmtenet kunt u subsidie aanvragen. U moet wel met een (aankoop)bon kunnen aantonen dat u dit heeft gedaan.

Een tweede voorwaarde is, dat het om een koopwoning gaat waar u de eigenaar van bent. En die woning moet uw hoofdverblijf zijn of direct na de verbouwing worden. Ook krijgt u alleen subsidie als u tenminste twee maatregelen neemt om uw woning te verduurzamen. Op de website van het Nibud vindt u meer informatie over de subsidie die u kunt aanvragen voor de verduurzaming van uw eigen woning.

Informatie over financiële diensten

Uw woning is een waardevol bezit. Daarom is het belangrijk dat alles rondom die woning goed is geregeld. Niet alleen uwwoonhuisverzekeringeninboedelverzekering, ook de financiering wilt u natuurlijk optimaal regelen. Dat is best complexe materie, dus het is verstandig daar een expert bij te betrekken die samen met u bekijkt welke keuzes het best bij uw situatie passen.  

Bent u benieuwd welke mogelijkheden u heeft? Maak dan een afspraak met een van onze financieel adviseurs via onsafspraakformulier of bel ons via088 – 810 81 15.  Wij denken graag met u mee. 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Cor Dammers

Cor Dammers

Cor Dammers heeft jarenlange ervaring in de financiele dienstverlening. Hij is met name gespecialeerd in de complexere hypotheekvraagstukken en overlijdensrisicoverzekeringen.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.