We zijn steeds bewuster bezig met onze woon- en leefomgeving, ook door alle berichten in de media over de opwarmende aarde en de gevolgen daarvan voor het klimaat. Steeds meer mensen kijken hoe ze hun steentje kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. Een van de mogelijkheden is het aanleggen van een zogeheten groen dak. Maar wat is zo’n groen dak precies? Wat zijn de voordelen? Zijn er misschien ook nadelen? Is er subsidie vanuit de overheid beschikbaar? Allemaal vragen waar onze expert Peter Widmer het antwoord op heeft.
Wat is een groen dak?
Het lijkt me goed om eerst uit te leggen waar we het nu precies over hebben als we over een groen dak praten. In de meeste gevallen gaat het om een sedumdak. Sedum zijn heel kleine, lichte plantjes met relatief korte wortels. Omdat het een vetplantensoort is, kunnen ze heel goed tegen droogte; en tegelijkertijd kunnen ze een flinke regenbui ook prima hebben. Een kruidendak is een alternatieve oplossing. De basis daarvan is ook sedum, gecombineerd met kruiden die het goed doen in het Nederlandse klimaat. Als laatste is het bij sommige daken een optie om een complete daktuin aan te (laten) leggen. Dit is een veel zwaarder alternatief en stelt veel eisen aan de constructie en ondergrond. Zo’n daktuin zie je dus niet zo vaak in woonwijken.
Voordelen van een groen dak
Een groen dak draagt dus bij aan een duurzamere wereld. Maar hoe? Door de klimaatverandering zien we niet alleen perioden van meer droogte, maar ook zwaardere regenbuien. Sedum absorbeert het regenwater en laat het gedoseerd weer los. Daardoor zal de riolering minder snel overstromen. Daarnaast trekt zo’n groen dak vlinders, bijen en hommels aan. Die zijn heel belangrijk voor de kruisbestuiving van planten en dragen bij aan de biodiversiteit in uw omgeving.
Ook voor uzelf heeft zo’n groen dak direct voordelen. Het verlengt namelijk de levensduur van de dakbedekking en voorkomt scheuren. Uw groene dak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewoon dak en dat is goed voor uw portemonnee. Bovendien zorgt een sedumdak in de zomer voor een koeler huis. Doordat de planten de zon reflecteren én vocht opvangen wat daarna langzaam weer verdampt, kan de omgevingstemperatuur met een paar graden omlaaggaan. En in de winter isoleert zo’n dak juist extra. Dit voordeel is nog groter wanneer u zonnepanelen heeft. Door het groene dak blijft de ondergrond koeler en dat zorgt dan weer dat uw zonnepanelen een hoger rendement hebben.
Wanneer mogelijk en wanneer niet?
Is een groen dak altijd mogelijk? Helaas niet. Een plat dak is sowieso het meest geschikt. Bij een schuin dak loopt het (regen)water immers veel sneller weg, waardoor de planten sneller uitdrogen. Met een speciaal anti-afschuifsysteem blijven de sedummatten wel goed liggen. Is de helling meer dan 45 graden? Dan wordt het lastiger om een groen dak aan te leggen. Factoren die daarnaast meespelen zijn de leeftijd en constructie van het dak en de dakbedekking die er standaard op ligt. Op dakpannen of zinken platen is een groene tuin bijvoorbeeld niet zomaar mogelijk. Het is sowieso verstandig om een specialist uw dak te laten beoordelen voordat u het gaat vergroenen.
Mogelijk subsidie vanuit de overheid
Verduurzaming is ook in het overheidsbeleid een speerpunt. Zeker in gemeenten waar weinig ruimte is voor tuinen, voegen groene daken veel toe. Daarom is het op veel plaatsen mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer u een groen dak wilt aanleggen. Helaas is daar niet één loket voor, er is – in ieder geval op dit moment – geen landelijke subsidieregeling. Per regio is dit anders geregeld. Soms kan het via de provincie of het waterschap, maar meestal loopt dit via de gemeente. Kijk ook goed wat de voorwaarden zijn om voor subsidie in aanmerking te komen.
Geen geschikt dak? Overweeg een geveltuin
Heeft u niet de mogelijkheid om een groen dak te realiseren? Denk dan eens na over een geveltuin. Door plantenbakken op te hangen of klimplanten langs uw gevel te laten groeien, draagt u ook bij aan een groenere omgeving. Net als een groen dak zorgen groene gevels voor een betere waterafvoer. En zo’n groene muur is aantrekkelijk voor vogels en insecten. Voor uzelf is het prettig dat klimplanten in de zomer de gevel koeler houden, waardoor uw huis minder snel opwarmt, en in de winter juist helpen om uw woning te isoleren. Ook met dit (eenvoudigere) alternatief bespaart u dus kosten.
Informatie over nuttige verzekeringen
Als u in en rond uw huis aan de slag gaat, is het prettig om zeker te weten dat u goed verzekerd bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen geven we u graag meer informatie: