Skip to main content
4 min. leestijd

Met de huidige energieprijzen is energie besparen in huis een aantrekkelijk idee. Veel mensen zoeken naar alternatieve oplossingen. Wat zijn minder verstandige keuzes als u energie wilt besparen en wat kunt u wel doen?

Deel dit bericht:

Hoewel de herfst en winter tot nu toe bijzonder zacht verlopen, zal er ongetwijfeld ook nog een frissere periode komen. Sowieso zijn de dagen in de winter korter, kouder en vaak ook natter dan in de rest van het jaar. Ook in huis voelt het daardoor al snel killer aan en dan is het fijn om de verwarming iets hoger te zetten. Maar met de huidige energieprijzen is dat geen heel aantrekkelijk idee. En dus zoeken veel mensen naar alternatieve oplossingen. Wat zijn minder verstandige keuzes als u energie wilt besparen en wat kunt u wél doen? Onze expert Joey van Druten geeft antwoord op een aantal veel gestelde vragen en heeft handige tips voor u.

Mijn huis energiezuinig maken met subsidie, kan dat?

Het verbaast u vast niet dat veel mensen zoeken naar manieren om energie te besparen. De overheid stimuleert dat ook, met subsidies op energiebesparende maatregelen zoals de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen. Ook als u uw woning isoleert, kunt u soms subsidie krijgen. En sommige gemeenten bieden kleinere isolatiematerialen gratis of met korting aan.

energie besparen in huis

Kan ik voor goedkope energie kiezen, zoals een houtkachel?

Die grotere energiebesparende maatregelen zijn vaak wel een aanslag op uw portemonnee. En dus zijn er ook mensen die naar andere oplossingen zoeken. Bijvoorbeeld een goedkopere vorm van energie dan elektriciteit of gas. De open haard en houtkachel zijn daarom snel populair geworden. Het is wel goed om te beseffen dat u in veel gemeenten aan strenge eisen moet voldoen als u hout wilt stoken. Doet u dat niet, dan wordt eventuele schade misschien niet vergoed door uw verzekeraar. Daarnaast is hout stoken niet zo goed voor het milieu, zowel in uw huis als voor de omgeving.

Kan ik mijn energieverbruik verminderen door gas te besparen?

Gas is een van de duurste energievormen; fijn dus als u daar iets op kunt besparen. Ik geef u graag een paar tips: 

 • Kijk of de temperatuur van uw cv-ketel omlaag kan naar 60 graden of dat u hem op de eco-stand kunt (laten) zetten. Het is ook belangrijk dat u uw ketel op tijd bijvult, om de druk op 1,5 tot 2 bar te houden, en om de radiatoren daarna te ontluchten. Dan verwarmt u efficiënter. En kijk naar de mogelijkheid om elektrische (paneel)verwarming te gebruiken in plaats van centrale verwarming. Daarmee bespaart u ook gas.  
 • Douche korter, daarmee bespaart u veel warm water en dus gas. Het kan helpen om een timer te zetten.  
 • Kookt u op gas? Dan bespaart u gas door het water eerst met een waterkoker of quooker op temperatuur te brengen en daarna pas op het gas te zetten. 

Hoe kan ik mijn stroomverbruik verminderen?

De meeste mensen kunnen ook nog wel besparen op hun stroomverbruik. Denk bijvoorbeeld aan deze tips om energiezuinig(er) te wonen: 

 • Zet elektrische apparaten helemaal uit; ook in de stand-bystand verbruiken ze namelijk nog onnodig energie. Maak eventueel gebruik van een bespaarstekker, waarmee u meerdere apparaten met een druk op de knop echt uitzet. 
 • Kijk of u energieslurpers als de wasdroger minder kunt gebruiken. U kunt in ieder geval proberen om ze vaker in de daluren (’s nachts en in het weekend) te gebruiken in plaats van tijdens de piekuren. Uw verbruik wordt dan misschien niet direct minder, maar u belast het netwerk wel op een gunstiger moment. En als u een dubbele meter heeft, scheelt dat ook nog iets in de kosten. 
 • Heeft u nog oude gloeilampen? Vervang die dan door LED-lampen; die kunnen wel acht keer zuiniger zijn. 
 • Sluipverbruik is vaak een grote post in het elektriciteitsverbruik; denk aan opladers voor uw smartphone of elektrische tandenborstel die na gebruik in het stopcontact blijven zitten. Apparaten die in de stand-bystand blijven staan, vallen trouwens ook onder het sluipverbruik. 

Kan ik nog meer doen om energiezuinig te wonen?

Tot slot nog een paar andere tips die u kunnen helpen energie te besparen:

 • Plaats tochtstrips bij ramen en deuren en een borstel in de brievenbus.
 • Zet geen grote meubels voor de radiatoren; u moet dan veel meer stoken om de ruimte te verwarmen.
 • Laat niet onnodig lampen branden in ruimtes waar u niet bent. Bent u van huis en wilt u vanwege veiligheid toch een lampje laten branden? Gebruik dan een tijdschakelaar, die de lamp op het juiste moment aan- en ook weer uitzet.
 • Is het een zonnige dag? Doe dan de gordijnen helemaal open en laat de zon uw woning verwarmen. Doe ze wel op tijd weer dicht, zodat u de warmte binnenhoudt als het donker wordt.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Als u in en rond uw huis aan de slag gaat, is het prettig om zeker te weten dat u goed verzekerd bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen geven we u graag meer informatie: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
 • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.