Skip to main content
3 min. leestijd

Voorkom boetes en plan uw route slim: waar heeft u tol- of milieuvignetten nodig?

Deel dit bericht:

Gaat u binnenkort met de auto op vakantie? Controleer dan vooraf goed of u in het buitenland een tolvignet of milieusticker nodig heeft. Zorg dat u deze op tijd aanschaft, dan voorkomt u boetes. Wat is een vignet of milieusticker precies? En in welke landen zijn ze verplicht? Wij geven u een handig overzicht van enkele populaire vakantielanden.

Wat zijn tolvignetten en milieustickers precies?

In veel landen heeft u milieustickers of tolvignetten nodig om erdoorheen te mogen rijden. Met een milieusticker toont u aan dat uw auto voldoet aan de gestelde eisen in specifieke milieuzones. Deze zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met tolvignetten betaalt u voor het gebruik van sommige autosnelwegen, een soort speciale wegenbelasting dus.

Hoe werkt het?

Milieu- en tolvignetten zijn doorgaans stickers die u aan de binnenkant van uw autoruit plakt. U kunt deze voor vrijwel alle landen makkelijk online bestellen. Houd dan wel rekening met de levertijd, zodat u goed voorbereid aan uw autovakantie begint. Soms moet u ter plekke tol betalen, dat kan meestal met cash, creditcard of met een tolbadge.

Wat is een tolbadge?

Een tolbadge is een elektronisch apparaatje in uw auto of op de motor waarmee u automatisch de kosten van tolwegen betaalt. Dit kan bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Kroatië. U hoeft dan niet te stoppen bij de tolpoorten. Een elektronische oplossing die uw reis vooral makkelijker maakt dus. De tolbadge is gekoppeld aan uw bankrekeningnummer en uw kenteken. Ook deze kunt u makkelijk online bestellen, bijvoorbeeld via de site van de ANWB.

Hieronder zetten we voor u op een rij wat u in welke landen precies nodig heeft:

Duitsland

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht voor alle auto’s, campers, bussen, vrachtwagens en op alle brandstofsoorten, zelfs voor elektrische voertuigen. U betaalt voor een personenauto over het algemeen geen tol.

Oostenrijk

Wanneer u naar of door Oostenrijk rijdt, is een geldig (fysiek of digitaal) tolvignet verplicht voor het rijden over A- en S- wegen. Een milieusticker geldt in bepaalde regio’s alleen voor vrachtvervoer of bestelwagens tot 3.500 kg.

Zwitserland

Ook in Zwitserland is een geldig tolvignet vereist. Deze sticker kunt u makkelijk online bestellen. Alleen voor kanton Genève is een milieusticker vereist.

Frankrijk

In Frankrijk moet u voor de meeste autosnelwegen en sommige bruggen en tunnels tol betalen. De wegen herkent u aan de letter “A” gevolgd door een nummer. Boven elke tolpoort wordt aangegeven hoe u er kunt betalen. Een milieusticker is niet in heel Frankrijk verplicht, maar alleen in bepaalde milieuzones. Om verrassingen te voorkomen, kunt u overwegen een Franse milieusticker te kopen.

Spanje

In Spanje heeft u geen tolvignet nodig. Op sommige autosnelwegen (autopistas) moet u wel tol betalen. Dit kan met cash, creditcard of tolbadge. Voor Madrid en Barcelona heeft u een milieuvignet nodig. Dit wordt in steeds meer grotere gemeenten ingevoerd, maar dat is nog lang niet overal zo. Om verassingen te voorkomen, kunt u een milieuvignet uit een ander land aanschaffen die vaak ook in Spanje geldig zijn.

Overige landen

Ook in landen als Slovenië, Tsjechië, Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Roemenië, Slowakije en Turkije heeft u een (fysiek of digitaal) tolvignet nodig.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.