Skip to main content
5 min. leestijd

Gaat u met de auto op vakantie? Met onze tips gaat u met een gerust gevoel op reis.

Deel dit bericht:

Veel Nederlanders beginnen nu met het plannen van hun vakantie voor de komende zomer. Wilt u met de auto op vakantie in Europa? Dan moet u goed opletten. Een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding. Met onze autovakantie tips gaat u straks wel met een gerust gevoel op reis.  

Autovakantietip 1: verplichte auto-uitrusting in het buitenland 

In elk land gelden andere regels, ook voor de verplichte auto-uitrusting. Wij zetten per soort uitrusting de bijzonderheden voor u op een rij, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Voor ieder land geldt: zorg dat u altijd een veiligheidshamer in de auto heeft. Neem daarnaast ook iets te eten en drinken mee, voor tijdens eventuele pech of files onderweg. 

Brandblusser 
In België, Bulgarije, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland, Turkije en Wit-Rusland is het verplicht om een brandblusser in de auto te hebben.

Gevarendriehoek  
Een gevarendriehoek moet u meenemen naar België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Luxemburg, Macedonië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.

In Turkije is het verplicht om er twee in de auto te hebben, in Slovenië en Kroatië geldt datzelfde als u met een aanhanger reist. Zwitserland schrijft voor dat u de gevarendriehoek binnen handbereik bewaart. 

Groene kaart  
De groene kaart voor uw auto is een internationaal verzekeringsbewijs. Neem die dus altijd mee op vakantie.Meer informatie over de groene kaart vindt u in dit artikel.

Koplamp(stickers)
De koplampen van een auto zijn zo afgesteld dat u tegenliggers niet kunt verblinden. Gaat u met uw eigen auto naar Groot-Brittannië of Noord-Ierland? Houd er dan rekening mee dat de koplampen van een Nederlandse auto te veel op de andere weghelft schijnt wanneer u links rijdt. Daardoor kunnen tegenliggers juist verblind worden en dat is strafbaar. Verstel de koplampen indien mogelijk of plak ze gedeeltelijk af. Dat kan bijvoorbeeld met speciale koplampstickers.

Reservelampjes  
In Hongarije, Kroatië en Slovenië is het verplicht om reservelampjes in uw auto mee te nemen.

Veiligheidsvest  
Een veiligheidsvest in de auto is verplicht in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje enTsjechië. Inde meeste landen is het verplicht om voor iedere inzittende een eigen veiligheidsvest in de auto te hebben, dat betekend: ook voor  uw kinderen.Let op: in Frankrijk en Noorwegen moet u de veiligheidsvesten binnen handbereik bewaren.

Verbanddoos 
In België, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Montenegro, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije en Wit-Rusland moet u, vanwege de veiligheid, standaard een verbanddoos in uw auto hebben.

Winterbanden  
Gaat u in de wintermaanden naar Scandinavië, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland, de Ardennen of Frankrijk? Rijd dan op winterbanden. Het gaat om uw veiligheid en die van andere weggebruikers. U riskeert hoge boetes als u ’s winters in een van deze landen met een auto zonder winterbanden op weg gaat.

Wilt u meer informatie over hoe hoog de boetes in het buitenland zijn? Bekijk dan het artikel: Hoe hoog zijn boetes voor te snel rijden in het buitenland? Tips voor uw autovakantie.

Autovakantie tip 2: houd rekening met milieustickers en milieuzones

In sommige landen zijn milieuzones ingesteld. Dat betekent dat uw auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om die zone te mogen binnengaan. Vaak heeft u dan ook  een vignet of milieusticker nodig.Een handig overzicht van de milieuzones en milieustickers in Europa vindt u op dewebsite van de ANWB.

Wegenkaarten en navigatie 
De meeste auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een navigatiesysteem. Houd er rekening mee dat u daar bij een defect, stroomuitval of niet doorgegeven wegomleiding mogelijk niet op kunt vertrouwen. Als u zich dan toch wilt oriënteren, is een wegenkaart nog steeds heel handig.

autovakantie

Autovakantie tip 3: flitspalen en navigatiesystemen

Veel navigatiesystemen kunnen aangeven waar flitspalen (of zelf mobiele flitsers) langs de weg staan. Dit is niet in alle landen toegestaan. Hieronder vindt u een overzicht van landen met regelgeving voor flitspaalsignalering.

België  
Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparaten en/of roodlichtcamera’s is verboden. Gps-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is wel toegestaan. Daarom is het bij het reizen door België handig om u apparatuur nogmaals te checken.

Duitsland  
Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Dit geldt niet alleen voor navigatiesystemen, maar ook voor laptops en telefoons waarop deze informatie staat. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van uw apparaten, om boetes te voorkomen.

Let op! In Duitsland mag u een navigatiesysteem niet bedienen als u rijdt. Een Duitse rechter oordeelde dat wie tijdens het rijden op de snelweg zijn navigatiesysteem bedient en daarbij een ongeluk veroorzaakt, handelt met grove nalatigheid. U moet de schade dan volledig vergoeden.

Frankrijk  
Ook in Frankrijk is het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering verboden. Overtreedt u deze wet, dan riskeert u een boete van €1.500. Op uw navigatiesysteem mag u wel informatie over gevarenzones ontvangen.

Oostenrijk  
In Oostenrijk is alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en/of roodlichtcamera’s verboden. Gps-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is wel toegestaan.

Zwitserland  
Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalinformatie is verboden. Dit geldt niet alleen voor navigatiesystemen, maar ook voor bijvoorbeeld laptops en telefoons waarop dezeinformatie staat.Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van uw apparaten, zodat u op deze manier boetes voorkomt.

Rijdt u naar of via een land met een verbod op flitspaalsignalering? We raden aan om de software op het apparaat (navigatiesysteem, telefoon of tablet) helemaal te verwijderen, omdat de functie uitschakelen niet voldoende is. Vraag eventueel aan de verkoper van uw auto of uw garage hoe u dit bij uw navigatiesysteem doet.

Autovakantie tip 4: vermijd de ergste verkeersdrukte

In diverse Europese landen wordt het dit jaar naar verwachting weer heel druk op de autosnelwegen. Vertraging is natuurlijk vervelend, met een goede voorbereiding kunt u die vaak wel verminderen of zelfs voorkomen. Bekijk voor vertrek de verkeersdruktekalender van de ANWB, zodat u niet al voor de grens gefrustreerd achter het stuur zit.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.