Skip to main content
3 min. leestijd

Waar staat de factor van zonnebrandproducten eigenlijk voor? Kun je verbranden in de schaduw of achter glas? En is een dure zonnebrandcrème beter dan een goedkoop merk? In dit artikel vertellen wij u alles over de feiten en fabels van zonnebrandcrème.

Deel dit bericht:

We gaan langzaamaan richting de zomer en we kunnen steeds meer gaan genieten van zonnig weer. Heerlijk natuurlijk, maar het wordt daarom ook weer tijd om onszelf weer goed in te smeren en onze huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. In dit artikel vertellen wij u alles over de feiten en fabels over zonnebrandcrème.

Hoe vaak moet je smeren?

Als u in de zon zit, ligt of loopt is het verstandig om uw aan de zon blootgestelde huid iedere twee uur in te smeren. Smeer niet te weinig en probeer de crème zo gelijkmatig mogelijk over uw huid te verdelen. Als u gezwommen heeft, moet u zichzelf opnieuw insmeren, ook al staat er op de verpakking dat de crème waterbestendig (‘water proof’) is. Dit geldt ook als u veel gezweet heeft of uw huid heeft afgenomen met een handdoek.

Waar staat de factor van zonnebrandproducten eigenlijk voor?

De beschermingsfactor Sun Protection Factor (SPF) zegt iets over hoe goed het betreffende product beschermt tegen verbranding. Hoe hoger de factor, hoe meer straling de crème tegenhoudt. Bij factor SPF 30 is dat bijvoorbeeld 97%. Ga er niet vanuit dat SPF20 betekent dat u 20x langer in de zon kunt blijven zitten zonder te verbranden dan wanneer u zichzelf niet insmeert. In de praktijk hangt dit van allerlei factoren af, zoals uw huidtype, hoe dik u de crème op uw huid smeert en activiteiten. Bescherm uzelf minimaal met factor 30 en voor kinderen of mensen met een lichte huid wordt minimaal factor 50 geadviseerd.

Kun je verbranden in de schaduw of achter glas?

Ja, dat kan zeker. Door weerkaatsing kan straling ook de huid bereiken als u in de schaduw zit. Ook op een terras ‘achter glas’ wordt u blootgesteld aan straling. Dat komt doordat er twee soorten UV-straling zijn; UVA en UVB. UVB komt niet door glas heen, maar zorgt bij directe blootstelling voor een rode en verbrande huid. UVA komt wel door glas heen en dringt dieper door in de huid. Beide stralingen kunnen huidkanker veroorzaken. Kies daarom altijd voor creme die beschermt tegen UVA én UVB-straling.  UV-straling kan zelfs door lichte, dunne kleding heen. Een droog, wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een factor 15 bescherming. Natte kleding beschermt minder goed.

Zit er een houdbaarheidsdatum op zonnebrandcrème?

Ja, de meeste zonnebrandcrèmes kunt u na openen nog 12 maanden gebruiken. De beschermingsfactor kan wel dalen als de verpakking is geopend of als deze te warm is geworden. Leg de zonnebrand dus zo min mogelijk in de zon. Het is daarom in principe aan te raden ieder jaar nieuwe zonnebrandcrème te kopen.

Moet je je ook insmeren met een donkere huidskleur?

Ook met een donkere huid kunt u verbranden, maar dit gaat wel minder snel. Een donkere huid heeft meer pigment, wat uw huid beter beschermt tegen de zon, maar insmeren blijft verstandig.

Is een dure zonnebrandcrème beter dan een goedkoop merk?

In principe maakt dit niets uit. Zonnebrandcrèmes van verschillende merken beschermen even goed. Daar heeft de prijs niets mee te maken. Deze hangt vooral af van andere factoren, zoals de geur, de verpakking of de merknaam.

Kan zonnebrandcrème ook slecht voor je zijn?

Er gaan soms verhalen rond dat zonnebrandcrème kankerverwekkend kan zijn. Dit is niet juist. Europese wetgeving ziet erop toe dat zonnebrandproducten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Cosmetica mogen daarom geen kankerverwekkende stoffen bevatten. Wel kunnen mensen allergisch zijn voor bepaalde stoffen die in zonnebrandcrème zitten, zoals parfum.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:   

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.