Skip to main content
3 min. leestijd

We zoeken wat af op internet. Maar als het gaat over uw gezondheid, is de raad van alle verschillende google dokters niet het beste medicijn.

Deel dit bericht:

We zoeken wat af op internet. Als we even niet op de naam van die voetballer of zangeres kunnen komen. Als we direct willen weten hoe het weer is op onze volgende vakantiebestemming. Als we verzekeringen willen vergelijken. En nu de zoekmachines gaan integreren met de spectaculaire chatbots wordt het vinden van informatie alleen nog maar makkelijker. Op zich is dit allemaal prima, behalve als het gaat om onze gezondheid. In dat geval kunnen we ons oprecht afvragen of internet wel het juiste adres is om met vragen of klachten naartoe te gaan.

Informatie over uw gezondheid

Met zoveel kennis binnen handbereik is het heel verleidelijk om op internet op zoek te gaan naar informatie over uw gezondheid. Want wat betekent dat vlekje op uw arm? Of die onverklaarbare jeuk aan uw grote teen? Of de pijn in uw zij wanneer u de trap bent opgelopen? De praktijk van dokter Google is altijd open. U kunt er dag en nacht terecht, vindt er zeven dagen per week een luisterend oor en wordt altijd geholpen. Sterker nog, als u maar lang genoeg doorvraagt, krijgt u in alle gevallen de diagnose die u graag wilt horen. En helaas komt die vaak niet overeen met de diagnose die uw huisarts zou stellen.

Krijgt u wel de juiste diagnose?

Per minuut worden er op Google zo’n 70.000 zoekopdrachten ingetypt die te maken hebben met gezondheid. Maar of dat nu wel zo verstandig is? Het opzoeken van symptomen op zoekmachines zoals Google levert in twee derde van de gevallen een verkeerde diagnose op, zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Medical Journal of Australia. Onderzoekers ontdekten verder dat in de helft van de gevallen de correcte diagnose wel in de top drie van mogelijke aandoeningen stond, maar niet bovenaan. Bij de rest van de gevallen kwam de juiste uitkomst pas (veel) later in de zoekresultaten naar voren.

dokter google gezondheid

Gevaar voor de volksgezondheid

Volgens de Australische onderzoekers kunnen zoekmachines best nuttig zijn om meer medische informatie in te winnen, maar niet om een diagnose te stellen. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Het kan namelijk een vals gevoel van veiligheid geven, of juist tot gevolg hebben dat mensen zich onnodig zorgen maken. Ook uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen na een online medische zoektocht enerzijds gerustgesteld, maar anderzijds ook angstiger kunnen worden. Aangeraden wordt om vooral niet zomaar een klacht in Google in te voeren, maar om te kijken op betrouwbare websites.

Bel met vragen altijd uw huisarts

Er is niks mis met het raadplegen van gezondheidswebsites als u op zoek bent naar algemene tips voor een gezonder leven, of adviezen over het voorkomen van gezondheidsproblemen. Check daarbij altijd wie de afzender van de betreffende website is. Als dat erkende artsen of organisaties zijn dan zit u goed. Twijfelt u en wilt u zekerheid? Vraag het dan uw huisarts.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.