Skip to main content
3 min. leestijd

Wat zijn de voor- en nadelen van zonlicht voor uw gezondheid? Hoeveel zonlicht heeft u nodig? Lees hier meer over.

Deel dit bericht:

De lente en de zomertijd zijn er! En dat betekent blauwe lucht en meer zonlicht gedurende de dag. Daar worden we vrolijk van, en gezond. Zonlicht heeft talloze voordelen voor onze gezondheid. Gaven we u eerder nog tips om meer energie te krijgen in de winter, is het nu alweer tijd om u voor te bereiden op het voorjaar met voor- en nadelen van zonlicht op een rij.

Voordelen van zonlicht

Een van de belangrijkste voordelen van zonlicht is de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen uit ons eten en drinken om onze botten, tanden en spieren sterk te houden. Daarnaast is het essentieel voor ons immuunsysteem, onze weerstand. We krijgen vitamine D onder meer binnen via onze voeding, zoals uit vette vis, ei of margarine. Maar  de uvb-straling in zonlicht is de belangrijkste bron.

Zonlicht kan ook onze stemming verbeteren, omdat het de aanmaak van ‘gelukshormonen’, zoals serotonine en endorfine, in de hersenen stimuleert. Deze hormonen zorgen voor een gelukkig gevoel, onderdrukken pijn en geven ons meer energie. Maar blootstelling aan zonlicht heeft nog veel meer voordelen: 

  • Het helpt bij het behandelen van migraine en andere soorten pijn,  
  • Het verlaagt de bloeddruk,  
  • Het verbetert de kwaliteit van slaap en ons dagritme,  
  • Het vermindert stress en het helpt huidziekten zoals eczeem en psoriasis verminderen,
  • De warmte van zonlicht kan de pijn van reumatische klachten verminderen en doordat we meer gaan zweten, scheiden we sneller afvalstoffen uit wat onze nieren meer rust geeft. 

Te veel voordelen om op te noemen dus. Bent u al overtuigd? Ga dan naar buiten en pak die gratis dosis zonne-energie!

Nadelen van zonlicht

Maar let goed op: aan zonlicht kunnen ook nadelen kleven. Te veel blootstelling aan zonlicht kan leiden tot schade aan de huid, zoals zonnebrand, huidveroudering en zelfs huidkanker. Het is daarom belangrijk om de huid te beschermen met kleding, zonnebrandcrème en een hoed als u langere tijd in de zon doorbrengt. Daarnaast kan overmatige blootstelling aan de zon leiden tot uitdroging en oververhitting van het lichaam.

zonlichttuin

Hoeveel zonlicht heeft u per dag gezond?

De hoeveelheid zonlicht die we nodig hebben, hangt af van verschillende factoren, waaronder de tijd van het jaar, waar op de wereld u zich bevindt en uw huidskleur. Maar ook uw leeftijd, uw voedingspatroon en hoe vaak en hoe lang u buiten bent spelen een rol. Over het algemeen wordt aanbevolen om 15 tot 30 minuten blootstelling aan de zon per dag te hebben om voldoende vitamine D aan te maken. Het beste tijdstip om naar buiten te gaan is tussen 12 en 15 uur. Behalve tijdens de zomermaanden, wanneer de zonkracht te sterk kan zijn. Dan zijn dit juist de momenten dat u de zon beter even kunt mijden. Houd er ook rekening mee dat uva-straling zich niet laat tegenhouden door wolken of glas. Dus ook de tijd dat u in de zon, achter een raam of uw autoruit zit, telt mee.

Heb ik extra vitamine D nodig?

Wanneer u dagelijks de aanbevolen hoeveelheid zonlicht krijgt en gezond eet, hoeft u zich geen zorgen te maken of u voldoende vitamine D aanmaakt. Het is in de winter dan ook niet nodig om bijvoorbeeld onder de zonnebank te gaan. Iedere dag even met uw gezicht en handen in de zon, is voldoende. Wel is bij sommige groepen mensen het risico op een tekort aan vitamine D groter, zoals bij ouderen, mensen met een donkere huidskleur en zwangere vrouwen. Voor deze mensen is het altijd aan te raden om advies in te winnen bij de huisarts. Wilt u actief met uw gezondheid aan de slag? Lees dan ook onze5 tips om gezonder te leven.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.