Skip to main content
4 min. leestijd

Door de forse prijsstijgingen hebben we allemaal minder te besteden. Maar hoe blijft u dan gezond eten? Lees hier meer.

Deel dit bericht:

In de afgelopen maanden is – door de inflatie – alles een stuk duurder geworden. Het CBS meldt dat consumentengoederen en -diensten in juli 10,3 procent duurder waren dan vorig jaar in dezelfde maand. In de maanden ervoor waren die cijfers niet heel anders. Door de forse prijsstijgingen hebben we allemaal minder te besteden. Hoe kunt u dan toch gezond blijven eten? Onze expert Wendy de Wit geeft u graag een aantal nuttige tips.

Gezondere voeding kiezen is niet altijd makkelijk

Met elkaar zijn we ons steeds bewuster van het effect dat eten op onze gezondheid heeft. We weten inmiddels dat sommige ziektes (deels) worden veroorzaakt door slechte voeding. En dat zijn niet de minste. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en/of cholesterol, diabetes type II en zelfs kanker. Daarnaast voel je je gewoon beter, energieker en fitter als je gezonder eet. Het is best lastig om steeds voor gezonde voeding te kiezen, het aanbod van ongezondere alternatieven is groot. Denk alleen al aan het grote aantal fastfoodrestaurants dat we in Nederland hebben. Je wordt bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat wel verleid om iets ongezonds te kopen én eten.

Stijgende prijzen maken gezond eten moeilijker

En dan is zo’n snack niet alleen snel binnen handbereik, maar vaak ook nog makkelijker en goedkoper dan een verantwoordere maaltijd. Als je dan door de stijgende prijzen ook nog minder te besteden hebt, is de uitdaging om voor een gezonde keuze te gaan best groot. Toch zijn er manieren om gezond te (blijven) eten, zonder daar heel veel meer voor uit te geven. Ik geef u graag een aantal voorbeelden.

gezond eten

Goedkoper gezond eten kopen

Zo kunt u bewuste keuzes maken als u boodschappen doet:

 • Maak een lijstje voordat u boodschappen gaat doen; en koop alleen wat er op het lijstje staat. 
 • Koop geen zakjes voorgesneden met groente en fruit, maar kies voor hele stuks. Het is langer houdbaar, u heeft het zelf zó gesneden en het scheelt veel geld. 
 • Kies seizoensproducten. Groenten en fruit zijn vaak een stuk duurder als u ze buiten het seizoen koopt. 
 • Ga voor huismerken; die zijn over het algemeen net zo goed, maar wel minder duur. 
 • Gebruikt u houdbare producten zoals (volkoren) pasta en (zilvervlies)rijst vaak? Koop dan een bulkverpakking waar u langer mee doet. Het is goedkoper en gaat toch wel op.  
 • Kijk welke aanbiedingen de winkels in uw buurt hebben en doe uw boodschappen bij de winkel met lagere prijzen voor de etenswaren die u nodig heeft. Of koop meer van iets, zodat u het een volgende keer, als het niet in de aanbieding is, niet hoeft te kopen.  
 • Kies voor diepvries. Groente en fruit uit de vriezer heeft vaak dezelfde voedingswaarde als de verse variant. Maar het is wel langer houdbaar en goedkoper. 

Gezonde en gevarieerde voeding op een andere manier

Thuis kunt u ook andere keuzes maken: 

 • Maak uw maaltijd zelf in plaats van het te laten bezorgen of uit eten te gaan. Het is goedkoper en u weet ook nog eens precies wat er inzit.  
 • Heeft u voldoende ruimte in de vriezer? Kook dan in een keer veel en vries het in porties in.  
 • Kijk wat u nog kunt met de restjes van eerdere maaltijden. Groenten – maar bijvoorbeeld ook pasta of rijst – die overblijven, zijn prima in een soep of salade te verwerken. 
 • Kies goedkopere alternatieven voor vlees. Met peulvruchten, eieren of vis uit blik maakt u ook een smakelijke eiwitrijke maaltijd klaar; en meestal een stuk voordeliger. 
 • Heeft u buiten genoeg ruimte? Denk dan eens aan een moestuin, waar u zelf groenten en fruit verbouwt. Zaden en kleine plantjes zijn over het algemeen niet duur en leveren veel op. Zelf kruiden kweken kan zelfs als u weinig of geen buitenruimte heeft. 

Met deze tips bespaart u ieder apart misschien geen grote bedragen, maar opgeteld kan het toch een aardig verschil maken. En daarmee is het makkelijker om gezond te blijven eten in tijden waarin we de meesten van ons net wat krapper bij kas zitten.  

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.  

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

 • Hoge collectieve vergoedingen
 • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.