Skip to main content
7 min. leestijd

Op stedentrip of op vakantie met de auto en onderweg geflitst? Lees dan hier meer over de hoogte van verkeersboetes voor te snel rijden in het buitenland.

Deel dit bericht:

Met de auto op vakantie naar uw wintersportadres of in de zomer naar een zonnige bestemming is voor veel mensen het ultieme vakantiegevoel. Dat wilt u natuurlijk niet laten verpesten door een hoge verkeersboete. Dat we in Duitsland harder mogen rijden op de Autobahn weten we allemaal wel, maar hoe zit dat in de andere landen waar we doorheen rijden als we op vakantie gaan? En hoe hoog zijn de boetes die u kan verwachten als u straks met hoge snelheid de Gotthardtunnel uitkomt? 

Boetes in het buitenland: hoe werkt het? 

Als u regelmatig met de auto op vakantie gaat, heeft u misschien wel eens een bekeuring uit het buitenland gekregen. Het kan zijn dat u door de politie in het buitenland wordt aangehouden en dat u direct de verkeersboete moet betalen, maar u kunt de boete ook later thuisgestuurd krijgen. In populaire autovakantiebestemmingen zoals Spanje, Frankrijk en Zwitserland worden deze boetes per post naar uw huisadres in Nederland verstuurd. Het kan dan lonen om de boete zo snel mogelijk te betalen, omdat dat voordeel kan opleveren. 

Buitenlandse boetes en bezwaar maken

Als u een boete (van een land uit de Europese Unie) niet betaalt en ook geen bezwaar maakt, kan uw naam opgenomen worden in het buitenlandse opsporingsregister. Dit houdt in dat u bij de grens of bij een verkeerscontrole staande kunt worden gehouden en alsnog moet betalen. Als u de overtreding niet heeft gemaakt of u bent het om andere redenen niet eens met de boete dan kunt u natuurlijk bezwaar maken. 

Wat zijn de kosten van boetes per land? 

Elk land kent andere verkeersregels en andere boetes. In sommige landen betaalt u minder voor verkeersboetes dan in andere landen. Wanneer u met de auto op vakantie gaat in het buitenland, dan is het belangrijk om de verkeersregels na te leven en de mogelijke boetes te kennen. Hieronder vindt u een overzicht van de kosten van mogelijke verkeersboetes in verschillende landen. Let op, alle genoemde bedragen zijn indicaties gebaseerd op de situatie in 2023. 

kosten boete auto buitenland

DOWNLOAD dit document voor in uw auto (PDF)

Boetes in België 

In België wordt er gewerkt met overtredingen op 4 niveaus. Bij elk niveau worden de boetes hoger. U mag in België binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/u rijden. Een boete voor te hard rijden tot 10 km/u kost minimaal € 53, daarna kost het € 11 per kilometer. Buiten de bebouwde kom mag u 70 of 90 km/u rijden. Hier is de boete tot 10 km/u ook minimaal €53, maar geldt er € 6 per extra overschreden kilometer. Bij een boete voor het rijden door rood licht beginnen de kosten bij € 174. 

Boetes in Duitsland

De boetes in Duitsland vallen relatief gezien mee. Binnen de bebouwde kom geldt in Duitsland een limiet van maximaal 50 km/u. Als u 10 km/u te hard rijdt kost dat ongeveer € 30. Buiten de bebouwde kom is de limiet maximaal 100 km/u in Duitsland. U bent ongeveer € 20 kwijt als u 10 km/u te hard rijdt. Als u 20 km/u te hard rijdt kost het u ongeveer € 60. 

Daarnaast staat Duitsland bekend om de Duitse Autobahn. Op deze snelweg is er soms namelijk geen snelheidslimiet. Als er geen borden staan die een maximale snelheid aangeven, geldt er geen limiet aan hoe hard u mag rijden. Voor snelheidsduivels heerlijk, voor anderen misschien beangstigend. Het is natuurlijk wel belangrijk om een veilige snelheid aan te houden. De adviessnelheid op deze snelweg is 130 km/u. 

Als u in Duitsland door rood licht rijdt, kost dat tussen de € 90 en € 320 euro. Rijden in een milieuzone (Umweltzone) zonder geldige sticker is € 80. Zorg er dus voor dat u deze heeft als u van plan bent in zo’n zone, bijvoorbeeld een Duitse binnenstad, te rijden. Daarnaast mag u bij winters weer niet zonder winterbanden rijden in Duitsland. Doet u dat toch en wordt u aangehouden? Dan betaalt u hier een boete voor vanaf € 60. 

Boetes in Luxemburg 

Ook verkeersboetes in Luxemburg variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Voor het rijden van 10 km/u te hard betaalt u ongeveer € 35 en voor het rijden van 20 km/u te hard betaalt u ongeveer € 70. Door rood licht rijden leidt tot een boete van ongeveer € 150 in Luxemburg. 

Boetes in Frankrijk 

De boetes in Frankrijk kunnen hoog oplopen. In Frankrijk mag u binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/u, een boete voor 10 km/u te hard rijden is ongeveer € 90. Buiten de bebouwde kom mag u 80 km/u en op de snelweg is de maximale snelheid 130 km/u, tenzij het regent. Dan mag u maximaal 110 km/u rijden. Als u op deze wegen minder dan 20 km/u te hard rijdt, kost het u ongeveer € 68. 

De boete voor het rijden door rood licht ligt in Frankrijk rond de € 135. Voor het rijden in een milieuzone zonder geldige sticker krijgt u een boete vanaf € 68. 

Boetes in Zwitserland 

In Zwitserland kunt u ook hoge boetes verwachten als u een verkeersovertreding maakt. Er zijn in Zwitserland binnen de bebouwde kom wegen van maximaal 30, 50 of 60 km/u. De kosten van de boete als u 10 km/u te hard rijdt op deze wegen kost minimaal CHF 120 (ongeveer € 125). Buiten de bebouwde kom is de snelheid op 80 km/u vastgesteld en op de snelweg mag u maximaal 120 km/u rijden. Een boete voor 10 km/u te hard kost in Zwitserland CHF 100 (€ 104) op autowegen. Op de snelweg betaalt u hier CHF 60 (€ 62) voor. Als u 20 km/u te hard rijdt op de snelweg en u krijgt hier een boete voor, bent u CHF 180 (€ 188) kwijt. 

Als u in Zwitserland door rood licht rijdt kost dat u minimaal CHF 250 (€ 261). Daarnaast moet u een geldig vignet op snelweg hebben. Als u die niet heeft, kost dat CHF 200 (€ 209) + het verplicht aankopen van een vignet. 

Boetes in Oostenrijk 

Oostenrijk heeft minder hoge boetes in vergelijking met andere landen waar u wellicht doorheen rijdt naar uw vakantiebestemming. Als u op vakantie gaat naar Oostenrijk dan mag u binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/u rijden. Buiten de bebouwde kom is de snelheidslimiet 100 km/u en op de snelweg mag u 130 km/u rijden. Een boete voor overschrijding van 10 km/u kost hier € 20. Voor 20 km/u te hard rijden betaalt u ongeveer € 35. Door rood licht rijden in Oostenrijk kost u minimaal € 70. 

Boetes in Spanje 

De kosten voor boetes in Spanje liggen wel weer wat hoger dan in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland. In Spanje geldt binnen de bebouwde kom een maximale snelheid van 20, 30 of 50 km/u, buiten de bebouwde kom is dit 90 km/u. Op de snelweg is de maximumsnelheid 120 km/u. De kosten voor snelheidsovertredingen beginnen in Spanje vanaf € 100, maximaal oplopend tot € 600 afhankelijk van het aantal kilometers waarmee de snelheid is overtreden. Als u in Spanje het rode licht meepakt, krijgt u een boete vanaf € 200. 

 Wel heeft Spanje een speciale regeling. Als u direct of uiterlijk binnen 20 dagen betaalt, krijgt u 50% korting als het om een niet-ernstige overtreding gaat. 

Boetes in Italië

Ook in Italië wordt er flink opgetreden tegen verkeersovertredingen. Binnen de bebouwde kom mag u in Italië maximaal 50 km/u. Buiten de bebouwde kom is dit 90 km/u en op autowegen maximaal 110 km/u. Op de snelweg is de snelheidslimiet 130 km/u. Voor een boete van 10 km/u betaalt u minimaal € 41. Voor 20 km/u te hard rijden betaalt u € 168. Als u door rood rijdt zijn de kosten daarvoor minimaal €175. 

 Italië heeft net als Spanje ook speciale regels als het gaat om boetes. Hier gelden tussen 22:00 en 07:00 uur verhoogde tarieven. Maakt u een verkeersovertreding tussen 22:00 en 07:00 uur? Dan wordt het boetebedrag met 30% verhoogd. Let dus goed op als u in de avond met auto weggaat. 

Meer tips voor een zorgeloze autovakantie

Naast dat het belangrijk is om te letten op de verkeersregels van de landen waar u doorheen rijdt, moet u ook rekening houden met de regels voor verplichte auto-uitrusting. Zo komt u onderweg niet voor verassingen te staan. 

Voor ieder land geldt: zorg dat u altijd een veiligheidshamer, gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto heeft. In Frankrijk is het daarnaast wettelijk verplicht om twee alcoholtests in de auto te hebben. Al zal u hier bij politiecontrole geen boete voor krijgen. Ook moet u de groene kaart – die sinds 2020 geen groene kleur meer heeft – altijd meenemen op vakantie. Dit is namelijk een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) voor uw auto. In de meeste Europese landen is het niet verplicht om een fysieke groene kaart mee te nemen. Een digitaal exemplaar is voldoende.  

Milieuzones

Zoals al eerder genoemd, gelden in sommige landen milieuzones. Uw auto moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen om de milieuzone binnen te mogen gaan. Hiervoor heeft u een milieusticker nodig. Deze kunt u aanschaffen voordat u op vakantie gaat. Ook zijn er verschillende regels over het gebruik van navigatiesystemen en flitspaalsignalering. In sommige landen is apparatuur met flitspaalsignalering namelijk verboden. Check hier welke regels er voor welke landen gelden. 

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.