Echt koude winters komen in Nederland zelden voor, over het algemeen is ons winterseizoen zacht. Toch kan het ook in ons land ineens glad zijn, bijvoorbeeld door sneeuw of ijzel. Wat kunt u doen om veilig te rijden bij glad weer? We geven u graag een aantal tips, plus een waarschuwing.
Maak uw auto winterklaar
Het is verstandig om voordat de winter echt begint, uw auto alvast winterklaar te maken. Verwissel dus op tijd (zodra de temperatuur onder 7 graden daalt) uw zomerbanden voor winterbanden, doe ruitensproeiervloeistof met antivries in het reservoir en zorg dat er winterspullen in uw auto liggen, zoals een ijskrabber en startkabels.
Voorbereiden op glad weer
Is van tevoren al bekend dat het glad wordt? Bouw dan extra reistijd in, zodat u niet hoeft te haasten. Maar ook als u er pas (te) laat achter komt dat de gladheid uw reis gaat vertragen, doet u er verstandig aan uw snelheid aan te passen en rustig te blijven. Haastig rijgedrag vergroot immers de kans op autoschade en ongelukken, zeker bij gladheid.
Om te weten of er sneeuw ligt, hoeft u alleen maar uit het raam te kijken. Sneeuwt het niet, maar zijn de temperaturen wel laag? Kijk dan of het weerbericht gladheid voorspelt op uw route.
Houd afstand en pas uw snelheid aan
Een glad wegdek zorgt voor een langere remweg. Dus is het verstandig om genoeg afstand te houden, zodat u verder vooruit kunt kijken en meer tijd heeft om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Denk eraan om ook uw snelheid aan te passen, geen abrupte stuurbewegingen te maken en gedoseerd gas te geven. Ook als u inhaalt of invoegt.
Rustig optrekken is belangrijk
Als u onder gladde omstandigheden te enthousiast optrekt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Door de gladheid kan de auto een heel andere kant opgaan dan u van plan was. En als er sneeuw ligt, kan de auto zich ‘ingraven’ als u veel gas geeft, waardoor u mogelijk niet meer van uw plek komt. Optrekken in de tweede versnelling kan u helpen weg te rijden. Als u daarbij weinig gas geeft en de koppeling langzaam laat opkomen, is de kans van slagen het grootst. veel mensen glijden weg met hun auto bij het parkeren. het kan dan voorkomen dat de velf het stoeprandje raakt, wat krassen veroorzaakt. Let wel op dat uw premie al behoorlijk omhoog kan gaan als u een kleine schade zoals deze claimt. Het dus niet altijd verstandig om dit te doen.
Hoe maakt u een noodstop?
Moet u een noodstop maken en heeft u een anti-blokkeersysteem (ABS) in de auto? Trap dan tegelijkertijd hard op de rem én de koppeling. Dit zorgt voor een hoge remdruk en het activeert de ABS. Daardoor blokkeren de wielen niet en kunt u blijven sturen als dat nodig is. Maakt u zich overigens geen zorgen als het rempedaal daarbij gaat trillen, dat is normaal.
Heeft u geen ABS in de auto? Trap dan juist niet vol op de rem. Rem ‘pompend’ en rem pas door als u voelt dat de banden weer grip hebben.
Soms juist niet remmen
Soms is het bij gladheid verstandiger om helemaal niet te remmen. Moet u bijvoorbeeld een bocht door? Rem dan liever niet, maar laat ruim van tevoren het gas los. U mindert dan vaart, zodat u rustig de bocht door kunt sturen. Geef pas na de bocht weer gas, als u weer recht rijdt.
Auto in de slip? Blijf rustig
Raakt uw auto toch in de slip, bijvoorbeeld doordat u net te hard rijdt of een bocht verkeerd inschat? Dan is het belangrijk om rustig te blijven. Gooi in geen geval het stuur ineens om, dat kan helemaal verkeerd uitpakken. Laat de auto liever uitglijden. Kijk waar u naartoe wilt en probeer uw rijrichting te corrigeren door rustig te sturen. Dan gaat u dan vanzelf de goede kant op zodra uw auto weer grip heeft.
Kies voor hoofdwegen en rijd rechts
Probeer bij gladheid zoveel mogelijk gebruik te maken van de hoofdwegen. Daar wordt namelijk meestal goed gestrooid, zeker als het openbaar vervoer er ook rijdt. Rijdt u op een weg met meerdere rijbanen? Kies dan voor de rechterbaan. De kans is groter dat die ‘schoon’ is, omdat er meer auto’s overheen rijden. Bovendien kunt u makkelijker naar de vluchtstrook als u onverwachts slipt of moet uitwijken.
Boete als uw ruiten niet goed ijsvrij zijn
Tot slot de beloofde waarschuwing: zorg dat uw zicht goed is. Het verboden om te gaan rijden als uw ramen nog bevroren of beslagen zijn. En alleen een klein stukje van de voorruit schoonmaken is niet genoeg. Als u niet genoeg (over)zicht heeft, is de kans namelijk erg groot dat u ongelukken veroorzaakt. Als dat schade voor uzelf oplevert, is dat vooral vervelend voor u. Maar wat nu als u bijvoorbeeld een fietser aanrijdt, omdat u die even niet zag…
Ook goed om te weten: de boete voor het rijden met beslagen of bevroren ruiten kan oplopen tot wel € 250!
Opletten tot het laatste moment
Het komt vaak voor dat mensen schade rijden in de laatste 3 km. Tijdens de rit zelf kunt u misschien wel heel gefocussed zijn en goed opletten dat u veilig rijdt. Maar zodra u in de buurt van uw bestemming komt, wordt dit toch al snel minder. U gaat meer ontspannen en minder opletten. Dit is wanneer de meeste ongelukken voorkomen. Blijf dus alert totdat u helemaal stilstaat.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: