Skip to main content
4 min. leestijd

Wat kunt u het best doen om veilig te rijden bij gladheid?

Deel dit bericht:

We hebben in Nederland over het algemeen zachte winters. Toch kan het ook hier ineens glad zijn, bijvoorbeeld door sneeuw of ijzel. Wat kunt u het best doen om veilig te rijden bij gladheid? We geven hieronder een aantal tips.

Maak uw auto winterklaar

Het is verstandig om voordat de winter echt begint, uw auto alvast winterklaar te maken. Verwissel dus op tijd (zodra de temperatuur onder 7 graden daalt) uw zomerbanden voor winterbanden, doe ruitensproeiervloeistof met antivries in het reservoir en zorg dat er winterspullen in uw auto liggen, zoals een ijskrabber en startkabels.

Ga voorbereid de deur uit en de auto in

Weet u van tevoren dat de wegen glad zijn? Zorg dan voor extra reistijd, zodat u niet hoeft te haasten. Haastig rijgedrag vergroot immers de kans op autoschade en ongelukken, zeker bij gladheid. Ook als u er te laat achter komt dat glad weer uw reis zal vertragen, doet u er verstandig aan uw snelheid aan te passen en niet te haasten.

Om te controleren of er sneeuw ligt, hoeft u alleen maar uit het raam te kijken. Ligt er geen sneeuw, maar zijn de temperaturen wel laag? Controleer dan het weerbericht, of er gladheid wordt verwacht op uw route.

Houd afstand en pas uw snelheid aan

Een glad wegdek zorgt voor een langere remweg. Dus is het verstandig om genoeg afstand te houden, zodat u verder vooruit kunt kijken en meer tijd heeft om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Denk eraan om ook uw snelheid aan te passen, geen abrupte stuurbewegingen te maken en gedoseerd gas te geven. Ook als u inhaalt of invoegt.

Trek rustig op

Als u onder gladde omstandigheden te enthousiast optrekt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Door de gladheid kan de auto een andere kant opgaan dan u van plan was. En als er sneeuw ligt, kan de auto zich ingraven in de sneeuw, waardoor u niet meer van uw plek komt. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Als u daarbij weinig gas geeft en de koppeling langzaam laat opkomen, is de kans van slagen het grootst.

Soms hard remmen

Heeft u een anti-blokkeersysteem (ABS) in de auto en moet u een noodstop maken? Trap dan tegelijkertijd hard op de rem en de koppeling. Dit zorgt voor een hoge remdruk en activeert het ABS. Daardoor blokkeren de wielen niet en kunt u blijven sturen als dat nodig is. Maak u overigens geen zorgen als het rempedaal gaat trillen, dat is normaal.
Heeft u geen ABS in de auto? Ga dan juist niet vol op de rem. Rem ‘pompend’ en rem door als u voelt dat de banden weer grip hebben.

Soms juist niet remmen

Soms is het bij gladheid verstandiger om helemaal niet te remmen. Moet u bijvoorbeeld een bocht door? Rem dan liever niet, maar laat op tijd het gas los zodat u vaart mindert en stuur rustig de bocht door. Geef pas weer gas na de bocht, als u weer recht rijdt.

Toch in de slip? Blijf rustig

Raakt uw auto toch in de slip, bijvoorbeeld doordat u net te hard rijdt of een bocht verkeerd inschat? Dan is het belangrijk om rustig te blijven. Gooi in geen geval het stuur ineens om, laat de auto liever uitglijden. Kijk waar u naartoe wilt en corrigeer uw rijrichting door rustig te sturen. Zodra uw auto weer grip heeft, gaat u dan vanzelf de goede kant op.

Kies voor hoofdwegen en rijd rechts

Probeer bij gladheid zoveel mogelijk gebruik te maken van de hoofdwegen. Daar wordt meestal goed gestrooid, zeker als het openbaar vervoer er ook rijdt. Rijdt u op een weg met meerdere rijbanen? Kies dan voor de rechterbaan. De kans is groter dat die ‘schoon’ is, omdat er meer auto’s overheen rijden. Bovendien kunt u makkelijker naar de vluchtstrook als u onverwachts slipt of moet uitwijken.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

 

 

[/vc_column_text][/vc_column]
Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.